Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Tehnicienii români, `bine pregatiti`, la mare cautare în Belgia


Tehnicienii romani se numara printre specialistii straini cu cea mai mare cautare si sunt extrem de apreciati in Belgia, in contextul in care o companie din cinci din aceasta tara se indreapta spre alte state pentru forta de munca, relateaza Express.be.
Potrivit unui studiu realizat de grupul de servicii in domeniul resurselor umane Manpower, citat de Le Vif, angajatorii belgieni se indreapta pentru forta de munca straina in special catre Romania (12%), Franta (11%), Polonia (10%) si Maroc (10%). Ancheta mai arata ca 21% dintre angajatorii belgieni sunt nevoiti sa caute anumite tipuri de specialisti in afara granitelor.
Buna pregatire si capacitatea de a invata rapid limba franceza reprezinta atuurile tehnicienilor romani in fata angajatorilor belgieni.
Michel Dierickz, business manager de resurse umane la compania belgiana Dalkia, care se ocupa cu administrarea de instalatii tehnice, a renuntat sa mai apeleze la tehnicienii polonezi, indreptandu-se spre cei din Romania. "Companiile germane i-au atras deja pe cei mai buni candidati, polonezii sunt mai putin inclinati sa se expatrieze si stapanesc rar franceza. Acesta este motivul pentru care ne-am indreptat spre Romania", a afirmat Michel Dierickx, citat de Le Vif.
"Tehnicienii (romani) sunt in general bine pregatiti si depasesc mai usor obstacolul limbii. Nu avem ca angajati decat circa 10 tehnicieni romani printre cei 1.500 de salariati ai nostri, insa recrutarile din strainatate ar urma sa se amplifice", a adaugat el.
Studiul Manpower, realizat la nivel mondial in randul a 25.000 de angajatori (dintre care 329 din Belgia), arata ca cele mai cautate profiluri sunt 'muncitorii calificati, specialistii in IT, personalul administrativ care vorbeste mai multe limbi, personalul medical si inginerii'.
Totusi, cresterea cererii de muncitori straini in statele din vestul Europei duce la scaderea 'rezervei nationale' de forta de munca in tarile de unde provin aceasta, lucru care a inceput sa ii preocupe deja pe angajatorii bulgari (in proportie de 73%), greci (72%), turci (64%) si romani (56%).AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page