Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LIGA STUDENTILOR ROMÂNI DIN STRAINATATE ; În premiera la Washington D.C.: tineri români au discutat despre reorientarea catre tara si promovarea imaginii României printre cetateni americani

                   
„Tot ceea ce nu este prin noi, nu va fi pentru noi" (N. Balcescu)Studenti si absolventi de la universitati americane de prestigiu s-au intalnit la Ambasada Romaniei din Washington D.C. pentru a discuta despre importanta strategica a comunitatii tinerilor romani educati la nivel inalt si despre reorientarea lor catre tara prin proiecte specifice.
Washington D.C., 13 decembrie 2011. Conferinta "Leadership Studentesc 2011", organizata de Filiala S.U.A a Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni si al Ambasadei Romaniei in S.U.A, a reprezentat un pas important in consolidarea comunitatii de studenti si absolventi romani din Statele Unite.

40 de tineri romani – reprezentanti ai unor prestigioase universitati americane precum: Harvard, Princeton, Columbia, Stanford, Tufts University, George Washington University, George Mason University s.a. s-au reunit in premiera la Washington D.C. pentru a discuta despre crearea si implementarea unor proiecte de reorientare a diasporei romanesti din S.U.A catre tara si despre intarirea legaturilor dintre Romania si S.U.A.
In deschiderea conferintei a luat cuvantul doamna Dr. Steluta Arhire, Prim Colaborator al Ambasadorului Romaniei in Statele Unite ale Americii. Aceasta si-a exprimat dorinta de a sustine comunitatea tinerilor romani de pe continentul American si a reafirmat sprijinul domnului Ambasador Adrian Vierita pentru studentii si absolventii romani din S.U.A.
A urmat discursul lui Sebastian Burduja, Presedintele LSRS, care a subliniat faptul ca unitatea si responsabilitatea sunt principiile de baza dupa care este recomandat sa se ghideze toti cei care doresc sa isi asume constructia propriului viitor. Astfel, LSRS promoveaza atat ideea responsabilitatii individuale, cat si a celei colective.  In acest sens, comunitatea studentilor si absolventilor romani de peste hotare are „o importanta strategica pentru dezvoltarea Romaniei”. In acest context, Sebastian Burduja a atras atentia asupra faptului ca „intoarcerea acasa nu este o datorie, ci o alegere” si ca „se poate contribui in mod pozitiv la constructia viitorului Romaniei de oriunde din lume”.
Domnul Grant Harris, Director al sectiunii Europa din cadrul Library of Congress, a discutat despre colectia impresionanta de antichitati din istoria si cultura romaneasca, gazduite in prezent in cadrul Library of Congress. Din aceasta colectie fac parte manuscrise ale compozitorului George Enescu si prima editie a istoriei imperiului Otoman redactata de Dimitrie Cantemir.
Domnul Profesor Eliot Sorel, din cadrul Universitatii George Washington, invitat de onoare al conferintei, a lansat celor prezenti mai multe invitatii de colaborare pe proiecte concrete, impartasind din experienta sa vasta in promovarea imaginii Romaniei printre cetatenii americani. In discutia plenara care a urmat, domnul Profesor Sorel a angajat participantii intr-un dialog constructiv despre modalitatile de dezvoltare a relatiilor bilaterale si multilaterale intre Romania si S.U.A, dar si intre Romania si statele vecine. S-a creat astfel un mediu propice discutiilor ce s-au desfasurat ulterior in cadrul a doua grupe tematice: „Reorientarea catre Romania” si „Diplomatie Publica”.
Conferinta a beneficiat si de prezenta domnului Gabe Ivanescu, reprezentant al Camerei de Comert Romano-Americane din Washington D.C. si a doamnei Andreea Culian, reprezentant al Global Partnership Initiative, din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite.
Concluzia comuna a celor doua grupuri de discutie a fost ca unitatea diasporei romanesti si, in special, a tinerilor romani din Statele Unite merita sa stea la baza tuturor proiectelor asumate. Participantii au abordat o gama larga de subiecte in legatura cu posibilitatea reorientarii spre Romania si promovarea imaginii Romaniei in S.U.A. Ca urmare a discutiilor, s-au cristalizat urmatoarele propuneri de proiecte viitoare: un portal online de promovare a imaginii Romaniei in S.U.A si nu numai, o baza de date a lucrarilor academice si artistice despre Romania, care apartin studentilor si absolventilor romani din strainatate, un portal de informare pentru facilitarea reintegrarii tinerilor absolventi in societatea romaneasca si evenimente locale pentru promovarea imaginii Romaniei de catre cetatenii americani care au vizitat tara noastra.  
Prin initiative precum CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studensilor si Absolventilor Romani) si Joburi la Orizont, LSRS are un rol considerabil in reorientarea catre Romania a tinerilor educati in strainatate la cel mai inalt nivel. In ceea ce priveste promovarea imaginii Romaniei atat in S.U.A, cat si in alte state ale lumii, LSRS pregateste un portal online despre tara noastra, intitulat The Other Side, care sa prezinte Romania prin intermediul unor personalitati, locuri, evenimente, oportunitati inedite si relevante la nivel international, totodata atractive pentru publicul tanar.
„Unitatea, democratia si patriotismul acela curat, fara excese nationaliste, sunt elemente fundamentale ale oricarui stat modern. Speram ca macar generatia noastra sa-si poata asuma aceste valori, inclusiv mult blamata si devalorizata “dragoste de tara” care poate sta la baza sentimentului de unitate – pentru ca altfel riscam sa tot distrugem maine ceea ce am construit astazi.” a declarat Sebastian Burduja, presedintele LSRS.
LSRS multumeste cu aceasta ocazie Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, Domnului Ambasador Adrian Vierita, domnului Adrian Tudorache, intregii echipe a Ambasadei si tuturor voluntarilor LSRS care au contribuit la organizarea acestui eveniment, indeosebi lui Dan Nechita, Secretar General LSRS, si echipei LSRS-SUA.

Persoane de contact:

Sorana Serban
Vicepresedinte Comunicare
Sorana.Serban@lsrs.ro0752038218    
Dan Nechita
Secretar General LSRS
dan.nechita@lsrs.ro

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page