Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

FECIOARA MARIA NASTE PE MESIA!
Preot Aurel Sas, Las Vegas

„Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret, Catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.
Si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat? Si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema.
„Maria a nascut pe Fiul sau Cel Unul-Nascut, Caruia I-a pus numele Iisus” (Matei 1:25).
„Si ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus” (Luca 1:30-3)
„Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea.” (Luca 1:38).


Mesajul Scripturilor de mai sus in repetare, si a altora in intregire, ne vor prezenta vestirea de catre inger Fecioarei Maria ca va Naste pe Mesia, pe Pruncul Iisus, prin pogorarea Duhului Sfant si umbrirea Celui Prea Inalt: „Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret, Catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei. Iar ea, vazandu-l, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta? Si ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau. Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit.

Si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat? Si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei si aceasta este a sasea luna pentru ea, cea numita stearpa. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. Ssi a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! si ingerul a plecat de la ea.” (Luca 1:26-38). Acest eveniment al vestirii Fecioarei Maria din partea ingerului Gavril Biserica il sarabatoreste in fiecare an la 25 Marie, cu numele Sarbatorii de „Buna Vestire” care aduce multe binecuvantari peste credinciosi.
Dupa plecarea ingerului, in acele zile Maria a plecat la Elisabeta rudenia ei care la fel era insarcinata de sase luni cu cel ce avea sa fie Ioan Botezatorul. Intrand Maria in casa lui Elisabeta si a sotului ei preotul Zaharia, pruncul Ioan a saltat in pantecele ei, iar Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfant si a zis: „Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat e rodul pantecelui tau, si de unde mie aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu? Ca iata, cum a venit la urechile mele glasul salutarii tale, pruncul a saltat de bucurie in pantecele meu. Si fericita este aceea care a crezut ca se vor implini cele spuse ei de la Domnul.” (Luca 1:42-45). Aceasta a fost cantarea Elisabetei de la Duhul Sfant, mama Sf. Ioan Botezatorul la intalnirea cu Maria ce avea sa fie Maica Domnului Iisus.
In Scripturile ce urmeaza vom vedea cantarea Mariei ca raspuns Elisabetei si generatiilor omenirii pana la a 2-a venire a Domnului: „Si a zis Maria: Mareste sufletul meu pe Domnul. Si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu, Ca a cautat spre smerenia roabei Sale. Ca, iata, de acum ma vor ferici toate neamurile. Ca mi-a facut mie marire Cel Puternic si sfant este numele Lui. Si mila Lui in neam si in neam spre cei ce se tem de El... si a ramas Maria impreuna cu ea ca la trei luni; si s-a inapoiat la casa sa.” (Luca 1:46-56). Asa a fost cantarea Fecioarei Maria de la duhul Sfant spre slava lui Dumnezeu si vestirea neamurilor.

Nasterea Pruncului Iisus.

„Iar cand a venit „plinirea vremii.” (Gal. 4:4), Fecioara Maria a Nascut pe Mesia, „Fiul ei Cel Unul-Nascut, Caruia I-a pus numele Iisus.” (Matei 1:38), „in Betleemul Iudei, in zilele lui Irod regele.” (Matei 2:1). Astfel, Fecioara Maria, prin Nasterea Pruncului Iisus devine Mama, a Fiului lui Dumnezeu Intrupat in umanitate, prin zamislire de la Duhul Sfant in pantecele ei (Matei 1:18), pentru mantuirea neamului omenesc. Intr-adevar, nu s-a mai auzit si nu s-a intamplat vreodata sub Soare, ca o fecioara sa nasca ca in cazul Fecioarei Maria! Nu, pentru ca Miracolul nu s-a intamplat pe cale naturala, ci pe cale supranaturala. Pe cale naturala se intampla lucrurile care le pot face oamenii, iar pe cale supranaturala se intampla lucrurile care stau numai in putinta lui Dumnezeu, pentru ca „la Dumnezeu toate sunt cu putinta.” (Marcu 10:27), adica si cele supranaturale.

Venirea pastorilor si a magilor.

„Si in tinutul acela erau pastori, stand pe camp si facand de straja noaptea imprejurul turmei lor” si iata ingerul Domnului a statut langa ei si slava Domnului a stralucit imprejurul lor, si ei s-au infricosat cu frica mare. Dar ingerul le-a zis: Nu va temeti. Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul.” Ca vi s-a nascut azi Mantuitor, Care este Hristos Domnul, in cetatea lui David.” (Luca 2:8-12) „Si, grabindu-se, au venit si au aflat pe Maria si pe Iosif si pe Prunc, culcat in iesle.” (Luca 2:16-18). Asa a vestit ingerul Domnului pe pastorii de langa Betleem ca li s-a nascut un „Mantuitor care este Hristos Domnul.” (Luca 2:11), iar ei au plecat sa vada si au gasit pe Maria, pe Iosif si pe Prunc culcat in iesle. „Iar Maria pastra toate aceste cuvinte, punandu-le in inima sa.” (Luca 2:19).  
In continuare, Scriptura ne reveleaza despre venirea magilor de la Rasarit: „Iar daca S-a nascut Iisus in Betleemul Iudeii, in zilele lui Irod regele, iata magii de la Rasarit au venit in Ierusalim, intreband: Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a nascut? Caci am vazut la Rasarit steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui.” (Matei 2:1-2). Deci, magii de la Rasarit dupa Steau care i-a calauzit, intreband: unde este regele Iudeiilor Cel ce S-a Nascut? Si afland ca la Betleem este locul (Matei 2:3-10), s-au dus mai departe dupa Stea la locul unde era si intrand in casa au gasit pe Pruncul Iisus si pe Maria mama Lui si i-au dat daruri: „aur, tamaie si smirna.” (Matei 2:11). Apoi, au plecat pe alta cale in tara lor (Matei 2:12).

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page