Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DREPTUL LA LEHAMITEMaria Diana Popescu, Agero

Motiv de ingrijorare la scara mondiala, nicidecum de amuzament: mii de tineri din peste 27 de tari au lasat pantalonii si fustele acasa si au expus, fara nicio jena, lenjeria intima. Toata ziua de 10 ianuarie, zic ei, de „ziua internationala fara pantaloni” au calatorit mai mult goi cu metroul. Cine se amuza pe seama lor? Cine a ingaduit o astfel de zi? Incornoratii, fireste. Sminteala de la ei vine, este ca mucegaiul si se intinde iute pe portiuni mari. Daca n-o tii la distanta risti sa devii turma, cireada, animal de companie, diagnosticat cu maladiile epocii. Glumetii de la Improve Everywhere s-au folosit de feisbuc (sic) pentru mobilizare, deci aveam dreptate afirmind in editorialul precedent ca acest forum planetar va infesta omenirea cu maladii nemaiauzite, a caror grave urmari nu duc decit la pierzanie. Din lehamite si de mila, intorc privirea spre plaiurile noastre, unde mai toate ziarele, ma refer la cele de impachetat oua, scriu ca in acest an Romania va inregistra semnificative cresteri economice. Ca sa existe crestere, e musai sa avem economie. Nu-i asa? Dar de unde?, cind sub minciuna numita privatizare, toata industria mostenita de la regimul trecut a fost infiata, dupa caz, inmormintata, sau vinduta gangsterilor autohtoni si straini la pret de fier vechi. Suflatul unor astfel de vesti prin vuvuzele a devenit la fel de credibil precum propaganda americana, in cautarea armelor de distrugere in masa in carul cu fin. Si in 2012 Romania ramine o jucarie pentru putere, care pare a fi ca un aparat de radio american ce va gijii intre lungimile de unda, pina cind se va gasi cineva sa mute scala, sa intoarca butonul sau sa-l lase fara curent.

Arondatii la putere incep deja sa iasa pe sticla precum cucul din ceas in noaptea de revelion. Culmea penibilului! Daca ar fi furat mai putin am fi iesit din criza mai repede. Nu vor si pace buna! Credeti ca ei au vindut pina si aerul doar pentru salariul de parlamentar? Aceia sint bani de buzunar. Dusul cu presul, sport agreat de cei care, vai de ei!, odata la patru ani primesc ratia de alimente pentru stampila, va face sa traversam din nou ca rimele pe asfaltul fierbinte o criza pe care a intretinut-o cu dibacie. Ca sa conduci un popor ca pe un animal la o girla seaca, ma determina sa nu am niciun fel de ingaduinta, nici o farima de respect pentru cei care au condamnat tara la saracie si involutie. Tot mai sper ca in urma alegerilor, celebrul verb „a ciurui” nu mai poate fi conjugat la prezent si viitor. Desi simt ca se vor stradui din rasputeri sa continue lupta pentru constructia autostrazilor in acelasi ritm ca pina acum (de melc racit), astfel ca pe ele sa circule vaporul bravului si, cum este obiceiul incetatenit, cu slugile aproape.

Da, da, cirezile s-au intors odihnite si cu elan din vacantele de lux, iar acum isi folosesc puterea pentru a transmite poporului idei de guvernare inegalabile, imposibile, jalnice, prin deja inceputa propaganda. Cursa electorala va fi cistigata de masinaria de vot care va scoate pe piata, la suta de alegatori, cea mai mare productie de ulei, zahar, faina, galeti, lanterne, lopeti, umbrele, brichete, fulare, pixuri si acadele, cirnati de plescoi, mici si bere. Oricit ar fi de competenti, se stie, nu pot trage la caruta fara complici. In acest an nu va exista preocupare mai inalta decit imbrobodirea electoratului pentru cistigarea puterii. De dotarea scolilor, de logistica educationala, de reabilitarea sanatatii, de saracia sociala, guvernul va vorbi, politicos, in soapta. Bravo domnilor guvernati! De fapt, domn a fost Mihai Viteazul, si drept-credincios; pristandalele capitaliste, insa, in douazeci de ani, au curatat plaiul de la radacini. Din batrini se povesteste cum ca dezvoltarea economica a Romaniei si locul de frunte pe care il ocupa tara noastra pe lista exportatorilor, i-a ingrijorat cumplit pe sacalii europeni si mondiali. Scosi de pe anumite piete din lumea a treia de produsele romanesti, acestia s-au asezat la sfatul Malta si-au pus Europa la cale. Asa am ajuns nicaieri, adica unde sintem azi. Am fi putut avea libertate si democratie, dar si economie. Ce-ar fi fost daca cercopitecii cu coada democratica ar fi continuat constructia economica, nu dezmembrarea ei cu marele avint revolutionar?

Unde oare am fi fost daca poporul nu ar fi fost inselat cu proiecte pe hirtie, care au creat milionarii si miliardarii autohtoni? Am studiat numeroase documente si am descoperit ca inainte de lovitura de stat din 1989, Romania exporta in peste 134 de tari pe glob: locomotive, tractoare, autoturisme, utilaje petrolifere, strunguri, tesaturi, mobila, produse alimentare, legume, fructe si toate veniturile erau ale Romaniei, dirijate fiind spre optimizarea domeniului economic. Pentru ca din toata aceasta crestere a Romaniei Vestul Europei nu ciugulea nimic, au trecut la masuri. Dupa ce au aranjat miscarile din 1989, aparatul distrugator a fost pus in miscare. O prima urgenta, sufocarea agriculturii. A doua, distrugerea industriei. A treia, deposedarea de toate obiectivele strategice de interes national si intrarea in posesia lor. Apoi au trecut mai adinc: sanatatea si educatia. Iar acum ataca inima natiunii: fertilitatea. Au reusit. Ne-au luat cimentul, industria auto, siderurgia, telecomunicatiile, industria petrolifera, zacamintele, exploatarea apei, chiar si incasarea de la consumatori a gazelor si energiei electrice. Ne-au luat medicii, profesorii, pruncii si mintile. Toate la preturi derizorii, platind comisioane celor care ne-au condus si ne conduc inca, pusi de vestici in fruntea tarii. Si pentru ca zarurile au fost aruncate, ne dau cu tifla ca la orice sluga. Traiasca reprezentantii puterii si firmele fantome din propriile locuinte, supradimensionate financiar, specializate in afaceri paguboase pentru stat!

„Multumim din inima guvernantilor” pentru toate acestea si pentru continuarea sistematica a eforturilor de distrugere a tarii! Multumim celor care ne-au condus in acest mandat, care, pierzindu-si respectul pentru morala, pentru patriotism, s-au imbogatit peste noapte pe spinarea saracului si a vaduvei. Sintem un popor obosit, demoralizat, cirpit, infrigurat, infometat, trist, sintem muritori de ocazie, politica-i eterna! Nici macar bancuri nu mai scornim, ne lipseste pina si curajul umorului. Ar trebui sa ne puna pe ginduri!

Toate ar putea fi rezolvate prin redresarea invatamintului, a sanatatii, a culturii si a moralei crestine. Trebuie ca transcendentul sa traverseze din nou existenta noastra.

Maria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page