Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Va supravietui DAMASCUL? Miracol profetic.


Presupunand ca s-ar ceda argumentelor ca Damascul este cea mai veche capitala a vreunui stat din istoria lumii, ramane fara indoiala adevarul ca el este una din cele mai vechi. Probabil este unul dintre copiii vitregi ai Babilonului fundat din Babel imediat dupa potop. Siria era deja un regat pe vremea cand Domnul l-a trimis pe proorocul Sau, Ilie Tisbitul, sa-l unga pe Hazael ca imparat al ei.
Pe rand, Siria cu Damascul ei au fost parte din Asiria, Babilonia, Persia, sau sub stapanirea Romana, Bizantina, Turca si mai recent sub mandat francez, Damascul a supravietuit, iar de la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial a fost capitala Siriei independente, un maraton istoric neasteptat, de mare performanta.
Pe timpul proorocului Isaia, socotit de multi cel mai de seama al Vechiului Testament - Damascul statea la loc de cinste cu Babilonul cel de pe Eufratul inferior, cu Ninive, capitala Asiriei mai din Nordul Mesopotamiei, cu Tir, unul dintre cele mai infloritoare centre comerciale care a nascut faimoasa Cartagina, cu Sidon si el vechi oras strategic fenician. De altfel, aceste localitati cu imprejurimile lor, muntii Libanului si Marea cea Mare - Marea Mediterana -, sunt prezente in scrierile poetice ale timpului, ramase nemuritoare.
Rostul acestor cateva randuri nu este de a face istoria marelui trecut, nici politica marelui prezent, ci de a ne insera pe intelesul profetic spre viitor.
Proorocul Isaia are un pachet de profetii cu privire la natiuni mari si cetati intarite care au facut istoria prin apogeul si caderea lor, ca o proiectare a evenimentelor cruciale viitoare.  El vorbeste despre caderea Babilonului si Babilonul a cazut, el vorbeste despre caderea Tirului, si Tirul nu mai este decat ramasita gloriei numita azi Es Sour in Liban. Vorbeste de Sidon, (ne amintim de vaduva din Sarepta Sidonului la care a fost trimis de mult de tot Ilie), si Sidonul cel vestit, asa cum a zis proorocul, este azi localitatea cea mica Saida, tot din Liban.  Ninive, capitala Asiriei, chiar daca s-a pocait un scurt timp la propovaduirea lui Iona, este azi doar un satuc de pescari.
In acelasi timp cu cele de mai sus si altele multe, proorocul Isaia a vorbit despre Damasc in urmatorii termeni, Isaia 17, 1, primul vers din proorocire: "Iata, Damascul nu va mai fi o cetate, ci va ajunge un morman de daramaturi". Cum va avea loc acest lucru? Ultimul vers din aceasta proorocie, zice: "Indeseara vine o prapadenie neasteptata si pana dimineata nu mai sunt".
Aceasta profetie nu a avut implinire. Cercetatorii Bibliei se intreaba de ce si nu prea au raspunsul. Milenii de supravietuire a Damascului aparent impotriva profetiei, in timp ce restul a luat drumul implinirilor profetice de mult.
Desigur, nu este vorba ca cineva ar dori ca Damascul sa fie distrus. Acest lucru nu ar corespunde nici cu profetia insasi, care desi anunta distrugerea, spune in versetul 3 al capitolului 17 din Cartea lui Isaia: "Dar ramasita Siriei va fi ca slava copiilor lui Israel, zice Domnul ostirilor". Este vorba de aceasta profetie neimplinita, fata in fata cu realitatea de acum a evenimentelor in legatura cu ea.
A fost greu de crezut ca Siria cu Damascul ei cu o istorie de supravietuire si stabilitate de invidiat va lua drumul evenimentelor din lumea araba actuala. Totusi acest lucru s-a intamplat si este in prim planul mediei mondiale.  Vestile din ultimele zile despre ea sunt de neoprit.  Damascul si Liga Araba, Damascul si fondurile monetare arabe si nearabe, Damascul si popoarele vecine Siriei in alerta, Damascul si Teheranul fratele lui mai mare, Damascul si mai departatele dar mai marile Moscova si Washington gata sa se implice sau cumva deja implicate. Comisii, conferinte, acuzatii, sustineri, amenintari, parteneriate de aparare etc.  Ceva profetic pluteste in aer.  Pe drumul spre Damasc pe care Pavel a fost chemat apostol al Domnului Isus Hristos, e mare ingrijoare.  Vestile se intretaie intr-o vanzoleala apocaliptica. In acelasi timp sunt eforturi de linistire a nelinistii Damascului, la fel de mari, insa nimeni nu stie daca si cat de eficiente. Dar ca stabilitatea Siriei e pusa sub semnul intrebarii dupa mii de ani de la profetie, pune pe multi pe ganduri. Nu cumva se apropie implinirea intarziata de cauze necunoscute? Distrugere economica, distrugere fizica militara? Amandoua? Alta asemenea lor? Inca odata, nu e vorba de dorinta de a vedea Damascul distrus in vreun fel, ci este vorba de cutremuratoarea realitate din evenimentele zilei, ca s-ar putea ca timpul implinirii profetiei sa fi sosit.  Cei credinciosi Domnului, oameni buni aflati in orice natie si in orice cetate, vor fi insa ocrotiti asa cum zice profetia. Nu s-a putut din afara, se zgaltie dinauntru spre surprinderea multora. Dupa mii de ani de supravietuire? Taina profetica spre dezvaluire.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page