Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

A SAPTEA ZI DE PROTESTE ÎN CAPITALA: Manifestantii USL si protestatarii din Piata Universitatii au blocat circulatia spre Romana. Ludovic Orban, huiduit si îmbrâncit din nou


Cateva mii de oameni protesteaza in Piata Universitatii, numarul manifestantilor crescand dupa ce la Universitate au venit si manifestantii de la mitingul USL. O parte dintre manifestantii de la mitingul USL s-au alaturat protestatarilor din Piata Universitatii, dupa ce au trecut de cordonul de jandarmi de pe Bulevardul Magheru.
Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, a declarat pentru MEDIAFAX ca in Piata Universitatii sunt forte de ordine suficiente, fara a preciza exact cati jandami asigura ordinea. Jandarmii s-au retras din centrul pietei si manifestantii scandeaza lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu si a Guvernului.

UPDATE 20.05 - Un manifestant a aruncat cu o fumigena, insa aceasta situatie nu a generat tensiuni. Unii manifestanti protesteaza pe strada, intre Intercontinental si rondul de la Universitate. Bulevardul Magheru si caile catre strazile Rosetti, Kogalniceanu si Piata Unirii sunt delimitate de cordoane de jandarmi, astfel incat circulatia in rondul de la Universitate sa nu fie blocata.

Aproximativ o suta de membri ai Asociatiei Suporterilor, aflati in zona fantanii de la Universitate, scandeaza "Avem gabori civili printre noi" si "Cine nu sare, nu vrea schimbare", precum si lozinci impotriva presedintelui, premierului, politicienilor, dar si a Jandarmeriei.

Unii dintre manifestanti au pancarte pe care scrie "Ocupati Piata". Pe trotuarul din fata Teatrului National, manifestantii sunt mai linistiti.

Jandarmii sunt grupati in cordon pe cinci randuri, fiind echipati pentru situatii de urgenta.

UPDATE 19.37 - Liderul liberal Ludovic Orban a fost huiduit si bruscat de unii dintre manifestantii din Piata Universitatii, care i-au strigat "Iesi afara, javra ordinara!". Un grup de protestatari condus de liderul liberal Ludovic Orban a ajuns, joi seara, in Piata Universitatii.

Alti protestatari strigau "Ce cauta asta aici?". Orban a parasit, ulterior, zona Pietei Universitatii.

UPDATE 19.20 - Trei protestatari din Piata Universitatii care aveau sticle incendiare si alti doi asupra carora jandarmii au gasit cutite au fost dusi la sectii de politie, a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Marius Militaru.

Potrivit lui Marius Militaru, cele trei persoane care aveau sticle incendiare au fost ridicate inainte de a intra in Piata Universitatii, iar ceilalti doi, cu putin timp in urma, in Piata.

Traficul rutier se desfasoara aproximativ normal inspre C.A. Rosetti, Kogalniceanu, respectiv Piata Unirii.

UPDATE 19.00 - Protestatarii scandeaza "Fara violenta", in timp ce fortele de ordine incearca sa ii impinga pe manifestanti spre trotuarele de la Teatrul National si Facultatatea de Arhitectura.

In zona fantanii de la Universitate, un grup de o suta de tineri scandeaza lozinci impotriva politicienilor si a celor care au ajuns in Piata Universitatii de la mitingul USL. Ei striga ca pe stadion "PDL, USL, aceeasi mizerie".

In momentul in care manifestantii de la mitingul USL au ajuns la Universitate, gardurile de protectie din zona fantanii au fost rupte. Protestatarii care se aflau deja acolo le-au prins din nou, pentru a nu se amesteca cu sustinatorii USL.

UPDATE 18.55 - Manifestantii USL care au ajuns, joi seara, in Piata Universitatii au fost intampinati cu ostilitate de cei aflati deja la Universitate. Potrivit purtatorului de cuvant al MAI, Marius Militaru, jandarmii au facut un cordon intre cele doua tabere, pentru a evita ciocnirile.

In Piata Universitatii a ajuns si un grup de protestatari condus de liderul liberal Ludovic Orban. Acesta striga, alaturi de protestatari, "Jos Basescu".

Circulatia in Piata Universitatii, pe sensul dinspre Universitate spre Romana, a fost blocata de protestatari. Fortele de ordine au facut un cordon pentru a nu le permite sa blocheze mai departe traficul.

UPDATE 18.30 - Traficul pe bulevardele Lascar Catargiu si Magheru este blocat pe un sens de protestatarii care merg spre Piata Universitatii, pentru a se alatura manifestantilor adunati aici inca de la ora 13.00, pentru a saptea zi de protest.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat pentru MEDIAFAX ca circulatia pe bulevardele Lascar Catargiu si Magheru este blocata, pe sensul spre Piata Universitatii.

In Piata Universitatii sunt deja aproximativ o mie de oameni, potrivit situatiei anuntate de Jandarmerie pana la ora 18.00.

Totodata, dinspre Piata Victoriei au plecat spre Universitate aproximativ 1.000 de persoane.

Manifestantii din Piata Universitatii au venit cu steagul Romaniei si cu pancarte pe care scrie, printre altele, "Base, nici nu stii cat de Boc incepi sa fii", ei scandand "Jos Guvernul FMI", "Demisia" si "Jos Basescu".

Unii dintre ei flutura un drapel verde cu crucea celtica, simbolul asociatiei Noua Dreapta, ai carei simpatizanti tin pancarte pe care se afla secera si ciocanul, inconjurate de siglele PDL, PSD+PC, UDMR si PNL.

UPDATE 18.25 - Peste 7.000 de oameni au participat la mitingul organizat de USL, 4.000 sunt deja imbarcati in autocare si urmeaza sa paraseasca Bucurestiul. iar unii se indreapta catre Piata Universitatii unde sunt deja peste 700 de persoane, a declarat purtatorul de cuvant de la MAI, Marius Militaru.

Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, persoanele venite din provincie la mitingul USL trebuie sa se imbarce pana la ora 19.00 in autocarele care se afla pe Soseaua. Kiseleff.

UPDATE 18.00 - Circulatia in Piata Victoriei a fost reluata, joi seara, manifestantii plecand din zona, iar jandarmii retragandu-se din fata Palatului Victoria. Unii dintre manifestanti au pornit spre Piata Universitatii.

Piata Victoriei a fost blocata, joi dupa-amiaza, dupa ce mai multi participanti la mitingul USL au ajuns in fata Guvernului, acestia urmand sa fie amendati intrucat ar fi trebuit sa protesteze in zona Muzeului Taranului Roman, a declarat Florin Hulea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane.
UPDATE 17.45 - Organizatorii le cer prin portavoce manifestantilor USL care au blocat Piata Victoriei sa se retraga spre Arcul de Triumf, in timp ce un dispozitiv format din doua randuri de jandarmi a fost instalat in fata sediului Guvernului. In fata Guvernului se afla cateva sute de persoane, care au venit de la mitingul USL, blocand circulatia in Piata Victoriei.

Acestea scandeaza "Jos Guvernul", "Jos Basescu", au steaguri tricolore, pancarte si insemne ale PSD si PNL.

Grupuri de tineri dintre acesti manifestanti au plecat din Piata Victoriei, strigand ca merg la Universitate.

UPDATE 17.25 - Piata Victoriei este blocata, dupa ce mai multi participanti la mitingul USL au ajuns in fata Guvernului, acestia urmand sa fie amendati intrucat trebuiau sa protesteze in zona Muzeului Taranului Roman, a declarat Florin Hulea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane.

"Piata Victorie este blocata in momentul de fata. S-a incalcat protocolul. Autorizatia pentru protest este foarte strict delimitata, de la Arcul de Triumf pana la strada Monetariei", a spus Florin Hulea.

La randul sau, purtatorul de cuvant de la MAI, Marius Militaru, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca este vorba despre peste 1.000 de persoane care au parasit locul initial si au ajuns in Piata Victoriei.

Astfel, s-a incalcat protocolul negociat de organizatori cu Municipalitatea.

"O parte dintre protestatari au ajuns in piata Victoriei. Organizatorii nu au respectat protocolul incheiat cu municipalitatea, care a fost negociat si agreat. E o prima incalcare a legii 60, a adunarilor publice, care prevede ca in astfel de cazuri responsabilitatea pentru organizarea mitingului in conditiile stabilite revine organizatorului, acesta avand autorizatie pana la ora 18.00", a declarat Marius Militaru.

El a adaugat ca fortele de ordine vor asigura masurile de ordine publica in Piata Victoriei.

    * MANIFESTATIA USL de la Arcul de Triumf

Manifestantii au steaguri tricolore si pancarte, pe care scrie "Un pitic si cu un chior si-au batut joc de popor", "Basescu, nu uita, Romania nu te vrea", "Vointa poporului, demisia dictatorului", "Basescu - PDL, datorii, hotie, someri, saracie", "Suntem cetateni, nu viermi", "Alegeri anticipate".

De asemenea, acestia au un poster de mari dimensiuni pe care este desenata o cruce, pe care sunt initialele PDL si pe care mai scrie "Dumnezeu sa nu-i ierte".

Manifestantii striga sloganuri, in special "Jos, Basescu!".

Sursa: MEDIAFAX.RO
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page