Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Salvarea euro si a UE – Uniunea Fiscala a Statelor Unite ale Europei!"Tot mai multi lideri vorbesc despre crearea unui guvern unic european, ca solutie in drumul de realizare a Statelor Unite ale Europei (SUE). Presedintele Traian Basescu este in consens (semneaza noul Tratat) cu propunerile Sarkozy si Merkel". Ei sustin ca salvarea euro si a UE poate veni numai prin infiintarea Uniunii Fiscale si Bugetare, condusa de un Minister Unic al Finantelor, in cadrul Statelor Unite ale Europei.
Cei doi lideri ai celor doua tari (cele mai bogate si puternice din Uniune) au hotarat ieri ca singura cale de salvare este coordonarea (controlul) politicilor economice fiscale si financiare ale zonei euro, de catre o conducere unica. Deci, Germania si Franta nu mai sunt dispuse sa contribuie cu miliarde de euro pentru salvarea de la colaps financiar a tarilor care au cheltuit anual dublu, sau mai mult decat bugetul lor. "Criza prin care trec economiile din zona euro pare sa grabeasca planurile liderilor europeni de a transforma actuala uniune monetara intr-o adevarata confederatie de state, condusa de un guvern economic real".
Grecia si Italia si-au schimbat guvernele, insa cu tot sprijinul mare financiar acordat de UE, de statele din zona euro, cele doua tari sunt din nou in fata colapsului financiar, al incapacitatii de plata a datoriilor fata de bancile interne si externe, care la randul lor sunt in pragul falimentului, in ciuda refinantarii cu bani de la bugetele de stat. Deci, UE, in primul rand, si moneda euro nu pot fi salvate decat de infiintarea unui Minister al Finantelor Unic (prin modificarea Tratatului de la Lisabona in acest sens), care sa intocmeasca un buget unic si sa stabileasca taxele si cheltuielile pentru fiecare tara in parte. In ciuda faptului ca aceste demersuri sunt privite cu raceala si chiar cu ostilitate (din partea unor state, componente, mai ales Marea Britanie), crearea unui Guvern European si a unui Minister al Finantelor Unic ar putea sa fie singura solutie pentru reusita actiunilor de a stopa criza ce se amplifica, precum si prin cresterea competitivitatii, intr-o lume care se polarizeaza in jurul unor economii puternice, precum cele din China si Statele Unite ale Americii.
Desi Romania este un stat aflat inca in afara zonei euro, blocata de a intra in aceasta zona (exemplu: stoparea de catre Olanda si Finlanda ca tara noastra sa faca parte din Spatiul Schengen), presedintele Traian Basescu, prin declaratiile sale publice, sustine intentiile presedintelui Frantei si ale cancelarului Germaniei. El isi argumenteaza sustinerea prin faptul ca "procesul de globalizare ne arata cat de mici suntem, fiecare in parte, in confruntarea cu capitalul, cu realitatile economice, cu piata. Guvernele au dovedit ca pot fi infrante de vointa investitorilor. Deci sistemul global va matura tot ce este lipsit de forta, lipsit de capacitatea de a-l infrunta, pentru ca acum statele trebuie sa-si puna problema sa infrunte efectele globalizarii in partea lor negativa – faptul ca statele nu mai sunt cele care detin capitalul".
Pana cand se vor infaptui intentiile actuale de realizare a Statelor Unite ale Europei va trece ceva timp, incat Romania ar putea fi, pana atunci, un stat al zonei euro. Insa, pentru a se ajunge aici, Romania trebuie sa-i convinga pe cei care se opun sa-si schimbe parerea, sa o accepte acolo unde ii este locul, sa devina un stat cu drepturi depline al zonei euro si al SUE.
Ce ar insemna crearea Statelor Unite ale Europei? "Conform celor doi lideri europeni, Merkel si Sarkozy, statele din zona euro, 17 la numar, trebuie sa-si echilibreze bugetele si sa respecte intocmai masurile adoptate la summitul de ieri si mai ales cand stabilesc noi proiectii bugetare. De asemenea, va fi nevoie de coordonarea sistemelor de taxe si de cheltuieli si al politicilor sociale. Practic, toate masurile existente si luate deja in zona euro trebuie aplicate unitar de catre toate statele din UE, mai ales cele care vizeaza legislatia economica, cheltuielile bugetare, fiscale si sociale, care contribuie direct la amplificarea nejustificata a crizei, ca si promisiunile populiste facute, in campaniile electorale, care duc la cresterea deficitelor bugetare si, implicit, la recurgerea la imprumuturi masive de euro, pentru plata salariilor (bugetarilor), pensiilor si ajutoarelor sociale, mai ales a celor care profita, fara a face parte din categoria handicapatilor, incat sa fie ajutati cu adevarat cei saraci". Henrik Enderlein, profesor la Hertie School of Guvernamental din Berlin, sustine ca "este nevoie doar de o schimbare a mentalitatilor. Guvernele trebuie sa inteleaga ca nu mai pot crea bugete nationale, ci unele europene, care sa ia in calcul si actiunile celorlalte state". Domnia sa este convins ca "un ministru al finantelor europene" ar putea coordona si supraveghea implementarea unor politici fiscale complementare ale statelor euro, pentru a stopa cheltuielile. Un astfel de demers nu e simplu de infaptuit, insa realizarea lui are efecte pozitive pentru cetatenii tarilor UE, ca si ai celor din Romania, care se confrunta cu birocratia si coruptia. Regulile stricte si precise venite de la un guvern european, ar insemna stoparea, in buna masura, a problemelor cu care se confrunta zi de zi. Insa, existenta SUE, conduse de un guvern unic, "nu garanteaza prosperitatea si cresterea competitivitatii in intreaga zona euro si nici ca statele membre isi vor reduce datoriile. Exemplu in acest sens sunt Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda si Statele Unite ale Americii, care au destule probleme economice si sociale in aceasta perioada critica. Totusi, "fara o coordonare fiscala si monetara, a unei politici comune si o armata puternica, Europa nu poate emite pretentii intr-o lume dominata de capitalurile private si de tari sau uniuni de state tot mai puternice, daca statele in culpa cheltuiesc mai mult decat produc. Acestea risca sa se autoexcluda din zona euro, din UE, daca nu se vor incadra intr-un deficit de pana la 3%, si nu-si vor plati datoriile fata de finantatori, pentru ca Germania si Franta nu mai sunt de acord sa le subventioneze la nesfarsit cheltuielile nesabuite".
IOAN HUSAR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page