Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1012)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
* Pentru cei care, indiferent de domeniul de activitate,  ofera anumite servicii pentru a obtine avantaje ulterioare, Demosthenes-Demostene (384-322 B.CR.), om politic atenian, cosiderat cel mai mare orator al antichitatii, a lasat posteritatii urmatoarea emanatie cerebrala: cel care a primit un beneficiu trebuie intotdeauna sa-l rememoreze, dar cel care l-a oferit trebuie sa-l uite imediat. (The man who has received a benefit ought always to remember it, but he who granted it ought to forget the fact at once.”)
Acest percept comportamental se aplica in exclusivitate in viata civila, persoanele de factura militara, punandu-si la dispozitia tarii, intreaga lor existenta, viata lor. Din nefericire, in cele mai multe cazuri, sacrificiul suprem este uitat, confirmandu-se  dictonul care circula intre persoanele de o anumita (de)formatie profesionala, ca: "cea mai mare pierdere este aceea de a fi uitat.” (the best casualty is being forgotten). Salvarea vine tot de la o persoana de formatie militara, generalul Douglas Mac Arthur, geniu militar care alaturi de amiralul Nimitz si evenimentele din 6 si 9 August 1945, au avut un rol hotarator in razboiul din Pacific, care in discursul tinut in fata Congresului USA la 19 Aprilie 1951, a spus textual: “old soldiers never die; they just fade away.” (militarii de cariera nu mor niciodata; ei numai isi inceteaza aparitia). Legat de cele de mai sus, memoria ma duce la unul din idolii mei, Scipio Africanul, care in ciuda marilor succese militare- invingatorul Cartaginei, cuceritorul Spaniei, invingatorul lui Hannibal la Zama in 202 B. CR. si ulterior al lui Antiochos al III-lea al Siriei - a fost victima adeversarilor sai politici si s-a retras la sfarsitul vietii pe domeniul sau de la Liternum - a se citi Livezeni de Mures, si care are pe mormant, urmatorul epitaph: ”Ingrata Patria, Ne Ossa Quidem Habebis. (Patrie nerecunoscatoare, nici oasele mele n-o sa le ai). Nu stiu daca acest percept a stat la baza hotararii ca ramasitele "Asului de Trefla” al US Army sa ramana de peste 66 ani la un cimitir din Luxemburg, in loc sa fie aduse pe pamant American !?!.
Doresc sa va reamintesc ca se implinesc 10 ani de cand  unul dintre ofiterii de elita ai supersecretei Agentii Centrale de Investigatii - Grupul de operatiuni speciale, Jonny Michael Spann, a cazut la datorie in timp ce interoga peste 600 detinuti in fortareata de la Qala-I-Jangi, langa Mazar-e-Sharif. Ma bucura faptul ca ramasitele pamantesti ale acestui om de elita, fluent in araba, farsi, urdu, rusa si o multitudine de limbi de circulatie internationala, si-au gasit un binemeritat loc la cimitirul din Arlington, statul Virginia. Va propun un moment de reculegere in memoria acestui Om-Erou, care a murit la datorie pentru ca noi sa traim intr-o lume mai buna si mai sigura. Aceleasi cuvinte de admiratie si pentru sotia lui, Shanon, fost ofiter CIA, originara din zona - Orange County, CA - care-si dedica intreaga existenta cresterii celor trei copii. Din nefericire, de la inceputul ostilitatilor din Afganistan, numelui lui Jonny Michael Spann, I s-au mai mai alaturat alte 22 nume de angajati ai Agentiei, cazuti pe un teatru operational, evitat si de cel mai genial strateg in pregatirea operatiunilor militare si creatorul celui mai mare imperiu al antichitatii, Alexandru Macedon. Se pare ca, intentionat sau nu, nu se invata nimic din ceea  ce istoria ne ofera. Personal, consider imposibil de a stabili ordinea si de a vorbi de libertate poporului afgan, unde analfabetismul ajunge la ingrijoratoarea proportie de 81%, putinii scolati fiind absolventi ai scolilor radicale islamice, cunoscute sub numele de Madrase.
Asa cum v-am mai familiarizat, "singura libertate pe care o inteleg este cea conectata cu ordinea; nu numai ca trebuie sa fie componenta a ordinei si valorilor morale, dar nu poate exista fara ele,” - Edmund Burke.
Trebuie explicat, desi, personal, am mari dubii ca se va intelege, ca libertatea nu inseamna a actiona conform vointei proprii, cum eronat este inteles de tarile si popoarele care au facut pasi timizi spre democratie. Libertatea fara ordine duce la instabilitate sociala si in final la anarhie. Analizati ceea ce se intampla in spatele fostei “Cortine de Fier” si realizati efectele modului eronat de interpretare a acestui fenomen filosofic, numit democratie.
Unul dintre intemeietorii acestui fost concept filosofic, numit America, spunea ca singura libertate viabila este cea bazata pe legi care guverneaza comportamentul uman. Asa cum libertatea este bazata pe ordine, tot asa si libertatea fara ordine este imposibil de implementat.
In ceea ce ma priveste, consider ca perceptul de democratie este eronat inteles pe intregul mapamond, iar civilizatia omenirii este in mare pericol, ca sa nu zic pe cale de disparitie. Argumente: Will Durant, filosof American, care spunea ca civilizatia incepe cu ordinea……………………..si dispare cu haosul. Orice persoana, in deplinatatea facultatilor mentale, vede ca ordinea a disparut in totalitate, domnia haosului fiind instaurata la nivel planetar, lucru anticipat inca in urma cu un secol de filosoful Kurt Lewin, intemeietorul filosofiei sociale si autorul notiunii de haos controlat. Dar pentru a intelege toate acestea, avem nevoie si de creiere, nu numai de capete.
Asta, pentru cine are urechi de auzit sa auda !!!

A.C. Ton


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page