Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ELIBERATORUL POPOARELOR

STALIN: „URSS din incercuirea capitalista trebuie sa lupte pana cand si ultima tara din lume va deveni o republica in componenta URSS”
SPARGATORUL DE GHEATA de Victor  Suvorov, pagina 305, Editura Policrom, 2010

VICTOR  SUVOROV  fost spion sovietic, in timpul razboiului rece, a hotarat  sa  ramana in Occident si sa dezvaluie adevaruri despre „Cine a declansat al doilea razboi mondial?”. Aceasta intrebare este subtitlul volumului „SPARGATORUL DE  GHEATA”, aparut in limba romana la Editura Polirom in 2010, a starnit un viu interes si, din nou, comentarii prin ea insasi.
 
Adica cum, cine a declansat al doilea razboi mondial, acum, la saptezeci de ani dupa  acel razboi, abominabil, acum, cand si copiii, cu un iPhone in mana, stiu ca Hitler, el singur, e unicul vinovat de acel razboi!?! Cum necum, iata, vine un agent de marca al spionajului militar sovietic sa rastoarne raspunsul pe care propaganda si istoriografii sovietici, plus credulii occidentali l-au batut in piroane, timp de sapte decenii, fara sa mai puna in dezbatere aceasta intrebare! Sigur ca,  cei ce  stiu cate ceva, sau chiar mai mult, despre al doilea razboi mondial sau vor sa mai afle alte informatii si opinii despre fetele ascunse ale razboiului, vor citi si acest spargator de gheata - in sensul ca numai un spargator putea strapunge gheata groasa a denaturarilor istorice. Cititorii vor ramane uimiti sa afle ca  Victor Suvorov, nu pune nici macar semn de egalitate intre Hitler si Stalin in declansarea acelei conflagratii, ci pur si simplu, Hitler apare ca un copil de trupa pe langa generalisimul Stalin. Autorul, nu numai ca afirma ca URSS este responsabil de acel razboi, dar ne si demonstreaza  pe baza de documente si logica istorica  ceea ce sustine. Cititi, va rog.
 
Cuprinsul volumului se imparte in 33 de capitole, fiecare din ele un argument istoric ce sustine teoria ca Stalin este cel mai vinovat de razboiului mondial si de consecinte sale, in URSS si in lume.  La inceput, Victor Suvorov il considera pe Hitler ticalos, criminal, canibal, apoi anecdotic continua: „Insa, daca Hitler a fost canibal, asta nu inseamna ca Stalin a fost vegetarian”, ceea ce de fapt induce ideea ca si Stalin a fost ticalos si criminal. De la Marx si Engels, Stalin a preluat ideea necesitatii schimbarii societatii prin revolutia proletariatului, ce trebuie sa apara dupa un razboi mondial, pe care cei doi filosofi l-au prevazut: Razboiul este mama revolutiei, razboiul mondial este mama revolutiei mondiale  iar de la Lenin a preluat pasul inainte: de transformare a razboiului imperialist in razboi civil. Asta au si facut Lenin si Stalin au transformat un razboi mondial  intr-o revolutie avortata de o luna, marea revolutie din octombrie, iar apoi intr-un razboi civil de sase ani la sfarsitul caruia au forjat dictatura proletariatului in URSS!  Dupa aceasta infaptuire mareata, in care au murit mai multe milioane de oameni decat au murit in  timpul primului razboi mondial, Stalin a visat, planuit si implinit cel de al doilea razboi mondial cu consecintele dezastruoase in lume si eliberarea tarilor vecine!
    
Victor  Suvorov, de la capitol la capitol, demonstreaza inarmarea URSS, inca din anii treizeci, in vederea unui razboi mondial care sa declanseze o revolutie mondiala in care  armata rosie eliberatoare va sprijini proletariatul impotriva capitalismului exploatator. Istoric, in 1930, Hitler se straduia, din greu, prin toate mijloacele, sa puna mana pe putere, pe care Stalin deja o avea din 1927 si incepuse pregatirea unui viitor razboi mondial. Autorul incepe exemplificarile acestor pregatiri de razboi cu Uzinele de locomotive din Harcov, care scoteau mai multe tancuri pe zi decat  locomotive! Prezinta cu amanunte industria aviatica de razboi, ce producea diferite tipuri de avioane de la cele de vanatoare la cele de bombardament. Pe cine se pregatea sa bombardeze, pe colhoznici?! In armata, pe langa trupele clasice, cunoscute, Stalin pune un accent deosebit pe trupele de desant! Ori trupele de desant sunt trupe ofensive nu defensive; important de stiut si interpretat. Intre timp, Hitler devenit cancelar s-a preocupat, intai de toate sa scoata poporul german din deprimarea colectiva a somajului de dupa primul razboi si din criza economica, in timp ce in toate orasele din URSS, din ordinul Stalin se instalau turnuri pentru pregatirea viitorilor parasutisti ai trupelor de desant si se construia mari planoare pentru transportul acestor trupe speciale. Cat priveste propaganda sovietica, Victor Suvorov revine in repetate randuri la telul comunist a lui Stalin: a elibera Europa si intreaga lume!
   
Una dintre tarile care trebuia sa fie eliberata  era Romania. Victor Suvorov  revine des,  in volumul sau, la situatia Romaniei prin prisma ofensivei staliniste, intai ca zona strategica datorita  reliefului, deluros-muntos, si in acest caz Stalin pune un accent deosebit pe pregatirea unor mari grupuri de vanatori de munte, ofensive. Al doilea tel ofensiv era al cotropirii Basarabiei si a Dobrogei pentru a face jonctiunea cu tarile slave. Al treilea tel, si poate cel mai important in timpul unui mare razboi european, era sa puna mana, inaintea tuturor, pe bogatele  rezerve de petrol din Valea Prahovei, esentiale intr-un  razboi modern, total motorizat.  Aceste trei obiective ale lui Stalin sunt foarte bine conturate de catre autorul „spargatorului”…
 
Inainte de a sublinia, pe scurt, notele autorului despre Romania, nu putem sa trecem peste  evenimentul din 23 august 1939: Pactul  Molotov-Ribbentrop  a deschis portile sovietizarii (pag. 63) ca si cel din 17 septembrie 1939, cand armata rosie a invadat Polonia cu sarcina de-a ajuta revolutia muncitorimii si taranimii! Ajutorul, scrie Victor Suvorov, a fost si Katinul (uciderea a peste zece mii de ofiteri polonezi) iar dupa parerea mea, aceasta a fost uvertura lagarului comunist, dupa care urmeaza actul intai: eliberarea si instalarea puterii sovietice cu tancurile! Pe rand urmeaza eliberarea Estoniei,  Lituaniei,  Letoniei,  Basarabiei si Bucovinei de Nord.  Unitati speciale NKVD se aflau in prima linie a eliberatorilor, in Basarabia a actionat Divizia 4-a NKVD  comandata de F.M. Majerin. Despre Finlanda, autorul scrie detaliat si cu admiratie despre  curajul si eroismul cu care Maresalul Mannerheim si finlandezii au infruntat armata rosie cotropitoare, ce vroiau sa-i elibereze in stil sovietic. De cate ori citesc despre maresalul finlandez si eroica sa armata ma gandesc, cum au gandit multi romani, ce s-ar fi intamplat daca si armata romana ar fi opus rezistenta armatei rosii eliberatoare? Si acum, dupa atatea date istorice adunate, retoric cred ca  Hitler nu ar fi lasat petrolul romanesc pe mana rusilor, daca armata romana ar fi opus rezistenta cotropirii Basarabiei! Daca, in aceasta eventualitate, Hitler nu ar fi intervenit ar fi fost terminat cu tot  blitzkrieg-ul lui  inca din 1941, iar tancurile rusesti, alimentate cu petrol  romanesc ar fi ajuns, eliberand proletariatul, sa defileze victorioase pe Champs-Elysees in Paris si pe Bridge Street in Londra. Razboiul rece nu ar fi durat 30 de ani si nimeni nu ar fi mai stiut ce s-ar mai fi intamplat, dar, oricum, romanii mai rau nu puteau ajunge, decat au ajuns, doar ca erau intorsi si la cirilice, nu sa citeasca carti bisericesti ci ordinele dictaturi de Kremlin...
 
„In vara lui 1940, printr-o ticaloasa campanie eliberatoare Stalin a rupt din Romania Bucovina si Basarabia” (pagina 127) „Pentru comandantii sovietici cuvantul «razboi», nu insemna aparare ci atac” (pag.128) Victor Suvorov la paginile 150 si 151  precizeaza ca Armata a IX-a, cea mai puternica armata, o autentica armata de soc a fost plasata la frontiera romana in vederea campaniei eliberatoare pentru ca Romania era principala sursa de petrol a Germaniei si o lovitura puternica asupra Romaniei insemna moartea Germaniei. Abia dupa ocuparea prin ultimatum a Basarabiei, Hitler si generalii lui si-au dat seama de greseala lor fata de Romania, prin pactul Molotov-Ribbentrop si Arbitrajul de la Viena, dar era prea tarziu. Cu mare intarziere germanii au descoperit adevaratele intentii si planuri ale lui Stalin si abia atunci incep sa incropeasca  planul  Barbarossa, era in Decembrie 1940, deci dupa ticaloasa campanie eliberatoare a Basarabiei si a Bucovinei de Nord. Comparand situatia;  planul Barbarossa nici nu era schitat cand, deja Stalin plasase la Prut, Armata a IX-a, cea mai puternica forta de soc cum o caracterizeaza autorul, Armata a XII-a care avea patru corpuri de vanatori de munte, formate din caucazieni, speciale pentru ofensivele din Carpati, iar in Delta Dunarii a fost adusa o flotila numeroasa cu scopuri ofensive in amonte.

Pentru intregirea imaginii, autorul adauga ca dupa semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop si ocupatiile militare sovietice savarsite, Stalin a scos Armata Rosie din vechile ei cazarmii si fortificatii impingandu-le mult inspre vest, in tabere provizorii prin padurile de frontiera. SAPTE  ARMATE  formate din peste saptezeci si sapte de divizii, complet pregatite pentru declansarea razboiului! Aceasta amplasare de armate sovietice la frontiera de vest era deja terminata, fiind  prima parte a planului ofensiv  Furtuna, cand planul german Barbarosa era doar pe hartie si Victor Suvorov  puncteaza: „Forte gigantice au fost concentrate pentru o lovitura asupra Germaniei si Romaniei. Or si singura, lovitura asupra Romaniei ar fi fost  fatala pentru Germania” (pag. 305) Sa luam in considerare acesta fraza.

„SPARGATORUL DE GHEATA”, doar aparent pare un mic tratat de date, fapte si adevar istoric din acea perioada, dar cuprinde esentialul cine a declansat al doilea razboi mondial, pe care il  demonstreaza  logic si corect. Este adevarat ca un razboi mondial este rezultatul al unei nebunii generale in care liderii ce il declanseaza sunt paranoici, maligni, antisociali iar in cazul conflagratiei 1939-1945 dintre toti Stalin a fost cel mai diabolic, cel mai blestemat.
 
Nu mai are importanta trecutul istoric, decat, asa ca aflare si intelegere a lumii in care traim, dar omeneste am puternice resentimente fata de URSS-ul lui Stalin, care ne-a cotropit, supus si jefuit mai mult de patru decenii, am resentimente fata de Hitler, care s-a frant si din cauza ca nu a fost un aliat sincer al Romaniei, impartindu-ne atat la rusi cat si la unguri. Cat priveste Japonia, foarte vinovata, si-a platit din plin militarismul agresiv, cand epuizata total, americanii a facut-o  knock-out  cu o bomba atomica in 6 August 1945, iar Stalin i-a dat o copita comunista cand era  la podea, dupa bombele atomice americane, eliberand niste insule japoneze! Judecati si dumneavoastra: URSS-ul avea un pact de neagresiune cu Japonia, pe care japonezii l-au respectat cand Hitler a atacat URSS-ul, dar Stalin nu a tinut cont de pactul de neagresiune cand Japonia era total invinsa, la pamant. Asa-s  comunistii sovietici…
   
Corneliu FLOREA
Winnipeg, Canada
sfirsit de an, 2011        


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page