Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Laboratorul autodistrugerii?Stim din istoria recenta cum s-a ajuns la autodistrugerea unor societati: Germania impetuoasei modernizari economice, a emanciparii si libertatilor democratice, tara lui Planck, Einstein, Husserl, Max Weber, Heisenberg, este exemplul cel mai cercetat si cunoscut. Din cunoasterea istoriei, avem destule indicii incat sa ne dam seama care societati sunt expuse.
Sunt semne ca Romania actuala este in prima linie a riscului. Au semnalat-o multi in ultimii ani: de la "The Economist", care atragea atentia la sfarsitul lui 2008 ca slaba competenta a decidentilor va agrava criza, trecand prin atentionarea Comisiei Europene din 2010, ca Romania se apropie de incapacitate administrativa, la intrarea tarii intre primele zece economii riscate ale lumii si la prezentarile insistent negative, pline de penibilitati, din presa internationala.
Unde suntem, de fapt? Cativa indicatori sunt elocventi. Tara a inregistrat un grav declin economic, mascat de aparente cresteri (prabusirea PIB, in ultimii trei ani, cu aproape o treime, reducerea a peste 600.000 de locuri de munca, scaderea investitiilor publice cu 28%, a puterii de cumparare cu 30%, iesirea de pe piata a 40% dintre firme, sporirea indatorarii externe la 90 de miliarde de euro, cel mai jos nivel salarial din Uniunea Europeana etc.). Avem echilibru bugetar, dar fara dezvoltare economica. Conducerea se flateaza cu stabilitatea politica, dar aceasta este fortata, in conditii de declin sau, in cazul bun, de stagnare. Mai amintesc: intrarea statului in incapacitate de a-si achita obligatiile elementare (pensii, salarii, medicatie etc.) fata de cetateni; desfigurarea democratiei pana la furtul voturilor si falsificarea oficializata a rezultatelor; degradarea institutiilor sub pretextul unei "reforme" nicidecum gandite, redusa la "taieri" si de care nimeni nu raspunde; intelegerea vulgara a statului si plasarea in functiile cheie a unor nepriceputi; izolarea Romaniei pe scena internationala, in contextul celor mai intense interactiuni dintre tarile lumii. Asistam la instalarea unei "presedintii africane" - cum se spune in dreptul constitutional - care demanteleaza partide si confectioneaza majoritati fara suport in alegeri, pentru a atinge o democratie aritmetica de mult respinsa de cei care stiu ce este democratia la propriu. S-a format un "stat clientelar", care a inlocuit statul de drept si continua uzurparea legislativa, ce cauta sa se intregeasca acum cu uzurparea constitutionala. Nu altul decat Vasile Blaga asemana inaintarea Romaniei de azi cu "un tren ce se indreapta spre un pod rupt". Doi istorici de frunte au previziuni sumbre: Dinu C. Giurascu spune ca Romania se indreapta spre destramare, iar Florin Constantiniu este mai colorat: tara "a devenit un fel de Burkina Fasso a Europei".
Traim in Romania - cum ne spun istoricii - cea mai grava criza din epoca moderna - o criza multipla: financiara, economica, de capacitate administrativa, de calificare a administratiei, de motivatie. Este o criza ce prelungeste situatia din alte tari - prin scaderea investitiilor externe si dificultati sporite de export - dar care are cauze eminamente indigene. In definitiv, este vorba de incompetenta administratiei tarii, care se observa la tot pasul, de catre orice cetatean onest. Tara nu are nici acum vreun pachet de masuri de crestere economica. Nici un indicator economic, daca este analizat serios, nu se dovedeste concludent. Nici o institutie nu mai functioneaza normal. Nu este vreo initiativa a guvernarii care sa nu fie afectata de diletantism si vointa smechereasca de a insela. De la nivelul cel mai inalt al administratiei - fapt fara precedent in Europa - cetatenii sunt invitati sa plece. Tara a fost umpluta propagandistic cu mistificari - "criza mondiala ne afecteaza", "o schimbare de guvern ar antrena instabilitatea politica", "douazeci de ani sunt de vina", "statul social este depasit", "nu avem altii mai buni", "opozitia nu este pregatita" etc. - care de care mai paguboasa.
Merita si suntem datori sa ne amintim ceea ce se scria in insufletitoarea Declaratie de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia: "In domeniul vietii publice, se va instaura un regim de guvernare democratica. Drept de vot universal, secret, egal, pe baza de sistem comunal, pentru toti cetatenii barbati si femei ce au implinit varsta de 21 de ani. Deplina libertate pentru presa, drept de intrunire si de asociatie. Libera manifestare a spiritului si a raspandirii ideilor". Unde ne aflam astazi? Realitatile ne obliga sa constatam: de guvernare democratica nu mai este vorba in Romania cat timp alegerile se falsifica, iar dreptul de vot este afectat de tehnica Neamt-Pinalti - o adevarata premiera europeana. Iar despre "spirit" este greu de vorbit atunci cand cele mai inalte instante ale statului vor tinichigii in loc de filosofi, insi ai aplicarii ordinelor "concrete" in loc de persoane reflexive, executanti docili in loc de oameni responsabili. Imnul Romaniei incepe cu "desteapta-te romane"! Nu ar fi cazul ca in Ardeal, care a dat printr-unul din fiii sai, Andrei Muresanu, aceasta chemare, sa inceapa desteptarea?

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page