Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Reflectii si propuneri (pentru Recommendations on Confucius Institute Development Plan 2012-2015)Atunci cand reflectam realist asupra viitorului este util sa evocam succint trecutul si sa luam in seama prezentul.
De aceea, permiteti-mi sa amintesc pe scurt experienta pe care o avem in cea mai mare universitate publica din Romania, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, in dezvoltarea Confucius Institute. Aceasta experienta a inceput cu acordul dintre Universitatea Babes-Bolyai si Zehjiang University of Science and Technology, semnat la Hangzhou de rectorii celor doua universitati. Am alocat, ca universitate gazda, infrastructura corespunzatoare (biblioteca, sali de expozitii, sali de conferinte, birouri etc.) Institutului Confucius. Partenerii chinezi au asigurat personal de inalta calificare, incepand cu directorul Feng Shaozhong si continuand cu lectorii de limba si cultura chineza. In scurt timp, Confucius Institute a devenit o institutie foarte profilata in municipiu, in Transilvania si in Romania, ca urmare a catorva factori: leadership-ul dinamic asigurat de partea chineza; calitatea buna a infrastructurii; formarea, la initiativa noastra, a Asociatiei Culturale Romano-Chineze pentru sprijinirea institutului; legatura cu investitorii chinezi din regiune; prestigiul Chinei; eficienta cooperarii dintre cele doua universitati. Acum sunt inscrisi in programele de invatare a limbii chineze 1.555 de studenti, din care 818 studenti s-au inscris in anul academic 2011-2012. 370 dintre acestia studiaza la Institutul Confucius, 380 sunt elevi de liceu, 17 studiaza limba chineza la Facultatea de stiinte Economice, iar 54 la Facultatea de Litere. Acestia sunt asistati de 6 lectori din China. Programe variate de cunoastere a Chinei actuale sunt oferite sistematic.
Stiu ca si in alte universitati din lume Confucius Institutes reprezinta un succes in indeplinirea misiunii acestora: "To enhance the understanding of the Chinese language and culture by people from different countries and regions, to deepen friendly relationships with other nations, to promote multiculturalism and construct a harmonious world". Viitorul pretinde insa mai mult, tocmai in virtutea succesului rapid si a efectelor benefice ale retelei internationale de Confucius Institutes. De aceea, cred ca "The Development objectives" propuse de Headquarter sunt lucide si binevenite. Vreau sa fac cateva reflectii si propuneri in raport cu proiectia anilor 2012-2015, pe care o avem la dispozitie.
1. Infiintarea de noi Institute Confucius in noi universitati este solicitata in foarte multe locuri din Europa si America. Este o masura adecvata sporirea inzestrarii cu full-time si part-time teachers and volunteers a fiecarui institut si asigurarea unui director full-time. Este o masura oportuna asigurarea de catre universitatile gazda a infrastructurii necesare (teaching space, library, conference room, facilities etc.). Consider ca sublinierea nevoii unei bune inzestrari cu infrastructura si personal este salutara.
2. The Board of Directors este un cadru decizional optim pentru conlucrarea dintre institutiile gazda, partenerul chinez si directiunea generala Confucius Institute. Alaturi de buget, programul anual si programul pe termen mai lung al respectivului Confucius Institute se decid in acest cadru, ceea ce asigura coerenta si viziune institutului. Pledoaria mea este pentru autonomia financiara si contabilitate proprie a Confucius Institute, inauntrul legislatiei din tara respectiva.
3. Este de inteles ca cele mai multe Confucius Institutes considera drept sarcina prioritara organizarea invatarii limbii chineze. Interesul pentru aceasta invatare este mare si creste pe masura afirmarii Chinei in lume, care este continua in deceniile recente. Imprejurarea ca Institutele Confucius ofera posibilitati de cunoastere a operei chineze, medicinei chineze, artelor martiale, artei culinare chineze este benefica. Eu cred ca a sosit ora la care China poate fi prezentata sub aspectul dezvoltarii ei tehnologice, al cercetarii stiintifice si al universitatilor, al schimbarilor impresionante din transport, arhitectura, geografie industriala.
4. Limba chineza este vorbita de o parte mare, foarte probabil cea mai mare parte, a populatiei globului. Ponderea Chinei in economia, politica, cultura lumii a sporit mult si este noua. De aceea, a devenit nu numai realista, ci si necesara prevederea din Recommendations de "make efforts to gradually integrate Chinese teaching into each country's national education system". Pot sa confirm ca vin dintr-o universitate in care limba chineza este oferita, in registrul limbilor de mare circulatie - alaturi de engleza, germana, franceza, spaniola - studentilor de la cea mai mare facultate (peste 12.000 de studenti) - cea de stiinte Economice. Urmeaza sa o oferim si studentilor altor facultati. Cred ca pe aceasta cale se poate inainta si este util sa se inainteze.
5. Tot mai multi oameni cunosc China si cu mult mai multi doresc sincer sa o faca. Eu cred ca a sosit timpul sa se dezvolte parteneriatele intre institutiile chineze si institutiile gazda ale Institutelor Confucius, pentru a amplifica posibilitatile de cunoastere a Chinei de catre cei care se inscriu la cursurile de invatare a limbii chineze. Experienta universitatii din care provin atesta cat de mari stimulente sunt aceste posibilitati.
6. Pe buna dreptate, Recommendations considera situatia sinologiei in diferite tari. Este un avantaj pentru fiecare tara sa aiba persoane calificate si specializate in sinologie. Cred ca este un obiectiv foarte important ca Institutele Confucius sa sprijine formarea de sinologi la fata locului, in universitatile gazda. In universitatea din care provin, dintre cei peste 20 de profesori si asistenti care au fost in China in ultimii doi ani, o parte au editat deja un volum, China in ascensiune (Cluj University Press, 2011, 214 p.), ca efort de a prezenta pentru un public larg economia, dezvoltarea, politica Chinei contemporane. O astfel de publicare este de incurajat printre cei care au contacte cu China in reteaua Institutelor Confucius. Pe de alta parte - cel putin aceasta este eficienta universitatii din care provin - este important sa se instaleze programe de studii de sinologie in facultati de profil relatii internationale, istorie, economie, limbi.
7. De mare importanta pentru dezvoltarea programelor Institutului Confucius a fost pentru noi cooperarea cu investitorii chinezi din regiune. Prezenta acestora in regiunea Transilvania, din care provin, a fost un stimulent perceptibil - ca si in cazul grupelor de investitori germani, francezi, italieni - pentru invatarea limbii chineze si apropierea de stravechea cultura a poporului chinez.
Prezentare tinuta la Beijing
13 decembrie 2011
Prof. dr. doc. Andrei Marga, Rector, Universitatea
Babes-Bolyai, Cluj

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page