Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ORGOLIU, mai pe romaneste MANDRIE, de tot pe romaneste MANDRETE

Privind chipul acestei fete sculptat de Brancusi, nu ne putem gandi la ORGOLIU sau la MANDRIE ca notiune in sensul ei de conotatie negativa, nici in inteles secular si cu atat mai putin in sens religios, moral. Nu e o MANDRIE de sens AROGANTA, TRUFIE.

Mai in amanunt, nu e vorba nici macar de o frumusete cocheta, aranjata, de apanaj. Nu e o frumusete prin Ainfrumusetare" care ar putea da in ingamfare. Simplu, privind la ea nu poti spune Ao fata MANDRA", ci "ce MANDRETE de fata" de parca noi insine am fi MANDRI de ea. Minunat este in Limba Romana cuvantul MANDRETE care desi deriva din MANDRIE ne duce spre o CUMINTENIE de ADMIRAT.

Ea, fata, emana constienta ca EXISTA si ca este FRUMOASA, participand la acestea cu siguranta ca va razbate. O frumusete din interior care nu se sfieste sa se arate, dar nu se arata pentru a "impresiona". O frumusete fara expunere de motive dar puternic motivata. O frumusete ca ACT de IDENTITATE. Ea nu are nevoie de PASAPORT pentru DEOSEBIRE pentru ca este UNICA. Pana si doar faptul ca exista o scuteste de explicatii. Nu are de gand sa plece pentru ca nu a venit. Era. Nu este timida pentru ca este la ea acasa. Parca intreaba: de ce va mirati de mine ca si cum ma vedeti pentru prima data? De cand va astept! Ea nu trebuie "introdusa" de cineva pentru a fi cunoscuta. Nu e nevoie sa i se faca "prezentare".

MANDRIA ei este una VALORICA, de PRETUIRE. Aurul nu se mandreste. Noi ne mandrim cu el. E vorba de un PRET, de SCUMPATATE, nu de scumpire sau ieftinire. Ea zice parca, uitati-ma, nu sunt o INTAMPLARE. M-a facut Dumnezeu. LIBERA. Eu sunt eu. Nu puteti face abstractie de mine. EXIST. Sunt si iscusita. Nu ma subestimati. Ma descurc singura. Ba, mai ajut si pe altii. Puneti-ma la proba.

Intr-adevar, asa cum o exprima Brancusi, ea nu se "aranjeaza" pentru a fi mai frumoasa decat este. Mandretea ei nu este prin "adaugire" ci prin "dezvaluire". Un fel de "uite-ma ce frumoasa sunt", sau "nu-i asa ca sunt frumoasa"? Ea cere o "recunoastere" a frumusetii ei dar nu pentru sine ci pentru bucurarea celor care o privesc.

Mesajul MANDRIEI, MANDRETE, in acest chip de fata a lui Brancusi este o dovada ca Dumnezeu nu a facut nimic urat, mesaj scripturistic. La ea nu te poti uita decat frumos. Daca te uiti urat, te desfiinteaza. Daca te uiti la chipul ei, frumos, te "inrudeste". Esti de-al ei. Te recunoaste.

Mai direct, aceasta opera a marelui nostru maestru raspunde psalmului "Te laud Doamne, ca sunt o faptura asa de minunata". Asa ceva nu se poate petrece in afara Dumnezeirii sau fara de ea.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page