Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ÎNCEPUT DE AN SAU SFÂRSIT DE RABDARE?  

„Lung e drumul Si cotit…,
dar mergi pe el Drept,
ca sa nu te clatine indoielile
si vei ajunge la implinire…”

Iacob Cazacu-Istrati  
      
Boala unor lideri  aflati prea de mult la putere este, cred egoismul vicios. si cu cat e mai sus pozitia, cu atat mai mare este egoismul si ambitia, invidia si fatarnicia, nemaivorbind de minciuna, traditional aflata in varful piramidei politicii noastre  nationale. Pentru un om normal, ceea, ce se petrece astazi in societatea noastra este o enigma. De ce? Pentru, ca acest cetatean de rand nu intelege ce se petrece pe cele doua maluri de Prut odata ce lucrurile nu merg pe calea, care ar trebui sa mearga: calea intelegerii si bunavointei, calea binelui pentru poporul roman, care  am impresia  este pornit pe calea disparitiei, mai cu seama in Basarabia.
 
Se petrece ceva anormal pentru  un om cu ratiune, care sa poata percepe, sa poata gasi un strop de normalitate in acel ghiveci atat olfactiv, cat si auditiv, cules atat din mass media, mai cu seama din gurile flamande de tot felul de barfe si minciuni, de limbile batute de mancarime scarpinoasa ale marilor politicieni si conducatori de tara si de o bucatica din tara.

Este oare normal, ca aschia aceasta de pamant, instrainata de mama, azi   independenta de jure, dar dependenta de saracie si vasala strainului de facto sa fie populata de un popor care nu are identitate? (s-au nu doreste sa si-o recunoasca?) Nu e normal! Mai cu seama, cand si strainii recunosc, ca suntem romani de o tara si un grai, adica, dintr-o tara-mama si un Tata-grai... Este normal oare, ca un John Onoje din Siera Leone africana cunoaste istoria noastra adevarata mai bine ca bastinasii? Nu! Iar noi? Ce facem noi? Noi „apartinem tuturor veneticilor, ca natiune, numai noua insine, nu, si-am lasat acest blestem peste noi ca o voluptate”, scrie Maria Diana Popescu de la  revista  „Agero” Stuttgart. Oare n-are dreptate?

Este normal ceea ce se petrece in romaniile noastre la capitolul pro-unire? Conform surselor Romanian Global News, Serviciul de Informatii si Securitate de la Chisinau a reluat activitatile de anihilare si destabilizare a organizatiilor civice si partidelor politice care sustin reunirea Basarabiei cu Romania. Pe langa urmarirea si compromiterea liderilor organizatiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, care sustin reunirea celor doua state romanesti, SIS-ul  desfasoara puternice actiuni operativ –informative pe teritoriul Romaniei, in cadrul organizatiilor studentilor basarabeni, dar si creand actiuni de lobby in cadrul formatiunilor politice din Romania, in defavoarea ideii de reunire a celor doua state romanesti.
 
In acest scop SIS-ul  racoleaza absolventi ai universitatilor romanesti si studenti bursieri ai statului roman, pe care ii va coordona in preluarea a cat mai multe din organizatiile studentilor basarabeni din Romania, urmand ca acestia sa blocheze aderarea respectivelor organizatii la miscarile pro-unire. Presa online a mediului studentesc basarabean este deasemenea vizata.

Sursele Romanian Global News precizeaza, ca sectiunea din SIS care se ocupa de aceasta problema  este incadrata cu ofiteri, ce au legaturi stranse cu agenti FSB si SVR din Ambasada Rusiei la Chisinau. Este  o situatie normala pentru un stat independent,  democratic, adica normal precum este Republica Moldova? Nu cred!
 
Atunci, cand oficiali  rusi in  persoana lui Valeri Cuzmin, ambasadorul Rusiei in RM, patriarhul bisericii ortodoxe ruse Kiril, Vladimir Jirinovschi, presedintele Partidului Liberal din Rusia, care pe toate caile si metodele ne intimideaza, ne agreseaza prin diferite amenintari si minciuni... Exemplu ne servesc cuvintele agresive ale lui Jirinovschi, spuse la adresa Republicii Moldova la o emisiune televizata, ca ceea ce s-a petrecut in Japonia - tsunami, se va petrece si in Moldova, si in Georgia, daca...

Sireaca Basarabie... Oare e normal ce se petrece pe acest pamant?l Nu! Nu va fi normal atata timp, cat guvernul de pe Bac se va purta cu supunere fata de rusi, ca  vasal... chiar si cand rusii ii ucid copiii (cazul Pirita). si drept a spus cineva, ca guvernantii nostri nici nu se supara pe rusi... Lor nu le incurca armatele ruse, aflate ilegal pe teritoriul sau, ci „piatra lui Ghimpu” din Piata Marii Adunari Nationale...

Este normal ceia ce se intampla la aliniatul „evenimentelor din primavara anului 2009” de la Chisinau? Au trecut doi ani de la asa numita cadere a comunistilor de la putere, dar aproape totul continua sa mearga pe vechi si mai spre rau… Romaniei nici pana azi nu i s-au retras invinuirile, ca ar fi implicata in evenimentele din primavara anului 2009 de la Chisinau, aduse de comunisti... Nu este normal. Guvernarea actuala n-a facut mai nimic pentru scoaterea adevarului la iveala si condamnarea adevaratilor calai...

Scriu despre normalitatea lucrurilor ce s-au petrecut pe parcursul anului 2011 in societatea noastra basarabeana si a paradoxurilor ei... Nu mi-am pus in gand sa critic tendentios actuala guvernare... dar critica vine de la sine... Este normala reactia Chisinaului referitor la evenimentele de la Hadji-Curda? Eveniment istoric pentru romanii din Bugeac... In satul Hagi-Curda, regiunea Odesa, a fost sfintita pe 16 iulie biserica cu hramul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” apartinand Mitropoliei Basarabiei. „Momente neplacute au avut loc... La vama Reni, unde doua autocare cu studenti, profesori si reprezentanti ai ONG-urilor din Romania au fost retinuti peste sase ore de vamesii ucraineni, interzicandu-li-se participarea la sfintirea bisericii. Studentilor li s-au cerut de trei ori pasapoartele pentru a fi verificate. Li s-a invocat lipsa electricitatii. Erau ba scosi afara, ba rugati sa intre inapoi in autocar, iar in acest timp erau fotografiati de vamesi. Circa 100 de romani nu au reusit sa participe la slujba de sfintire a bisericii romanesti. Iar datele de mai jos vorbesc ceva dureros… 17 iunie 2003 – enoriasii bisericii au fost batuti; 21 iulie 2003 – preotul a fost legat de o masina si amenintat ca va fi tarat pana va muri; 6 iulie 2004 – usa bisericii a fost sparta, mobilierul a fost distrus, icoanele si podeaua au fost stropite cu motorina, iar masina parintelui Cristea incendiata; 9 mai 2005 – li s-a interzis enoriasilor sa intre in cimitir, iar preotul a fost batut; 9 aprilie 2006 – preotul a fost batut de mai multe persoane neidentificate in gara din orasul Ismail.” (Jurnal de Chisinau, 22 iulie 2011)

Nu este normal or, autoritatile noastre nu au intreprins nimic pentru a preveni  faradelegile... pentru a apara drepturile romanilor din Bugeac!? (asa cum o face Guvernul Moscovei pentru apararea etniei ruse din alte state!) Nimic n-a facut... si nici Guvernul Romaniei care trebuie sa poarta raspundere in fata istoriei pentru orice roman, fie din tara ori aflat dupa hotare; plecat de voie buna ori silit de imprejurari; fugarit de sistemul de conducere ori abandonat ca basarabeanul...

Dar, altfel cum sa definezi actiunile lor, decat spectacole?! si cel mai... spectacol este alegerea presedintelui RM, care nu stiu cate antracte va avea si in anul  2012... Trupa „de forte” a anului este a lui Diacov in frunte cu „cel mai mandru ciobanel”, Marian Lupu, care dupa mine a jucat nu cum era de asteptat, dar mai cinstit, mai cu onoare... De fapt,  ma bucur pentru Marian Lupu, ca dupa ruptura cu PCRM-ul are o pozitie ferma in activitate, conform acordului AIE, ceea, ce nu pot spune de trupa lui Vlad Filat. A jucat spectacole nenumarate, dar... stiti, bantuie o vorba proaspata printre „oamenii batrani si intelepti” din Republica Moldova: „Daca noi nu intelegem aproape nimic din vorbele frumos tesute ale lui Marian Lupu, apoi in actiunile si ideile din spectacolele lui Vlad Filat nici atata nu intelegem, asa cum n-am inteles nimic din spectacolele lui Iurie Rosca”. Este normal? Nu!

Unica trupa, care joaca interesul national este trupa lui Mihai Ghimpu, care merita numele de trupa politica. Nu sunt membru Partidului Liberal, dar il simpatizez pentru, ca este unul dintre partidele, care este mai aproape de inima si sufletul meu, dupa cum si trupa Vitaliei Pavlicencu, care, daca s-ar uni cu trupa lui Mihai Ghimpu ar forma un partid puternic, ce ar putea deveni o forta prima in viitoarele alegeri parlamentare.  „Daca Alianta pentru Integrare Europeana moare, peste patru ani, Partidul Liberal va veni la putere cu Dorin Chirtoaca si va duce pana la bun sfarsit proiectul pe care l-am asumat. Ce nu ar face Moscova sau colegii nostri, oricum noi vom duce lucrurile pana la capat”, a declarat M. Ghimpu... Eu cred in spusele lui asa, cum cred si in Dorin Chirtoaca, viitorul Presedinte al Romaniei intregite. Dar, „tactica reunirii prin integrarea in UE este falsa, deoarece Republica de dincoace de Prut nu va fi integrata niciodata in UE de una singura. Uniunea Europeana si-a inchis portile pentru foarte multi ani. Singura solutie este integrarea in UE ca parte a Romaniei”, spune  publicistul Mircea Popescu...    
                                                                                                                                                                      
Perspectiva europeana a Republicii Moldova ori perspectiva in cadrul Parteneriatului Estic (PaE) care, se crede, este mai aproape sufletului nostru? Cred, ca trebuie sa avem dicernamant. A sosit timpul sa alegem mama adevarata, ca sa nu patim ca cel, ce sugea la doua… 2011 a fost un an... care ne-a adus ceva, dar cred ca  nimic bun... Ce sa asteptam de la anul, care a inceput din prima zi cu surprise tragice?! Oare cata rabdare mai are acest popor?!  Este normal sa mai rabde?
                                                                                                                                                                                                                                                             
PS. Pe valurile lumii, ca si pe valurile marii nu plutesc decat cei, ce stiu sa inoate...

Iacob CAZACU-ISTRATI
ianuarie 2012

                                                                                                                                                                   

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page