Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Am fost în Piata Unirii – un creuzet social nemaiîntâlnitNumai daca mergi personal in piata si simti pulsul manifestantilor poti sa-i intelegi si sa ai o perceptie asupra miscarilor din ultimele zile de la Cluj-Napoca. Aseara am fost de la ora 19.00 in mijlocul protestatarilor din Piata Unirii. La un moment dat s-au adunat peste 1000 de persoane in fata statuii lui Matei Corvin. De la inceput am fost uimit de creuzetul social si politic al participantilor la miting. In realitate nu a fost un singur miting cum s-a vazut la televizor. In fata camerelor de luat vederi a televiziunilor s-au asezat grupul tinerilor din TSD, in frunte cu Gabi Oniga si Horia Nasra si revolutionarii din PSD, care erau cei mai vocali. In partea dreapta a camerelor de televiziune s-au amplasat ecologistii de la „Verzi”, „Ocupati Conti” si „Salvati Rosia Montana”. Printre ei am recunoscut cativa anarhisti de la AntiFa. Ei strigau in special lozinci anti-USL si impotriva lui Basescu si a clasei politice in general. Amuzant si comic era faptul ca i-a obligat pe liderii TSD, Nasra si Oniga, sa scandeze sarind impreuna: „PDL si USL – aceeasi mizerie! Liderilor TSD le era teama sa nu fie recunoscuti si au fost nevoiti sa sara si scandeze pe lozinci anti-USL. A fost penibil. Liderii TNL, Iuga si Bildea, mai inteligenti, au stat retrasi in spatele protestatarilor evitand sa iasa in fata si sa scandeze. Ei mi-au declarat ca evita sa iasa in fata pentru a nu fi acuzati ca doresc sa confiste revolta populara a clujenilor si ca prefera o participare discreta. In spatele acestor doua grupuri compacte, in zona si pe statuia lui Matei Corvin s-au comasat membrii celebrei galerii U Cluj, in frunte cu liderii: Tigru si Hiena. Ei au evitat sa se amestece cu cele doua grupuri din fata. De altfel, au afisat si scandat mesajele cele mai credibile din intreaga manifestare din Piata Unirii: „Unitate Nationala!”, “Alaturi de huliganii din Bucuresti”, “Suntem romani cu valoare si onoare, nu huligani agitatori!”. De remarcat este ca pentru prima oara in istoria Clujului Emerich Imre a cantat folk la o portavoce, fapt ce a creat o atmosfera revolutionara suprarealista. Au mai fost prezenti pensionari foarte in varsta, persoane cu handicap, boschetari cu pancarde si chiar cersetori. Toti sunt cetateni si au inteles acum ca au si ei drepturi.
In realitate au fost trei mitinguri intr-unul singur in Piata Unirii. Printre protestatari am recunoscut si fosti taranisti si liberali din anii 90. S-a fluturat steagul Romaniei monarhiste. Familia Rotta, ca de obicei, era in fruntea manifestatiei impotriva lui Traian Basescu. Mai mult, alaturi de nemultumiti i-am recunoscut pe liderii din „Golania” clujeana replica Pietii Universitatii din 1990, care a fost tot in Piata Unirii, pe O. Capatana si Marcel Borodi, liderul legionarilor clujeni de atunci. Cand s-a pornit mitingul pe B-dul Eroilor s-a stans o masa de oameni de circa 1200 de persoane, fapt rar in Cluj-Napoca din 1989 incoace. In zona sediului PDL protestatari au blocat circulatia vreo cinci minute. La sediul prefecturii ultrasii au aruncat cateva petarde in scutieri si i-au huiduit. In rest alte incidente nu au fost. De remarcat ca autoturismele care treceau pe langa coloana de manifestanti claxonau si soferii aratau semnul victoriei. In timpul demonstratiei se simtea o tensiune si adrenalina acuta, lucru care nu-l simteam la mitingurile din obligatie organizate de sindicate si Grigore Pop. Chiar si unii ziaristi celebrii din Cluj-Napoca au fost contagiosi la miting si au strigat cu protestatarii la prefectura: Jos Coruptii! Aceste iesiri publice nu pot fi puse numai pe seama manipularii USL, cum cred liderii PDL, pentru ca peste jumatate din demonstranti scandau impotriva USL. E clar ca avem de-a face cu o nemultumire populara care transcede partidele actuale. Aceste mitinguri inca nu au scos in fata lideri ai pietei, ca si in 1990, cand Marian Munteanu a fost perceput ca un Christ al studentilor. Comandantii Jandarmeriei Cluj au fost destul de inteligenti si au plasat jandarmi in civil printre demonstrati si nu in uniforma pentru a nu fi provocari si instigari. Tot mitingul a fost un creuzet social divers, care arata gradul complex al dificultatilor economice si nemultumirile politice.
I-am intrebat pe cativa ultrasi din galerie de ce au iesit la mitig si mi-au spus ca pe langa nemultumirile sociale arhicunoscute m-au uimit prin nemultumirile de natura politica afisate: „Basescu este un tatuc ca Ceausescu si nu am luptat la revolutie sa avem un nou dictator”, „Basescu si Boc sunt ultimii comunisti si securisti aflati la putere din Europa”. Dar cel mai tare ii enerveaza pe „huliganii” clujeni ipocrizia presedintelui Basescu. Un ultras cu gluga si fular pe fata mi-a spus: „Basescu vorbeste de dreptate si reforma, care si-a pus fiica europarlamentar si amanta ministra!” Ce m-a uimit la acest miting ca nimeni nu amintit de Raed Arafat.

Ionut Tene

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page