Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CAPETELE LUMINATE ALE ROMANIEI - Doctor in medicina HORIA MURESIAN

„The clinical anatomy of the coronary arteries", Editura Enciclopedica, Bucuresti

Maria Diana Popescu

De-a lungul unui deceniu, contabilizindu-si eficient timpul intre Milano, Bucuresti si alte tari, doctor in medicina Horia Muresian reuseste sa-si onoreze exemplar obligatiile profesionale pe care si le-a asumat. Este seful sectiei Chirurgie Cardiaca a Spitalului Universitar Bucuresti, iar in paralel desfasoara o bogata activitate de cercetare si publicistica. Incontestabil, mediul riguros in care s-a format ca medic isi spune cuvintul. Autor stralucit a numeroase studii si lucrari de cercetare de inalta tinuta in tara si in afara granitelor, intr-o cadenta demna de aprecieri, doctor in medicina Horia Muresian aduce cu demnitate, cu eficienta si fara infatuare, contributii fundamental-valoroase in cercetarea stiintifica medicala romaneasca si internationala, dar si in folosul social.

Doctor in medicina, Horia Muresian, chirurgul de numele caruia este legata, cu doi ani in urma, o premiera medicala romaneasca – operatia pe artera carotida numai cu anestezie loco-regionala - este acum autorul unei premiere editoriale romanesti si internationale: sub semnatura domniei sale, apare in 2009, la Editura Enciclopedica, Bucuresti, stralucita lucrare „The clinical anatomy of the coronary arteries" – studiu anatomic pe o suta de inimi umane, care reprezinta bilantul cercetarilor medicale proprii ce acopera un deceniu de studii si aprofundari, o monografie unica in literatura medicala romaneasca si internationala, prin aria de documentare, prin valoarea studiilor si prin realizarea grafica de exceptie. Cartea raspunde unei mereu adresate intrebari la congresele internationale de anatomie si de chirurgie cardiaca, si anume daca mai exista aspecte necunoscute sau incomplet descrise ale anatomiei cordului uman, si acopera domenii mult mai largi decit stricta prezentare clasica de pina acum. In prolog, prof. A. T. Ispas declara: „lucrarea de certa originalitate a doctorului in medicina Horia Muresian are ca obiectiv rescrierea anatomiei arterelor coronare intr-un nou stil, care utilizeaza concepte moderne, atragind atentia asupra unor detalii mai putin abordate si clarificind aparentele discrepante dintre anatomia clasica si practica medicala curenta". Efortul de peste zece ani de studiu, de practica medicala si chirurgicala se materializeaza in acest volum redactat in limba engleza, care poate fi socotit ca fiind o lucrare-document, intregitoare a patrimoniului stiintific romanesc.

Folosind fotografii medicale originale, alaturi de date din embriologie, chirurgie, cardiologie si ecocardiografie, in contextul consultarii literaturii moderne in domeniu, autorul ataca aspecte ascunse sau inca putin cunoscute ale anatomiei inimii umane, concentrindu-se pe arterele coronare, care reprezinta substratul anatomic al patologiei infarctului miocardic si al anginei pectorale. Practic, studiul uneste doua domenii din stiintele medicale: anatomia si practica medicala, bazindu-se pe principiul corespondentei dintre o leziune anatomica si boala consecutiva. Orientat spre domenii moderne de analiza, scopul monografiei este de a fundamenta un limbaj comun pentru specialistii din diferitele domenii vizate si pentru a servi ca instrument de informare si de perfectare pentru anatomisti, cardiologi si chirurgi cardio-vasculari. Prin incursiunea facuta asupra inimii, cit si prin sinteza realizata asupra cercetarii, autorul vastei lucrari ofera informatii extrem de importante pentru conturarea unor date reale, oferind de asemenea ocazia iterarii unor descoperiri de ultima ora, racordate la bibliografia de specialitate. Sintetizarea tuturor informatiilor obtinute prin cercetare si experienta ofera o imagine inedita si de un real folos asupra specificului acestui domeniu medical.

Autorul declara in Prefata ca intentia domniei sale este de a-i face constienti pe specialisti de utilitatea lucrarii si de a le furniza numeroase detalii de anatomie clinica a inimii. Propriile realizari pe plan medical, precum si cele din planul activitatii stiintifice si de cercetare, au facut ca doctor in medicina Horia Muresian sa se bucure de recunoastere nationala si internationala, iar personalitatea sa sa se inscrie intre acei romani valorosi ai generatiei sale, intre capetele luminate ale Romaniei.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page