Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scrisoare deschisa

Domnului Director General al Directiei Generale de Politica Industriala si Competitivitate din cadrul MINISTERULUI ECONOMIEI - PETRU IANC

Domnule Director General,

Ati refuzat intalnirea cu noi, Ovidiu Eduard Ohanesian si Ghimes Sorin, pe 6 iulie,orele 10:00, la sediul Ministerului, pentru a clarifica aspectele neclare referitoare la activitatea filialelor de la Dolinska si la situatia combinatului CIM Krivoi Rog. Ca urmare, va scriem acum aceasta "SCRISOARE DESCHISA" pentru a clarifica toate aspectele neclare (cele pe care le stim noi si despre care avem documente si cele la care Ghimes Sorin a fost martor ocular si fotograf amator). Am aflat intre timp cateva lucruri interesante care explica refuzul dumneavoastra. Am aflat de vizita beneficiarului (reprezentanti ai Directiei CIM Krivoi Rog, beneficiarul investitiei de la Dolinska conform Protocolului din 05.05.1994) la sediul Ministerului de la sfarsitul lunii mai, ocazie cu care v-au propus un audit. La replica dvs ca nu e cazul sa va certati pe ceea ce dansii deja folosesc (blocuri, scoli, gradinite, drumuri) beneficiarul a cedat ramanand in discutie doar auditul asupra stocurilor, ceea ce nu v-a cazut bine de loc (stiind foarte bine ce inseamna asta), dar replicand prompt ca stocurile sunt intacte si in stare exceptionala. Urmare a acestei intrevederi cu beneficiarul ati convocat de urgenta intrunirea grupului permanent de lucru pe problematica CIM Krivoi Rog pe 11 iunie. Speram ca ati analizat serios solicitarea beneficiarului si ati pregatit un raspuns corespunzator desi e cam dificil sa convigi pe cineva ca e alba cand el o vede neagra, sau gri ca sa nu fim chiar ... De aici din Dolinska va transmitem ca beneficiarul a plecat deja spre Kiev cu un teanc de documente pe masura problemelor pe care trebuie sa le puna la punct cu managerul combinatului, domnul Baranovski, numit in urma declararii falimentului combinatului prin sentinta judecatoreasca din 16 iunie, si cu conducerea Ministerului de politica industriala (liste de inventariere, reevaluare la copeica a patrimoniului, analiza la sange a starii utilajelor si instalatiilor tehnologice montate in obiectele nefinalizate precum si evaluare estimativa, calitativa si cantitativa, a stocurilor de furnitura, nepredata la montaj, aflate imprastiate in numeroasele depozite inchise, semiinchise si deschise atat din Baza cat si din platforma combinatului. Va fi o misiune cam grea pentru delegatia noastra la aceste tratative.

Colac peste pupaza au inceput si verificari despre activitatile de la Dolinska de catre Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Economiei. Dumneavoastra sunteti la verificari sau la verificati?

Sesizari, memorii, marturii au fost numeroase, de prin 2003 in ziare, si din 2008 trimise la toate institutiile, inclusiv dvs personal (Presedintie, Comisia de abuzuri de la Senat si Camera deputatilor, Prim-ministru Tariceanu, ministru Vosganian, DNA, Director general Petru Ianc, Prim-ministru Boc, ministru Videanu, DNA, Director general Petru Ianc). Inca din ianuarie 2009 vi s-au facut propuneri clare, simple si realizabile de reducere a cheltuielilor bugetare cu Krivoi Rog cu peste 500000 dolari in acest an dar n-ati tinut cont de ele si jumatate din cele 5 milioane le-ati avizat "bun de plata" pe cele 2 trimestre care s-au scurs de la inceputul anului. Peste 3 saptamani o sa dati "bun de plata" si la al treilea sfert din bani pentru incheierea trimestrului III. Si asa s-a ales praful de propunerile de economii de la buget.

Este foarte tare si raspunsul Biroului de presa al Ministerului Economiei dat jurnalistului de investigatii de la JN.

-------------------------------------------------------------------

XII100386/30.06.2009

Catre Departamentul investigatii

Stimate domn,

Va transmitem, in cele ce urmeaza, informatiile furnizate Biroului de presa de catre directiile de specialitate din cadrul ME.

Referitor la afirmatia potrivit careia la combinatul de la Krivoi Rog se deruleaza un jaf, va rugam sa ne acordati intregul dumneavoastra sprijin, prin furnizarea tuturor informatiilor pe care le detineti in legatura cu ceea ce se intampla in perimetrul combinatului, astfel incat ME, prin mijloacele legale pe care le detine, sa fie in masura de a demara o ancheta pe acest subiect.

Pentru obiectivele nefinalizate de partea romana si aflate in diferite stadii de executie pe santierul de la Krivoi Rog, prin HG 643/12 august 1999 s-a stabilit modul de decontare a cheltuielilor efectuate de antreprenorii romani, S.C. ARCOM S.A., S.C. ARCIF S.A. si S.C. UZINEXPORTIMPORT S.A., pentru paza acestora, pe perioada de sistare a lucrarilor de constructii montaj la CIM Krivoi Rog Ucraina.

Sumele sunt platite de Ministerul Economiei in baza deconturilor prezentate de antreprenorii romani. Din discutiile recente avute cu antreprenorii, acestia au raportat ca au facut o analiza la fata locului si nu s-au constatat lipsuri in gestiunea obiectivelor avute in paza.

Suma alocata obiectivului pentru anul in curs este de 5 milioane de lei si provine de la bugetul de stat.

Biroul de presa al Ministerului Economiei

-------------------------

1. Ministerul n-are nici un fel de informatie despre jaful de la combinatul de la Krivoi Rog si cere informatii de la jurnalisti. Nimeni din Minister n-a avut timp sa citeasca macar un articol din zecile scrise cu lux de amanunte si aparute in mai multe ziare. Nimeni din Minister n-a avut timp sa citeasca macar o sesizare sau un memoriu din zecile primite direct sau redirectionate catre Minister pe cele primite de alte institutii abilitate ale Statului. E TARE !!!

2. Cheltuielile nu sunt doar pentru paza obiectivelor nefinalizate ci si pentru intretinerea in stare de functionare a statiilor si substatiilor electrice cat si pentru executia lucrarilor de de intretinere la utilajele si instalatiile tehnologice montate ale complexului I de pornire.

3. Ati uitat sa mentionati si Norma Metodologica MLPAT nr.12076/03.12.1999 care prevede in mod expres la cap. III

Verificarea operatiunilor:

In afara documentelor justificative ptr. cheltuielile aferente si prezentate la decontare, prevazute la cap. II, ordonatorul de credite verifica: - REALIZAREA ACTIVITATILOR PREVAZUTE la ART. 1 din HOTARARE; Dar din declaratia directorului Dragomiorescu (care e de 16 ani la Dolinska), facuta jurnalistului Adrian Mogos de la Jurnalul National, si publicata in articolul "800 de milioane de dolari, ignorati la Bucuresti", in editia din 01.09.2009, rezulta ca n-ati catadixit nici macar o data sa indepliniti prevederea expresa din Norma mentionata mai sus, asa cum veti vedea mai jos intr-un extras din articol. V-ati multumit sa intrebati HOTII daca au FURAT (!!??!!) si v-ati declarat pe deplin satisfacut de marturisirea lor (N-am furat SEFU‘, se poate sa ne intrebati asa ceva? Noi suntem curati ca lacrima!!!!). Noul director Dragomirescu a declarat pentru Jurnalul National, in acelasi articol mentionat mai sus: "In fiecare zi era beat si pe timpul lui s-au facut prostii multe (fostul director Ghirtoi Nicolae). 363.000 de dolari valoreaza numai cuprul care a disparut si care a fost vandut pe plan local (n.a.-asta este valoarea calculata la preturile din devizele sovietice din anii 1984 si transformata in dolari dupa algoritmul cunoscut bine de catre dvs.: 1 Rb.`84 x 1,36 = 1,36 Rb. Transf. x 1,0366 = 1,409776 USD). Era o filiera care fura. Cu stirea lui Ghirtoi, cu seful pazei... Era un grup de oameni apropiati lui Ghirtoi. Unii din zona ii asteptau cu masinile pe la garduri". Dar va semnalam faptul ca JAFUL continua nestingherit. Folosindu-se de HG 573/1995 + HG 959/1994(r1),prin care au devenit proprietatarii stocului de la 31.12.1994,au devalizat patrimoniul Romaniei prin trecerea pe stoc a organizarilor de santier, ARCOM + ARCIF, (Baza de productie pardosita cu peste 4000 de dale de beton 3000x2000x200 mm,baraci-birouri, baraci-magazii de materiale, containere-birouri, retele de apa rece-apa calda-incalzire, macarale capra, macaraua American Hoist,1.000 Km, kilometri nu metri, de cablu, rezervoare de combustibil de 60.000 litri,etc,etc) in vederea vanzarii ilegale pe plan local si a reexporturilor masive, 1995-1996, in Malo-Iaroslavet, Astrahan, Kazahstan si bineinteles Romania a sute de vagoane cu materiale de constructii (vila de lux pentru Cernomardin si vile de lux,la 125$/mp locuibil, la Snagov, pentru "baietii buni"). Pentru a exemplifica continuarea jafului va prezentam in continuare "afacerea" trim. III/2009.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page