Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

FECIOARA MARIA NASTE PE MESIA!
Preot Aurel Sas, Las Vegas

„Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret, Catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.
Si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat? Si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema.
„Maria a nascut pe Fiul sau Cel Unul-Nascut, Caruia I-a pus numele Iisus” (Matei 1:25).
„Si ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus” (Luca 1:30-3)
„Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea.” (Luca 1:38).


(Continuare din editia precedenta)

Din copilaria lui Iisus

Dupa ce s-au implinit la Templu din Ierusalim toate prevederile Legii din Vechiul Testament, Fecioara Maria cu Pruncul Iisus si dreptul Iosif s-au intors in Nazaretul Galileii (Luca 2:39), unde a avut loc copilaria binecuvantata a lui Iisus, despre care Scriptura, zice: „Iar Copilul crestea si Se intarea cu duhul, umplandu-Se de intelepciune si harul lui Dumnezeu era asupra Lui.” (Luca 2:40).
Sf. Evanghelist Luca relateaza un aspect mare din copilaria lui Iisus la 12 ani, care s-a petrecut la Templul din Ierusalim, unde sfanta familie mergea de Pastile Iudaice in fiecare an. Dupa terminarea zilelor de sarbatoare Copilul Iisus a ramas la Ierusalim, iar parintii Lui au mers cale de o zi, cautandu-L printre rudele lor si cunoscuti. Negasindu-L s-au intors in Ierusalim, unde L-au gasit in Templu dupa trei zile, „in mijlocul invatatilor, ascultandu-i si intrebandu-i”. Vazandu-L parintii Lui au ramas uimiti, iar mama Lui Maria l-a intrebat: „ Fiule, de ce ne-ai facut noua aceasta?... si El a zis:„ De ce era sa ma cautati? Oare, nu stiati ca in cele ale Tatalui Meu trebuia sa fiu?” Dar ei nu au inteles cuvantul si s-au intors in Nazaret si le era supus, iar mama Lui pastra toate cuvintele in inima ei, iar: „Iisus sporea cu intelepciunea si cu varsta si cu harul la Dumnezeu si la oameni.” (Luca 2:41-52).
Am vazut ce minunat, numai la 12 ani, cum Iisus a revelat lumii intregi ca, El trebuie sa fie in „ale Tatalui Sau”, si pe „Tataul Sau“ (Luca 2:49) Cel ceresc si al nostru al tuturor, pe Dumnezeu Tatal, din Sfanta Treime: Tatal si Fiul si Sfantul Duh, Treimea cea de o Fiinta si Nedespartita, Dumnezeul Religiei Crestine din lumea intreaga. De la aceasta varsta Iisus crestea „supus” (Luca 2:51) in casa parinteasca urmand cu parintii traditiile religioase ale Vechiului Testament, si „sporea cu intelepciunea si cu varsta si cu harul la Dumnezeu si la oameni.” (Luca 2:52).
 Alaturi de viata de rugaciune in Legea veche, Iisus Domnul lucra cu dreptul si batranul Iosif la Atelierul de tamplarie. In vizita de la Ierusalim ce am avut-o in Februarie 2011, am aflat din traditia lui Israel ca Iosif nu era un tamplar oarecare, cum intelegem noi, ci un Sculptor de mare nume al vremii, la care a facut comanda de sulptura si regele Irod pentru palatele sale. Deci, Iisus Domnul care a stiut sa sculpteze in lemn, a avut intelepciunea sa sculpteze si caracterul spiritual al omului nascut din nou dupa Evanghelia de la Ioan (Ioan 3:1-16).  

Fecioaria Maicii Domnului
   
Pe cale supranaturala Fecioara Maria a Nascut pe Pruncul Iisus dupa Scriptura care ne reveleaza, zicand: „Iar nasterea lui Iisus Hristos asa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodita cu Iosif, fara sa fi fost ei inainte impreuna, s-a aflat avand in pantece de la Duhul Sfant.” (Matei 1:18). Astfel, calea supranaturala aleasa de Dumnezeu a fost zamislirea Pruncului Iisus in pantecele Fecioarei Maria de la Duhul Sfant (Matei 1:18). Asa Maria, Fecioara a fost si Fecioara a ramas si dupa Nasterea supranaturala in invatatura Bisericii, devenind astfel Nascatoare de Dumnezeu.
Fecioarei Maria i se mai zice si Preacurata. Da, Maria, Maica dupa trup a Domnului Iisus a fost Preacurata, pentru ca insasi zamislirea ei s-a facut fara placere trupeasca. Sfanta Traditie zice: ca parintii Fecioarei Maria, Sfintii Ioachim si Ana, dupa rugaciunea fierbinte facuta catre Dumnezeu pentru a le darui un copil macar la batranete, s-au impreunat nu din pofta trupeasca, ci din ascultare fata de Dumnezeu de-a avea ca familie copii. Impreunarea lor ca soti nu a avut motivul placerii trupesti, pentru ca viata in sfintenie care au trait-o, Ioachim si Ana, a condus la indumnezeirea firii lor umane, cum zice Scriptura din (2Petru 1:4).

Din viata Sf. Ioachim si Ana si a Sf. Ioan Iacob Romanul


Urmatoarea relatare ne v-a prezenta aspecte din viata Sf. Ioachim si Ana si a Sf. Ioan Iacob Romanul: In luna Februarie 2011, cand am vizitat Israelul, am ajuns pe valea minunata a Hozevei, la Manastirea Sf. Gheorghe, pentru a merge la Moastele Sf. Ioan Iacob Romanul de la Manastire.
Asa am putut sa aflu dupa Sf. Traditie, ca Ioachim si Ana, parintii Fecioarei Maria, au petrecut in Pestera din valea Hozevei, care poarta numele de – Pestera Sf. Ana-, unde s-a rugat Sf. Ioachim si a primit vestea ca sotia sa, Sf. Ana, va naste pe Maica Domnului Iisus, pe Sf. Fecioara Maria.
In Pestera Sf. Ana, in anul 1952, cu binecuvantarea Patriarhului Timotei al Ierusalimului, s-a mutat Sf. Ioan Iacob Romanul la Manastirea Sf. Gheorghe Hozevitul. Acolo a stat 8 ani, nevoindu-se in post si rugaciune intr-o Pestera cu trei incaperi: una mai mare, cu o firida in piatra ce servea de Altar; alta mai mica, unde lua masa frugala si a treia, pestera mormintelor, unde a si fost inmormantat.
In aceasta Pestera, cuviosul Ioan a dus o viata de retragere totala in post si rugaciune, mancand o data pe zi si dormind numai 3-4 ore pe noapte. Numai la marile praznice cobora la Manastirea Sf. Gheorghe Hozevitul, dupa numele unui sfant din secolul VI, unde slujea, se impartasea, lua masa cu monahii, apoi se retragea din nou in pestera. A trecut la Domnul la 5 August 1960, fiind inmormintat in Pestera mormintelor, unde in urma minunilor i s-a ridicat trupul neputrezit si l-au asezat in Manastirea Sf. Gheorghe din valea Hozevei, unde merg pelerini romani si de alte neamuri sa se roage la Sf. Moaste ale Sf. Ioan Iacob Romanul din Israel!

Iosif, dreptul logodnic a lui Maria


Dreptul si batranul Iosif nu a cunoscut-o pe Maria logodnica lui nici inainte de Nastere (Matei 1:18), ci mai degraba a „vrut s-o lase pe ascuns” cand a aflat ca e insarcinata (Matei 1:19-20) si nici dupa Nastere nu a cunoscut-o, dupa Scriptura, care zice, ca: „Maria a nascut pe Fiul sau Cel Unul-Nascut, Caruia I-a pus numele Iisus.” (Matei 1:25). Deci, Iisus a fost copilul Fecioarei Maria “Cel Unul-Nascut” (Matei 1:25), prin care se intelege ca nu a mai avut alti copii.
Acest adevar este confirmat de Scriptura in care Dumnezeu descopera, zicand: „Iosif, logodnicul ei, drept fiind si nevrand s-o vadeasca, a voit s-o lase in ascuns. Si cugetand el acestea, iata ingerul Domnului i s-a aratat in vis, graind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, ca ce s-a zamislit intr-insa este de la Duhul Sfant. Ea va naste Fiu si vei chema numele Lui: Iisus, caci El va mantui poporul Sau de pacatele lor” (Matei 1:19-20). „Si desteptandu-se din somn, Iosif a facut asa precum i-a poruncit ingerul Domnului si a luat la el pe logodnica sa.” (Matei 1:24).

Isus nu a avut frati

In interpretarea gresita a Scripturii, care zice: „Iar multimea sedea imprejurul Lui. Si I-au zis unii: Iata mama Ta si fratii Tai si surorile Tale sunt afara, Te cauta.”(Marcu 3:32), unii zic ca Iisus a mai avut frati! Pentru interpretarea corecta a acestei Scripturi trebuie sa ne coboram in traditia iudaica de atunci unde vom vedea ca „frati” se numeau atunci si „verisorii” cum se zicea si in traditia noastra din tara in trecut, la verisorii primari mai ales se zicea si „frati”. Iata, in Vechiul Testament o Scriptura ce descopera despre Fecioria Maicii Domnul, zicand: "Poarta aceasta va fi inchisa, nu se va deschide si nici un om nu va intra pe ea, caci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi inchisa.” (Iezechil 44:2).
Urmatoarea Scriptura lamureste definitiv ca Iisus nu a mai avut frati: „si stateau, langa crucea lui Iisus, mama Lui si sora mamei Lui, Maria lui Cleopa, si Maria Magdalena. Deci Iisus, vazand pe mama Sa si pe ucenicul pe care Il iubea stand alaturi, a zis mamei Sale: Femeie, iata fiul tau! Apoi a zis ucenicului: Iata mama ta! Si din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine.” (Ioan 19:25-27). Asadar, daca Iisus Domnul ar mai fi avut frati nu i-ar fi putut supara incredintand-o pe Mama Lui Maria ucenicului Ioan, si nu celorlalti copii ai Mariei si frati ai Lui.
Iar raspunsul Domnului Iisus este defintitiv din Scriptura, care zice: „Ca oricine va face voia lui Dumnezeu, acesta este fratele Meu si sora Mea si mama Mea„ (Marcu 3:35). Acest raspuns l-a dat Iisus in urma Scripturii care zice: „Iar multimea sedea imprejurul Lui. Si I-au zis unii: Iata mama Ta si fratii Tai si surorile Tale sunt afara. Te cauta” (Marcu 3:32). Deci, Iisus Domnul i-a numit si atunci si acum „fratii” Lui pe cei care fac voia Lui, voia lui Dumnezeu (Marcu 3:35). Asa rezulta si din scrierile Sf. Apostoli, caci crestinii se chemau „frati” in Hristos la inceputul Bisericii crestine. Aceasta chemare de frati in Hristos intre crestini se practica si azi si se va practica si in viitor.
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page