Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DICTATURA MORALEI
Maria Diana Popescu, Agero

 Saizeci de ani de eforturi integratoare au slabit in mai putin de trei ani. Ideea Europei Unite incaseaza lovitura dupa lovitura, incit e de mirare cum de nu s-a fluierat knock-out-ul. Euro a scaparat scintei tot anul pe plita leului romanesc, unde s-au perpelit zburatoarele cu garnitura nelimitata de antibiotice importate din Germania. Cine sa-i apere pe romani de hormonii puilor electrocutati si pe ciini de lumea cealalta? Abia nasit la Guvern, bugetul pe 2012 atrage critici dure. Scad cheltuielile la sanatate, cresc la serviciile speciale. Aceeasi gargara pretutindeni! Sarkozy doreste infiintarea unei trezorerii europene, alta institutie de tocat fonduri. Obama planuieste (re)reformarea sistemului de asigurari de sanatate din intreaga lume, echivalenta haosului si inchiderii spitalelor. Ma ingrozesc la auzul denumirii unor institutii de furat. Banii au devenit instrumentul prin care oameni de nimic distrug natiuni cu potential valoros.
Orasele patriei sint intesate cu sedii de banci, farmacii, firme de recuperare, bordeluri, vile opulente, saormerii, moluri, retele, clanuri, pistolari, magazine de vise, hotia n-are intermitente. O bomba cu ceas - saracia - impinzeste casele romanilor. Sistemul prea alambicat si pricinos ii va obliga pe politicieni sa tina ceva rosu in buzunar de sarbatori, ca sa nu faca indigestie cind scoboara halcile afumate, ramase in podul tarii, sau cind dau cep butoaielor ca sa prinda curaj, ca la anul sa ne asigure alte locuri de veci. Fauna care a capusat poporul tot anul va pleca in vacante de lux, iar scutul de la Deveselu va intra in carantina. Sa fi devenit vulnerabile obiectivele antiracheta la reducerile bugetare americane? Sau, la reuniunea Comisiei pentru aparare si securitate a N.A.T.O. din octombrie, reprezentantii Frantei, Rusiei si Ucrainei i-au poftit sa-si ia jucariile si sa se intoarca acasa? Parlamentarul francez Jean Michel Boucheron a ridicat problema eficacitatii defensive a scutului antiracheta, afirmind ca sistemul, care l-a suparat pe Putin, nu va intercepta decit o patrime din rachetele clasice. Retragerea unor nave si echipamente din Europa le va aduce bani in pusculita. Desi inglodati in 14 mii de miliarde de dolari, americanii isi vind hirtiile cu cea mai mica dobinda din istorie. Se imprumuta ieftin, isi finanteaza deficitul cu cele mai mici costuri, inunda piata mondiala si se folosesc de banii statelor slabe.
Analistii nu ne spun pe ce lume traiesc, isi vad de meserie. Asadar, romane, transpira in continuare, fii cumpatat de sarbatori, nu te baza pe pensia prezumtiva! Politicile economice ni le putem aplica fiecare la nivel micro. Intrecerea socialista a bancilor a transferat in timpul anului povara crizei pe spinarea romanilor. De la fatidicul decembrie incoace, in locul ceainariei, alimentarei, aprozarului, scolii, gradinitei, caminului, librariei, magazinului de incaltaminte, au fost mutate sedii ale unor banci cu functionari la patru ace, care te intimpina cu o cafea si cu oferta unui credit. Studiind piata noastra, bancherii straini au concluzionat ca romanii doresc cresterea nivelului de viata (de aceea li s-a dat si un rol adecvat in lovitura de stat din 1989) si au trimis scrisori de dragoste clientilor, invitindu-i doar cu buletinul la credite. „Buna ziua, va oferim un credit avantajos! Va rog, luati loc! Oferta este foarte buna pentru dumneavoastra!” La fel ca in piata de zarzavaturi, ofertele curgeau pe banda rulanta. O adevarata intrecere intre banci. Cu buletinul in buzunar, oamenii au dat buzna in sucursale, venise timpul sa traiasca mai bine. Chiar meritau.

Legislatia a intretinut si a acoperit fraudele bancilor, ale clanurilor, bancherilor si bogatasilor fara scrupule, inchipuiti si lacomi, care au pagubit poporul. Prinsi cu ocaua mica, deveneau brusc bolnavi si cereau eliberarea. Tactica e veche, azi s-a cosmetizat doar. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, indivizi abili, aflati in diferite functii, cumparau certificate care atestau ca sint nebuni, ca prezinta deviatii comportamentale sau alte afectiuni ale sistemului nervos, cauza care ii scotea in afara responsabilitatii. Actele erau tinute sub cheie si cind picau la ananghie, scoteau hirtia miraculoasa. La fel si astazi. Escrocii insela statul, au propriile retele de televiziune, reusind sa-si mentina escrocheria pe o treapta inalta. N-ar strica o epidemie de smerenie, profund crestina, administrata prin vaccinuri, care sa-i trimita la locurile lor. Adica in patratica din care, moralmente, sa nu mai poata evada mai sus decit competentele reale. Analfabetii au ajuns sa-si afirme cu prea-suficienta „competente” enciclopedice, dind cu aer academic verdicte distructive. Nimeni nu pretinde politicianului sa se dedice studiului fenomenologiei lui Hegel. Ar fi absurd. Dar nici politicianul risipitor si indestulat nu trebuie sa dea lectii de filozofie poporului. Adica sa-i calculeze anual necesarul de bani si de hrana. Cind esti politician, pierzi legatura cu tine insuti si te ineci in impostura, la fel ca in patima bauturii. Teologic, sminteala si arghilofilie se numeste. Tot timpul ametit de aburii puterii si de cistig, constiinta de sine se lasa posedata. Tot in limbaj teologic, slava desarta insemnind. Ei!, sint chestiuni delicate, cine sa-i traga la raspundere pentru ele? Dumnezeu sigur, mai devreme sau mai tirziu. Chiar si ei insisi se pedepsesc pe sine. Nu vedeti ce fete intunecate au? Numai un duhovnic bun ar scoate pe diavol din naravurile lor si i-ar reda credintei, moralei si patriotismului.
Asadar, vom avea de toate de sarbatori: alti 300000 de someri, iar pe tarabele acestui iarmaroc, talcioc, obor, tirg capitalist, degradat peste masura, foarte multi politicieni la-ndemina, pe gratis. Doar sa deschidem televizorul. Sintem bogati in politicieni, important este sa facem diferenta intre ei, ca la piata, intre merele sanatoase si cele putrede la mijloc. Ei au „muncit” tot anul la lopata, au sapat tunele in buget cu rara si subtila eleganta, pastrind curate, in Romania, frauda si lupta pentru putere si pentru avere. Mai lasati munca de salahor si puneti mina pe carte! Pe o carte de morala. E timpul! Mult curaj si sanatate. Spor la citit! V-asteptam la anul cu chestiuni adevarate si destepte.
Dupa expresia bine cunoscuta a lui Sloterdijk, este necesara o dictatura a moralei, altfel istoria se va repeta, va sari cu un pas inainte in recolonizare si sclavie.
 
Maria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page