Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Ghici ghicitoarea mea: cine va pleca...?!"Editorialul, din 6 ianuarie a.c., l-am intitulat: "In 2012, va continua razboiul politic si financiareconomic.” De fapt, am facut o analiza a situatiei financiar-economica din 2011 a tarilor din zona euro si a celorlalte 10 din Uniunea Europeana, a efectelor cauzate de cel de-al doilea val al crizei asupra inrautatirii nivelului de trai, a situatiei sociale din toate aceste tari, fapt care a provocat ample miscari de protest, datorita masurilor de austeritate luate de guverne.
Semnalam prognoza specialistilor care sustineau ca in anul 2012 criza se va accentua tot mai puternic si ca, pe acest fond, tensiunile politice si sociale vor creste,   intr-o Europa ce a intrat in noul an sub semnul unui nou val de recesiune, ce va afecta serios si economia Romaniei, ceea ce va radicaliza nemultumirile populatiei la provocarile nechibzuite venite din partea Guvernului si a presedintelui Traian Basescu.
Si previziunile specialistilor in economie s-au adeverit. Ei precizau ca: "Dupa un 2011 lovit de al doilea val de recesiune se asteapta la agravarea situatiei si, in consecinta, la 12 luni pline de constrangeri". Ca urmare, tensiunile sociale se vor escalada. "Diversiunile vor fi permanente, iar atentia opiniei publice va fi distrasa de la problemele economice. Accentele nationaliste, populiste si justitiare vor fi folosite pentru a capta votul antisistem (Basescu, Boc)”, sustine psihologul Cristian Parvulescu. "Romania va deveni un camp de batalie, iar luptele vor fi de o violenta fara precedent.” Aceste precizari s-au adeverit. Presedintele Traian Basescu a aprins fitilul protestelor impotriva lui si a Guvernului, prin lansarea, fara o pregatire si informare minutioasa, a populatiei cu privire la efectul proiectului Legii reformarii sistemului sanitar asupra romanilor. Scanteia care a declansat protestele in marile orase ale tarii a fost interventia telefonica a presedintelui impotriva dr. Raed Arafat, care s-a opus, in primul rand, intentiei introducerii concurentei unor privati in sistemul SMURD, singurul care functioneaza bine in reteaua sanitara si, in general, impotriva privatizarii spitalelor si a serviciilor oferite de Casele de Asigurari de Sanatate publica, care detin, de fapt, monopolul asupra fondurilor adunate (CAS) de la populatie. Si, astfel, incepand de joia trecuta (cu Targu-Mures), vineri (cand presedintele, intr-o conferinta de presa, a solicitat primului-ministru sa retraga din dezbatere proiectul Legii Sanatatii), sambata, duminica, la Brasov, Sibiu, Timisoara, Cluj-Napoca, Craiova, Pitesti, Alba Iulia etc., si culminand cu Bucurestiul (vineri, sambata, duminica), s-au desfasurat mitinguri de protest de sustinere a dr. Raed Arafat si  impotriva lui Traian Basescu, care a avut neispiratia sa pronunte "ghici, ghicitoarea mea, cine va pleca, ministrul sau subsecretarul de stat?!”, care si-a dat demisia. In Bucuresti, lucrurile au luat o  intorsatura neasteptata (vineri, mai ales, sambata, duminica, luni si marti), unde manifestantii au uitat de Arafat si de proiectul Legii Sanatatii, cerand demisia presedintelui si a Guvernului, care a taiat salariile bugetarilor, si-a asumat raspunderea pe legile Invatamantului, Codului Muncii, Bugetului, cat si aplicarea altor masuri de austeritate, marind TVA, impozitele pe case si terenuri (cum au vrut primariile), scapand de sub control preturile la gaze naturale, gigacalorie, energie electrica, carburanti, care in Romania sunt mai mari decat in multe tari dezvoltate din Europa, cu toate ca la noi salariile sunt de cateva ori mai mici decat in respectivele state.
Sambata, si mai ales duminica, centrul Bucurestiului a devenit camp de bataie intre jandarmi si asa-zisele galerii ale echipelor de fotbal Steaua, Dinamo, Rapid, ce au venit pregatite cu sticle incendiare, petarde, pietre si caramizi, atacand fortele de ordine, au vandalizat sedii de banci, magazine, chioscuri de ziare carora le-au dat foc, au distrus tot ce le-a iesit in cale: semafoare, sensuri giratorii, garduri de protectie, cosuri de gunoi. Grav este faptul ca acesti huligani au ranit jandarmi, persoane aflate la manifestatia de protest.
Crin Antonescu si Victor Ponta, cei doi lideri ai partidelor de Opozitie, s-au solidarizat cu protestatarii, cerand si ei demisia presedintelui si a Guvernului Boc, organizarea de alegeri anticipate, pentru ca romanii sa-si poata alege un Parlament legitim, in care sa aiba incredere, care sa le apere interesele. Mai mult, Crin Antonescu a declarat ca, daca cei doi nu vor demisiona, PNL se va alatura, in strada, protestatarilor, pana cand actualul regim va pleca de la putere, fara a sustine violentele, asa cum s-a intamplat sambata si duminica in Bucuresti, violente care, asa cum am mai aratat, s-au soldat cu raniti, mai grav din partea fortelor de ordine, ce au actionat legal, conform legilor in vigoare.
In concluzie, Basescu si-a ales cel mai nefericit moment de a spune ghicitori la TV, ghicitori al caror talc s-a intors impotriva lui, cand era convins ca e "stapan” pe situatie, incat e posibil sa fie, el si Boc, obligati sa plece inainte de termen din Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. Si, in felul in care se deruleaza situatia economica si sociala in zona euro, unde noua tari din cele 17, in frunte cu Franta, al caror rating le-a fost retrogradat serios, nu prevesteste nimic bun pentru UE si ca aceasta va fi salvata de la colaps financiar si de la destramare.
In ceea ce priveste protestele din Romania, partidele din USL au spus-o clar, prin vocea lui Crin Antonescu, ca daca puterea nu accepta organizarea de alegeri anticipate, se vor alatura manifestatiilor din strada (fara violenta), pana cand Basescu si Boc vor demisiona. Deci, Opozitia e tot mai convinsa ca va iesi invingatoare din conflictul cu Puterea, impreuna cu marea masa a populatiei oropsite.

IOAN HUSAR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page