Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Sibiu: A început ridicarea singurului hotel de gheata din România


Primele echipe de muncitori au inceput constructia singurului hotel de gheata din Romania, la peste 2.000 de metri altitudine, in Muntii Fagarasului, (judetul Sibiu), unde, fiecare "caramida", lunga de un metru, este taiata din blocuri de gheata, extrase din Lacul Balea, a precizat marti, prin intermediul unui comunicat, Adelina Grigoroiu, directorul de marketing al hotelului.
"In 'caldarea' lacului Balea, la peste 2000 de metri altitudine, au sosit primele echipe de muncitori ce vor construi ineditul hotel din zapada si gheata, iar acestia au inceput imediat munca", a precizat in context Gigoroiu.
Aceasta spune ca, deocamdata principalul obstacol pentru constructori este caldura. Pentru ca stratul de zapada este foarte subtire, muncitorii s-au axat doar pe luarea din lac a blocurilor de gheata, pe care le transporta cu ajutorul saniilor, dupa care le taie cu drujbele. Din blocurile mari de gheata, se taie "caramizi" groase de 40 de centimetri si lungi de aproape un metru. Pentru constructia Hotelului de Gheata, muncitorii vor ridica 2.000 de astfel de 'caramizi'.
Imediat ce cantitatea de zapada cazuta in zona va fi suficienta, vor fi montate primele cofraje de lemn si vor incepe lucrarile de ridicare a "zidurilor" hotelului. De asemenea, un amestec de zapada, gheata si apa va fi folosit ca mortar pentru imbinarea blocurilor de gheata deja extrase din lac. Curiosii, pot vedea cu proprii ochi cum "creste" Hotelul de Gheata vizitand santierul acestuia de la Balea Lac. "Daca conditiile meteorologice vor fi favorabile acestei activitati (temperaturi scazute si ninsori abundente) si nu se vor ivi situatii exceptionale, Hotelul de Gheata va fi gata pentru vizitare in ziua de Craciun a acestui an, tot de atunci urmand a fi disponibile si primele camere pentru cazarea celor mai dornici de adrenalina si aventurosi turisti", a precizat sursa citata.
O noapte in iglu va costa pe noapte intre 150 pentru o camera simpla si 300 de lei, pentru o camera dubla.
Cine doreste sa serveasca meniul special de la Hotelul de Gheata, va mai plati 250 de lei, de persoana. Din meniu face parte un aperitiv, un cocktail, o supa fierbinte de gaina, felul doi si un desert. "In acest an vom pregati o surpriza clientilor nostri. Pentru prima data, vom construi un iglu de gheata, separat de Hotelul de Gheata. Arhitectul lucreaza inca la planul acestui iglu, care este posibil sa aiba una - doua camere. Acest iglu va avea doar usa, nu va avea geamuri, iar in interior vor fi paturi din gheata, acoperite de lemn, saltele, cearceafuri, blanuri de animale si saci de dormit", a precizat pentru AGERPRES, reprezentanta Hotelului de Gheata.
Potrivit acesteia, temperatura maxima in interiorul ineditei constructii de gheata va fi ca si in Hotelul de Gheata, de maxim 1-2 grade.
Pentru a trai o experienta unica, turistii vor trebui sa vina pregatiti cu haine groase, caciuli, bocanci, sosete de lana, saci de dormit si mai ales cu multa dorinta de aventura. Acest iglu, asemenea Hotelului de Gheata nu va fi prevazut cu toaleta, motiv pentru care, cine se cazeaza asemenea eschimosilor, va fi nevoit sa strabata prin zapada, cativa zeci de metri, pana la Cabana Balea Lac, pentru a folosi toaleta sau dusul.
Un alt dezavantaj fata de turistii cazati tot la "rece", dar in Hotelul de Gheata, va fi faptul ca persoanele care ar urma sa fie cazate in iglu nu vor avea restaurant.
Cine nu se incumeta sa stea in iglu, poate incerca experienta cazarii in Hotelul de Gheata, care in acest an are 10 camere, fiecare botezata dupa un stil muzical. Spre exemplu, cei care vor innopta in camera rock, vor avea frumoasa surpriza sa gaseasca in loc de noptiere, instrumente muzicale sculptate in gheata.
Deja 50 de britanici si-au rezervat camere la Hotelul de Gheata de la Balea Lac din Romania, o parte dintre ei vor veni nu doar sa se cazeze si sa manance in restaurantul cu mese si scaune de gheata din hotel, ci vor lua parte la o nunta neobisnuita.
Cronologic, primul hotel de gheata din Romania a fost realizat in 2006, la Balea Lac, de actualul primar al Avrigului (judetul Sibiu), Arnold Klingeis. Acel hotel a fost gandit sub forma unui iglu imens, cu o suprafata de cateva sute de metri patrati. Cea mai mare grija a inspectorilor de la Protectia Consumatorilor de atunci si pana in prezent, a fost ca toti clientii sa semneze declaratii pe propria raspundere, inainte de cazare, conform carora sa spuna ca sunt de acord sa doarma ... in frig.
Constructiile de gheata inedite de la Balea rezista an de an, timp de trei luni de zile. Aici vin anual, sute de turisti straini, indeosebi vest-europeni, dar si alte sute de romani, dornici de experiente extreme. Daca in anii anteriori, Balea Lac reprezenta doar o zona turistica fara partii amenajate, unde riscul de producere de avalanse este foarte mare, pe crestele Fagarasului, odata cu constructia primului hotel de gheata, turismul montan extrem aici s-a revitalizat considerabil.
Cele doua cabane de la Balea Lac, din care una este fosta cabana de vanatoare a lui Nicu Ceausescu, au fost devansate ca interes de constructiile de gheata, care, desi au viata mai scurta, atrag mii de curiosi care platesc bilet la intrare, doar ca sa isi faca poze in interior. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page