Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ziua Nationala a României 1 Decembrie 2011 la Luxembourg
Domnului Teodor BACONSCHI
Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei

Domnului Eugen TOMAC
Secretar de Stat
Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni

Domnului Neculai POPA
Secretar Consiliul Mondial Roman Los Angeles USAZiua Nationala a Romaniei 1 Decembrie 2011 a fost organizata sub inaltul patronaj al Ambasadei Romane la Luxemburg, BGL BNP Paribas, Romania Luxembourg Business Forum asbl si Asociatia Luxemburg-Rommania la Agentia Royal Monterey BGL BNP Paribas Luxemburg. Auzisem ca Ambasada Romana la Luxemburg are un nou diplomat in post de cateva saptamani si asteptam cu totii s-o vedem, s-o auzim,  sa se prezinte Comunitatii romanesti. Spre surprindea noastra Doamna Ambasador IFTIMIE Roxana nu a fost prezenta la ora la care a fost organizata activitatea ca atare ora 19 :00, facandu-si aparitia printre noi cu o ora si jumatate intarziere. Motivul fiind ca dansa a organizat o alta receptie la domiciliul domniei sale in paralel cu cea de la Banca BGL, avand ca invitati, diplomati acreditati la Luxembourg, politicieni luxemburghezi, sefi sau presedinti de asociatii romanesti precum si alti romani din diaspora « alesi pe spranceana» sau alesi dupa alte criterii pe care le ignor precum : functionari in institutiile europeene, medici  etc.

Intre timp am gustat mancaruri si vinuri  romanesti.
Trebuie sa mentionez ca am avut prilejul de a urmari si asculta repertoriul nemuritoarei Maria TANASE intr-o punere in scena inedita, sub directia Claudiei NEGROIU si condus de Malina ANDREI. Iata-ne timp de o ora intr-un spatiu unde am simtit, si trait romaneste. Cand magia ritmului, cantecului si cea a interpretarii care ne-a patruns adanc in suflet a ajuns la final, Doamna Ambasador IFTIMIE Roxana a  urcat pe scena si a luat cuvantul.
Nu-mi venea sa cred ca un diplomat al Ambasadei in post de Ambasador tine un discurs de Ziua Natioanala a Romaniei mestecand chewin-gum !! Cuvantul dansei a inceput in limba franceza cu multumirile de rigoare Bancii BGL dupa care a trecut in limba romana adresandu-se romanilor din diaspora  cu trei puncte bine distincte sau mai zis cu trei sfaturi scolaresti, citez :
1.    «  Sa nu-i uitam pe romanii ramasi in tara »
2.    « Sa continuam cu activitatile dar sa nu uitam ca suntem judecati prin prisma faptului ca suntem romani ».
3.    « Sa sustinem Ambasada cu idei si proiecte dar sa intelegem ca este criza si ca Ambasada are un buget restrans.

In finalul acestui discurs,  i s-a oferit un buchet de flori
Nici un cuvant despre evenimentul de 1 Decembrie. Si atunci la momentul oportun, mi-am luat inima-ndinti, m-am  prezentat si am abordat subiectul discursului si a-i spune ca asteptam un cuvant despre Ziua Nationala la care am primit un raspuns foarte scurt si apasat, citez: «  Vreti sa va explic ce este Ziua Nationala? » In urma acestui raspuns mi-am luat permisiunea sa o intreb cum se face ca a organizat o receptie in paralel la domiciliu invitand  si romani din diaspora si daca dansa crede ca este un lucru bun. Am adaugat ca aceasta initiativa seamana a discriminare si ca a pasit cu stangul in Comunitatea Romaneasca de la Luxemburg, fapt care a iritat-o foarte tare, ridicand tonul si gesticuland cu degetul aratator. A fost o discutie dezagreabila cerandu-i sa lase tonul mai jos si sa renunte la gestul de amenintare care conducea aproape toata dicutia noastra. Domnia Sa a incercat sa puna in evidenta faptul ca s-a umilit pentru a organiza aceasta Zi Nationala, lucru care imi vine greu sa-l cred pentru ca nu este pentru prima data cand comunitatea romana sarbatoreste Ziua Nationala in aceasta locatie si daca vrem sa spunem lucrurilor pe nume, Romania Luxemburg Business Forum s-a ingrijit sa organizeze receptia impreuna cu BGL BNP Paribas.
Cum dialogul intre mine si Doamna Ambasador devenea din ce in ce mai infierbantat, mi- am aratat dezacordul  vis-à-vis de initiativa dansei, spunand ca sub semnul Unirii nu se cade sa se semene discordie intre noi, crearea de clanuri si bisericute ci ar fi  trebuit facut contrariul, si a nu da ocazia discutiilor discordante dintre noi.
Ar fi fost foarte cinstit si drept ca Doamana Ambasador sa fi organizat receptia dansei privata cu diplomatii acreditati si politicienii luxemburghezi planificand un alt timing si receptia Zilei Nationale cu diaspora sa fie impreuna cu toti romanii fie ei functionari in institutiile UE, medici sau  muncitori. Ar fi fost frumos sa se fi prezentat comunitatii si sa fi fost printre noi la ora convenita in invitatii, ora 19: si nu la 20:30.
 Sunt foarte deceptionata de noul diplomat in post de Ambasador la Luxembourg, acum la 22 de ani de la Revolutia Romana si raman cu impresia ca inca nu s-a intors foaia.
 
Stimate Domnule Ministru  Teodor Baconschi
Va rog sa aveti amabilitatea de a reflecta la educatia si comportamentul diplomatilor trimisi sa ne reprezinte patria in afara granitelor.
Este inadmisibil din partea unui diplomat de a tine un discurs fie el cu ocazia Zilei Nationale, fie el tinut cu alte prilejuri, mestecand guma (chewing-gum)!!!!!!
Este inadmisibil si lipsit de respect din partea unui diplomat sa se faca asteptat o ora si jumatate la prima intalnire cu diaspora.
Comunitatea romaneasca, prin comportamentul ei este un ambasador ce reprezinta patria care ne-a format si pe care n-o uitam nici o clipa, facem tot ce putem pentru a aduce o mangaiere celor pe care i-am parasit, lucrand la acte caritabile pe toate fronturile. Aici in tara de adoptie ne facem cu totii datoria fata de societatea luxemburgheza aducand o imagine adevarata si nealterata Romaniei.

Traiasca  Romania!
La multi Ani  Romani de pretutindeni !

Cu suflet trist si deceptionat,
BECKER-BRINDEA Maria Felicia Pusa -  Marele Ducat de Luxembourg
Membra Asociatia Luxembourg-Roumanie
Memebra Consiliul Mondial Roman cu sediul la Los Angeles USA


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page