Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Florentin Smarandache la 55 de ani

Prof. univ. dr. Florentin Smarandache este un polivalent – el este autorul, co-autorul, editorul si co-editorul a 139 de carti si a peste 175 lucrari stiintifice.

Pe 10 decembrie 2009 el implineste 55 de ani.

De fapt dumnealui este un om al renasterii pentru ca a publicat in foarte multe domenii: matematica (teoria numerelor, statistica, geometrie non-Euclidiana), computere (inteligenta artificiala, fuziunea informatiei), fizica (fizica cuantica, fizica particulelor), economie (economie culturala, teoria poly-emporium), filosofie (neutrosofie – o generalizare a dialecticii, logica neutrosofica – o generalizare a logicii fuzzy intuitioniste), literatura (poezie, proza, roman, eseuri, nuvele, drame, teatru pentru copii, traduceri), arta (desene experimentale, colaje, pictura de avangarda). Cartile sale pot fi gasite in: Amazon.com, Amazon Kindle, Google Book Search, Library of Congress (Washington D. C.), si in multe biblioteci din lume.

In baza internationala de date stiintifice mentinuta de Universitatea Cornell, arXiv.org, domnia sa are circa 140 de lucrari stiintifice. Dr. Smarandache este creatorul teoriei Dezert-Smarandache in Fuziunea Informatiei (matematica aplicata) impreuna cu Dr. J. Dezert din Franta. Aceasta teorie este cunoscuta pe plan international si este folosita in robotica, medicina, armata, cibernetica. In fiecare an, incepand din 2003, el a fost invitat ca sa prezinte conferinte si lucrari stiintifice despre acest subiect la Conferinte Internationale de Fuziune a Informatiei TAustralia – 2003; Suedia – 2004; SUA – 2005, 2009; Italia – 2006; Canada -2007; Germania – 2008; sau la Seminarele de Aparare Militara "Marcus Evans" (Spania – 2006; Belgia – 2007), sau la alte Universitati (Indonezia – 2006)A. Dr. Smarandache a fost invitat ca lector, fiind sponsorizat de NASA in 2004 si de NATO in 2005. Multe teze de doctorat au fost sustinute la universitati din Franta, Canada, Italia, si o teza de Masterat la Universitatea din Teheran, Iran.

Vezi situl DSmT conceput si mentinut de dumnealui la http://fs.gallup.unm.edu//DSmT.htm.

In Structurile Algebrice Smarandache, precum monoid, semigrup, spatiu vectorial, algebra lineara, etc., studenti de la IIT (Institutul Indian de Tehnologie) din Chennai, Tamil Nadu, India, au sustinut si continua sa sustina teze de doctorat sub conducerea Dr. W. B. Vasantha Kandasamy, care este una dintre colaboratorii sai in acest domeniu (vezi http://fs.gallup.unm.edu//algebra.htm).

Notiunile Smarandache in Teoria Numerelor sunt cunoscute pe plan international: sirurile Smarandache, functiile Smarandache, constantele Smarandache (care sunt incluse in prestigioasa "CRC Encyclopedia of Mathematics" de E. Weinstein, publicata de CRC Press in Florida, SUA, 1998; vezi http://mathworld.wolfram.com/).

Notiunile de functii Smarandache sunt incluse si in "Handbook of Number Theory" de Jozsef Sandor, Springer-Verlag, 2006. Iar numere Smarandache-Wellin si numere prime Smarandache-Wellin sunt de asemenea tratate in cartea lui R. Crandall si C. Pomerance (foarte cunoscuti in teoria numerelor) intitulata "Prime Numbers. A Computational Perspective", editia a doua, New York: Springer-Verlag, 2005.

In Teoria Numerelor a avut loc in 1997 o Conferinta Internationala despre Notiunile Smarandache in Teoria Numerelor, tinuta de Universitatea din Craiova, Romania (unde dumnealui a absolvit ca sef de promotie in 1979), si organizata de Dr. C. Dumitrescu si Dr. V. Seleacu (vezi: http://fs.gallup.unm.edu/ProgramConf1SmNot.pdf ). Aceasta conferinta este mentionata in prestigiosul jurnal "Notices of the American Mathematical Society", Providence, NJ, USA, Vol. 48, No. 8, p. 903, 2001.

In China au fost organizate patru "International Conferences on Number Theory and Smarandache Problems" in 2005, 2006, 2007, si in 2008.

Dr. Zhang Wenpeng si studentii sai de la Universitatea de Nordvest din Xi’an, China, au editat un jurnal international numit "Scientia Magna" in care au fost publicate mai multe lucrari despre notiunile Smarandache din teoria numerelor. Anunturi despre acestea au fost incluse in jurnalul "Notices of the American Mathematical Society".

Vezi, de exemplu, desfasurarea conferintei internationale din 2008 pe situl: http://fs.gallup.unm.edu//ScientiaMagna4no1.pdf.

Alte lucrari ale Prof. univ. dr. Florentin Smarandache in teoria numerelor si combinatorica precum problemele deschise si conjuncturile sale formeaza subiectele unor lucrari de cercetare publicate de Universitatea Xi’an din China in jurnalul lor international "Scientia Magna" (vezi numarul de pe situl: http://fs.gallup.unm.edu//ScientiaMagna4no3.pdf) si de Academia de Stiinte Chineza din Beijing in "International Journal of Mathematical Combinatorics" (vezi numarul de pe situl: http://fs.gallup.unm.edu//IJMC-3-2008.pdf).

Logica/Multimea/Probabilitatea neutrosofica sunt generalizari ale logicii fuzzy (in special a logicii fuzzy intuitionistice), multimii fuzzy (in special a multimii fuzzy intuitionistice), si respectiv a probabilitatii imprecisa. Cu aceste notiuni au fost sustinute doua teze de doctorat: una la Universitatea de Stat din Georgia, Atlanta, SUA, si una la Universitatea Queensland din Australia (vezi http://fs.gallup.unm.edu//neutrosophy.htm). Dr. Florentin Smarandache a fost invitat sa vorbeasca despre logica si multimea neutrosofica la Universitatea din Berkley in decembrie 2003, in India (2004), Indonezia (2006), Egipt (2007).

Dr. Smarandache este editor asociat al jurnalului international "Progress in Physics", care este tiparit si editat de UNM-Gallup, cu contributii si sponsorizari internationale de la diferite institute de cercetare nucleara din toata lumea. Vezi de pilda editia din situl: http://fs.gallup.unm.edu//PP-03-2008.pdf.

In fizica el a creat notiunea de "nematerie" (unmatter), a descoperit cateva paradoxuri cuantice Sorites, a folosit logica neutrosofica (care este o logica multivalenta) ca sa extinda spatiile fizice. Impreuna cu V. Christianto a extins ecuatiile lor differentiale de la forma de cuaternion la forma de bicuaternion, vezi "Smarandache-Christianto potential" (http://fs.gallup.unm.edu//physics.htm).

In economie a scris impreuna cu V. Christianto despre economia culturala ca o alternativa pentru tarile subdezvoltate, si a propus o teorie poly-emporium (http://fs.gallup.unm.edu//economics.htm).

In filosofie a facut o sinteza a multiplelor idei si scoli de gandiri filosofice contradictorii, extinzand dialectica lui Hegel la neutrosofie, care inseamna analiza nu numai a opozitelor, ci si a neutralitatilor care interactioneaza cu ele (http://fs.gallup.unm.edu//neutrosophy.htm).

In domeniul umanistic, Dr. Smarandache, este considerat parintele "paradoxismului" in literatura, care este o miscare de avangarda bazata pe utilizarea extensiva in creatii a antitezelor, oximoronilor, contradictiilor, paradoxurilor. El a publicat cinci Antologii Paradoxiste Internationale la care au contribuit sute de autori din intreaga lumea (http://fs.gallup.unm.edu//a/Paradoxism.htm).

El a scris drama anti dictatoriala "Patria de Animale" – o drama fara cuvinte! Ea a fost jucata la Festivalul International al Studentilor de Teatru, la Casablanca (Maroc), 1-21 septembrie, 1995. A fost pusa in scena de teatrul Thespis (regizor fiind Diogene V. Bihoi), si jucata de trei ori, primit premiul special al juriului. A fost pusa in scena de asemenea in Karlsruhe (Germania) la 29 Septembrie 1995.

Piesa lui de teatru pentru copii "Pacala, Ursul si Balaurul" a fost pusa in scena la Teatrul National Dramatic "I. D. Sarbu" din Petrosani, Romania, in septembrie 1997 de regizorul Dumitru Velea; (http://fs.gallup.unm.edu//a/theatre.htm).

Dr. Smarandache a facut si arta electronica (folosind programe pe calculatoare), arta experimentala taut-arta (outer-art)a si a pledat pentru unificarea teoriilor in arta (http://fs.gallup.unm.edu//a/oUTER-aRT.htm).

Universitatea de Stat din Arizona, Libraria Hayden, in Tempe, Arizona, SUA, gazduieste o colectie speciala numita "The Florentin Smarandache Papers" care se intinde pe o lungime de peste 30 m.l., cu carti, jurnale, manuscrise, documente, CD-uri, DVD-uri ale sale, sau despre lucrarile sale.

O alta collectie speciala "The Florentin Smarandache Papers" se afla la Universitatea Texas din Austin la Arhivele Matematicii Americane (in cadrul Centrului de Istorie Americana).

Popularitatea D-lui Smarandache in jurul lumii a crescut foarte mult si datorita faptului ca situl sau profesional http://fs.gallup.unm.edu// are aproximativ un sfert de million de vizitatori pe luna din peste 110 tari, conform statisticilor oficiale ale universitatii. Acesta este cel mai mare si cel mai vizitat site la UNM-Gallup.

In acest site se afla Biblioteca sa Digitala de Arta si Literatura ("Digital Library of Arts & Letters", http://fs.gallup.unm.edu//eBooksLiterature.htm), care contine multe carti de literatura, carti de arta si albume, sau carti despre creatiile sale literare si artistice, este vizitata de peste 100 de vizitatori pe zi.

Iar Biblioteca sa Digitala de stiinte ("Digital Library of Science", http://fs.gallup.unm.edu//eBooks-otherformats.htm), unde se gasesc publicate cartile sale stiintifice si de asemenea carti si jurnale ale altor autori despre creatia sa stiintifica, inregistreaza peste 1.000 de vizitatori pe zi.

L. Cuciuc

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page