Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1018)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Fara a avea pretentia ca va dau cel mai pertinent sfat cu putinta, pentru a supravietui  intr-un Mapamond aflat intr-o alarmanta stare de degradare, doresc sa va familiarizez cu unul dintre cei mai mari oratori ai Americii, om politic de mare calibru, unul dintre parintii fondatori ai acestei foste unici democratii a lumii, persoana care alaturi de Samuel Adams  si Thomas Paine, va fi reamintita ca cel mai influent advocat al Revolutiei Americane si cel mai ardent denuntator al coruptiei oficialitatilor guvernamentale.
 Proeminenta figura a Revolutiei Americane, Patrick Henry este cunoscut pentru fulminantul discurs tinut la 23 Martie 1775, ”Give me Liberty, or give me Death - Da-mi libertatea sau da-mi moartea -, ca promotor al Doctrinei Drepturilor Naturale - Doctrine of Natural Rights, care stipuleaza inviolabilitatea unor drepturi pe care le avem ca indivizi, inaintea aparitiei oricaror Coduri Civile sau Penale din lume si ca cel mai infocat opozant al inlocuirii Articolelor Confederatiei - Articles of Confederation - cu Constitutia Statelor Unite, anticipand pierderea multor drepturi obtinute in timpul Revolutiei Americane.
Patrick Henry, a lasat posteritatii un mare adevar, ignorat total de cei care, in exclusivitate datorita sansei, complementata cu o dotare cerebrala revoltator de indoielnica se afla la pupitrul de comanda al destinelor Planetei Terra: "Virtutea, moralitatea si religia constituie armura care ne redau invingibilitatea. Acestea sunt tacticile pe care trebuie sa le studiem. Daca le pierdem noi suntem cuceriti, cazuti". (Virtue, morality and religion! This is the armor, my friend, and this alone that renders us invincible. These are the tactics we should study. If we lose these, we are conquered, fallen…………). Foarte probabil, desi este revoltator de trist, cred ca gasim mai multa morala si virtute la Mustang Ranch, in Carson City, Nevada, cea mai faimoasa Casa de Toleranta din America,  decat la pretinsii politicieni ai lumii.
Chiar daca unii dintre dumneavoastra sunteti deja familiari, parafrazand pe Apostolul Pavel, considerat Parintele Crestinismului, "ma repet spre intarirea voastra”, consider un act de justitie de a va refamiliariza cu cele lasate posteritatii, de acest OM de exceptie, care a fost Patrick Henry: "Aceasta mare natiune nu a fost creata de oameni religiosi, ci de crestini; nu de orice religie, ci de cea apartinatoare lui Isus Christos ! Cand ne departam de radacinile noastre crestine, avem acest guvern de gunoaie". (This great nation was founded not by religionists, but by Christians; not on any religion, but on the Gospel of Jesus Christ! When we got away from our Christian Roots, we got this garbage government!).
Nimeni, dar absolut nimeni nu a ajuns la statura jurnalistului satiric, Henry Louis Mencken, considerat cel mai influent scriitor American al primei jumatati a secolului al XX-lea, cunoscut sub denumirea de "Inteleptul din Baltimore”.
H L Mencken a fost unul dintre cei mai acerbi critici ai politicii americane si un detestator al presedintelui Franklin Delano Roosevelt, personaj de o moralitate discutabila si singurul presedinte din istoria USA  care a obtinut patru mandate prezidentiale si care ne-a spus, "fiecarei persoane decenta ii este rusine de guvernul pe care-l are.” (Every decent man is ashamed of the government he lives under).
Definitia ideala a guvernului am primit-o mostenire tot de la H L Mencken care l-a caracterizat drept o grupare de persoane ca fiecare dintre noi. Vorbind despre fiecare in parte, ei nu au vreun talent special in domeniul guvernarii; singurul lor talent consta in obtinerea si pastrarea pozitiei - postului". (The government consists of a gang of men exactly like you and me. They have, taking one with another, no special talent for the business of government; they have only a talent for getting and holding office).
 Fiind in an electoral, desi personal consider ca Rubiconul - a se citi Potomac River - a fost trecut cu mult timp inaintea alegerilor si deja se cunoaste viitorul ocupant al imobilului de pe 1600 Pennsylvania Avenue din Washington D.C, H L Menken ne-a spus ca "intr-o democratie un partid intotdeauna isi canalizeaza toate energiile sa demonstreze ca celalalt partid este necorespunzator pentru a conduce - amandoua reusesc si au si dreptate !!! (Under democracy one party always devotes it chief energies to trying to prove that the other party is unfit to rule-and both commonly succeed, and are right).
Daca urmariti dezbaterile privind nominalizarile electorale, candidatii fac impresia ca vor sa ocupe postul de presedinte al unei Cooperative Agricole, de undeva din Muntii Calimani, de pe frumoasa Vale a Muresului, si nu de presedinte al celui mai puternic stat din lume. Ca o parere strict personala, sunt foarte slab pregatiti, deficitari si foarte vulnerabili pe plan comportamental, moral si spiritual, inacapabili, cel putin pana in momentul de fata, sa dea piept cu Titanicul Pontifus Maximus si cu echipa lui electorala, condusa magistral de David Axelrod.
Indiferent de ce soarta ne-au harazit mai marii acestei planete, cuvintele lui Thomas Jefferson, om politic American, al treilea presedinte al USA, fondator al partidului Republican si al Universitatii din Virginia: Daca vom fi directionati de la Washington, cand sa plantam si cand sa culegem, toti vom avea nevoie de paine.
Deocamdata principiile care au stat la baza infiintarii acestei mari natiuni, s-au deteriorat complet, lasandu-ne complet descoperiti - vulnerabili, in fata expansiunii fortelor raului-intunericului.
O facem tot din ignoranta conducatorilor, deoarece inca din 10 Ianuarie 1776, Thomas Paine, ne-a spus urmatoarele: "O armata de principii poate penetra acolo unde o armata de soldati nu poate; va fi de succes acolo unde diplomatia nu va putea face nimic; va marsalui la orizontul lumii si il va cuceri. (An army of principles will penetrate where a army of soldiers cannot; it will succeed where diplomatic management would fail. It will march on the horizon of the world, and will conquer).
Ignoranta ca si lipsa de caracter se inscrie in randul bolilor intratabile si incurabile si constituie impreuna cu lipsa de consideratie cele mai mari cauze care contribui la ruinarea omenirii. Sunt cuvintele unui alt geniu, John Tillotson (1630-1694), considerat cel mai intelept si dotat personaj, care a ocupat scaunul Arhiepiscopal din Canterbury-Archbishop of Canterbury. (Ignorance and inconsideration are two great causes of ruin of mankind.)
Uitati-va la cei care ne conduc la nivel planetar si vedeti ca ruinarea omenirii este iminenta.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page