Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Unde sunt reperele?


In urma cu cateva saptamani, trei fapte au starnit opinia oamenilor din Romania: arestarea primarului de la Cluj sub acuzatia de “mita in forma continuata”, declaratia lui Basescu, facuta la Berlin, ca tara noastra ar avea prea multi filosofi, si anuntarea bugetului pe 2012, care reduce alocatiile la sectoare de baza (educatie, in primul rand, care ajunge, oficial, la 2,9% din produsul intern brut) si mareste cheltuielile prezidentiale.
Se pune intrebarea: nu ar fi cazul ca aceste trei fapte sa fie luate impreuna? Cele mai multe argumente pledeaza pentru a se accepta nu doar coincidenta in timp a acestor fapte, ci si legatura lor launtrica. In ce consta aceasta? Teza mea este aceea ca o conducere neadecvata pentru o tara a generat o clica ce extorcheaza resurse (vezi ceea ce se incearca sa se creeze in jurul Educatiei, Sanatatii, resurselor europene) si care, fiind lipsita de capacitate de gestiune, impinge aceasta tara in crize noi, dupa ce a adus-o deja intr-o criza multipla (economica, financiara, de capacitate administrativa, de calificare a responsabililor si de motivatie). Sa detaliez, pe cat permite spatiul, argumentele tezei.
Nu cunosc detaliile dosarului celui arestat, incat nu ma refer la caz. Incep cu doua intrebari generale. De ce nu s-a reactionat atunci cand populatia reclama sau macar vocifera? Reclamatiile cetatenilor maturi spun ceva, oricum am gandi lucrurile. A doua intrebare: de ce a trebuit ca firme si servicii din alte tari sa intervina si sa arate ca ceea ce se petrece la Cluj nu este tolerabil? In Cluj si, desigur, in alte locuri! Cele doua intrebari permit un raspuns comun: la Cluj, cel putin, este vorba de o grupare care si-a intins cat a putut tentaculele, ce cuprinde persoane mediocru pregatite, avare, legate prin intelegeri oculte si puse pe capatuiala. Nu este vorba aici de vreo biserica, cum s-a crezut, ci, simplu, de o grupare fara Dumnezeu (un coleg destul de religios, care a fost in contact cu o parte dintre acele persoane, era sa patimeasca atunci cand si-a dat seama despre ce este vorba!), chiar daca acei insi merg la biserici atunci cand este vorba sa fie televizati sau macar vazuti de altii. Fapt este ca, in jurul fiecaruia dintre acestia, presa a semnalat: coruptie, contiguitati cu organizatii condamnate, taparea unor primari de milioane de lei, constructia aberanta a centurii orasului pe pamanturi alunecoase, gesturi psihopatice etc. Este sub demnitatea noastra sa ne ocupam de asemenea fapte, dar tacerea in cazul lor nu este, desigur, nicidecum "de aur".
Probabil ca astfel de grupari sunt si in alte locuri, dupa cum Clujul nu trebuie redus nicidecum la ele, orasul fiind mult mai bogat. Dar chiar daca grupari satanico-politice (care ilustreaza ceea ce Thomas Mann spunea in anii ‘30 despre tara sa: aceasta a cazut sub controlul celui mai nepregatit si mai corupt grup din societate!) sunt si in alte locuri din Romania actuala, faptul intareste un adevar: aceste grupuri sunt, in buna parte, noii politicieni adusi in ultimii ani pe scena. Precum mentorul, este vorba de persoane ale gesturilor concrete, care nu au de-a face cu obsesia lecturilor, necum cu vreo reflexivitate morala, civica sau estetica. Ei sunt "oameni ai actiunilor hotarate", proslaviti, direct sau indirect, de muzicantii ideologici ai regimului sau, oricum, produsul sau inevitabil. Exista vreo reflectie responsabila a oamenilor regimului despre aceasta tara si viitorul ei? Vreo reflectie culturala semnificativa? Nu este de mirare ca Basescu se repede iarasi in filosofi! Doar ca se confirma ceea ce fostul sau consilier, Andrei Plesu, spunea: omul e "campion la dat cu bata in balta!" (gasindu-si tocmai in Germania - tara in care s-au pregatit cel putin primii sase cei mai productivi filosofi din Romania actuala - locul in care sa atace filosofii!).
Romania o duce rau si in 2012, asa cum bugetul si actiunile de pana acum prefigureaza, isi propune sa o duca si mai rau. Cum sa o duca mai bine daca gestiunea tarii este mediocra (fara capacitate de a schita macar un program de redresare!)? Cum sa o duca mai bine daca cei mai slab pregatiti si mai corupti - ca sa-l reiau pe marele romancier german - controleaza tara? Cum sa o duca mai bine: daca preocuparea majora acum este ruperea, prin smecherii procedurale, a rezultatului alegerilor de vointa electoratului? Daca tot ceea ce se imagineaza este "taierea" bugetara, in locul dezvoltarii economice? Daca gandirea a devenit un lux parasit in favoarea aranjismului politic? Daca nepriceperea a devenit insusirea de baza a guvernarii? Cum, asadar?
Un bun jurnalist, dezamagit de faptul ca nu se contureaza, cu iuteala si eficacitatea dorite, alternativa la regimul actual, ma intreaba insistent "unde sunt reperele de care sa-si poata agata speranta?". Ii raspund ca aceste repere exista si, fara nici un fel de politizare necuvenita, pot fi indicate. Dar situatia din Romania actuala este de asa natura, incat este valabil argumentul clasic: intr-o situatie de prabusire, greu suportabila, orice alternativa este mai buna decat ceea ce este. Fireste, acest argument nu ramane nicidecum singurul. Iar reperele - daca, totusi, nu ne convinge situatia dramatica in care se afunda Romania de la o zi la alta - sunt in reguli, totusi, simple. De pilda, sa spunem lucrurilor pe nume atunci cand este vorba de impostura, de falsificare, de abuz, de frauda. Asa se face oriunde in lumea civilizata, in care un dram de responsabilitate civica exista, totusi.


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page