Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ZECE MITURI DESPRE CENTRAL INTELLIGENCE AGENCY (CIA)

Simona BOTEZANCu ocazia  „10th District Job Fair”- targul locurilor de munca guvernamentale, organizat din initiativa congresmanului Frank Wolf in Washington DC metropolitan area, unul dintre standurile cele mai vizitate a fost cel al Central Intelligence Agency.
Reprezentantii CIA au distribuit participantilor interesati brosura „We’d like to Dispel 10 myths about working for the CIA”. Brosura demonteaza principalele 10 mituri legate de CIA, subliniind alte aspecte ale activitatii agentiei. Standul CIA arata ca principala provocare ca angajat al agentiei este construirea unei cariere de exceptie. Misiunile inteligente inseamna a lucra in interesul natiunii, iar succesul acestor operatiuni depinde de calitatea oamenilor, de experienta lor, de abilitatile si inventivitatea lor.
 Aventuri individuale de culegere a informatiilor secrete si folosirea unor metode spectaculoase sau periculoase, apartin exclusiv agentului 007 James Bond si se intalnesc numai pe platourile de filmare. Pentru alte detalii despre cariera la CIA puteti accesa cu incredere si fara riscuri pagina web a institutiei: www.cia.gov
MITUL 1: „Nu iti vei mai vedea niciodata familia si prietenii daca lucrezi la CIA”
Angajatii CIA lucreaza cu documente si informatii secrete. Aceasta nu inseamna ca in afara institutiei viata lor este secreta. Cariera la CIA este similara cu o cariera la orice alta companie americana importanta si ofera multiple oportunitati. Angajatii din CIA Headquarter locuiesc in Washington DC, Virginia si Maryland si au un stil de viata identic cu al rudelor, vecinilor si prietenilor lor. Participa la evenimentele sociale si culturale ale comunitatii, au copii care merg la scoala si in aceleasi locuri cu ceilalti copii de varsta lor. Multe dintre activitatile curente  si expertizele CIA sunt legate de obiective comerciale, industriale, culturale si universitare. Familia, vecinii si prietenii fac parte din viata angajatului CIA zi de zi, exact in acelasi fel in care s-ar intampla si daca ar lucra la o alta companie.
MITUL 2: „Toti angajatii  CIA conduc masini  sport cu mitraliere in loc de tevi de esapament”
Si angajatii CIA urmaresc cu placere filmele cu spioni, la fel ca si cetatenii care lucreaza la alte companii. stim cu totii cat de bine se vand filmele cu accidente spectaculoase, eroi care manuiesc orice tip de arma in orice situatie. Ne plac filmele de actiune cu urmariri pe autostrazi, actorii si  cascadorii de la Hollywood! Multe dintre miturile despre CIA au fost create  de asemenea filme. Misiunile si operatiunile CIA nu sunt la fel de spectaculoase si nici la fel de riscante. Desigur, a lucra la CIA te poate pune uneori in contact direct cu evenimente din intreaga lume, iar cateodata angajatii CIA trebuie sa poarte veste antiglont sau sa foloseasca arme de foc. Misiunile obisnuite ale CIA sunt complet diferite. Sunt misiuni de colectare de informatii si intregul personal activ si din birouri colecteaza, sorteaza, prelucreaza si stocheaza informatii, iar pentru asta au nevoie de computere, carti si laboratoare, nu de pusti sau pistoale. A conduce o masina sport este la indemana oricarui sofer experimentat, iar unii au facut o profesie din asta si au devenit piloti de Formula 1.
MITUL 3: „La CIA lucreaza Superman si Superwoman”
Daca asta credeti, probabil ca ati vazut prea multe filme sau v-ati jucat prea mult pe video games! Nu trebuie sa ai centura neagra la karate ca sa lucrezi la CIA. Este suficient sa fii inteligent, ingrijit, sa ai abilitati in luarea deciziilor sau in coordonarea unei activitati sau echipe. Angajatii CIA se remarca prin serviciile de calitate pe care le fac natiunii, colectand informatii care feresc America de atacuri teroriste, cu arme chimice si biologice, plante, insecte sau virusi mutanti; inselaciuni, spalari de bani, trafic de droguri s.a.m.d. Multi angajati ai CIA urmaresc zi de zi evolutia internationala, tendintele, situatia economica, politica, noile descoperiri stiintifice si tehnologice, operatiunile militare, bursa etc. Diferenta este ca lucrand la CIA poti sa faci parte din istorie.
 MITUL 4: „Stilul tau de viata va fi luxos si extravagant”
Daca te astepti sa ajungi milionar lucrand la CIA si sa petreci o viata luxoasa pe vase de croaziera sau in paradisuri exotice; daca te astepti sa cunosti personalitati si celebritati ale mapamondului, vei fi dezamagit! Angajatii CIA sunt oameni normali, duc o viata fara excese, au o vacanta pe an sau doua mai scurte si cateva zile libere platite, de sarbatori, ca oricare cetatean american angajat la stat. Cateodata angajatii CIA calatoresc in scop turistic sau in scop profesional. Cel mai adesea o fac specialistii de la departamentele stiintifice, tehnologice si de cercetare. Scopul acestora este participarea la evenimente stiintifice si tehnologice, targuri si conferinte internationale, in care se prezinta cele mai noi realizari ale domeniului lor de activitate.
 MITUL 5: „Fiecare angajat CIA are mai multe identitati”
Operatiile estetice nu sunt incluse in pachetul de beneficii oferite angajatilor CIA.  Pentru ca la CIA siguranta nationala este obiectivul primordial si inteligenta este absolut necesara, probabil ca nu ai nici o sansa daca n-ai reusit sa termini liceul sau daca ai fost mediocru la facultate. Oamenii care lucreaza la CIA sunt dedicati, pasionati de munca si profesia lor. Ei participa continuu la cursuri de specializare, citesc mult pentru dobandirea unor noi abilitati si cunostinte profesionale, trebuie sa-si pastreze o stare buna de sanatate fizica si mentala si sa faca fata cu succes la toate provocarile de la serviciu. Oamenii care invata continuu se schimba, devin tot mai buni in meseria lor si capata o vedere de ansamblu asupra lumii. Cateodata aceasta munca este grea si le albeste parul sau le traseaza riduri pe fata, dar numele, varsta, pasaportul, telefonul si adresa lor de acasa raman aceleasi. Poate ca pierd evenimente importante din viata familiei pentru ca sunt plecati in interes de serviciu, dar se intorc de acolo cu cadouri, amintiri si fotografii pentru cei dragi, iar familia-i asteapta cu nerabdare la intoarcere.
MITUL 6: „Misiunea ta este sa-ti spionezi familia”
Unele activitati ale CIA constau in protectia impotriva spionajului industrial, protejarea proprietatii intelectuale si utilizarea noilor descoperiri stiintifice in scop constructiv si limitarea efectelor distructive, poluarii, evitarea riscurilor de monopol etc. Unii angajati necesita abilitati lingvistice deosebite si cunoasterea perfecta a unor limbi straine, deoarece o parte dintre informatiile colectate de angajatii CIA provin din afara SUA, din surse externe, din presa internationala si de la diverse persoane de contact din tara respectiva. SUA nu afla nimic important pentru siguranta natiunii ascultand ce se discuta in casa ta; nu intereseaza pe nimeni ce jocuri de PC folosesti, la ce filme te uiti si cine te viziteaza. Culegerea de informatii din casa ta nu reprezinta informatii importante pentru natiune, ci eventual o pierdere de timp platita din bani publici.
MITUL 7: „Daca nu vorbesti perfect cel putin o limba straina, n-ai nici o sansa sa lucrezi la CIA”
Stim ca toti ofiterii CIA din filme vorbesc fluent 4-5 limbi straine, printre care Mandarina, Farsi si alte limbi orientale. In realitate, mare parte dintre angajatii CIA vorbesc engleza si eventual spaniola sau o alta limba de circulatie internationala. Angajatii de la departamentul de lingvistica sunt adesea profesori de limbi straine, native din acele tari. Au pozitii specifice in agentie, treaba lor fiind sa traduca din limba lor materna in limba engleza sau sa-i invete pe alti angajati acea limba straina. Ei asigura suportul lingvistic pentru operatiuni, misiuni si intalniri in tara lor de origine. Cei mai multi angajati CIA n-au parasit niciodata teritoriul SUA si nu au calatorit niciodata in tarile din care provin o parte dintre colegii lor de munca.
MITUL 8: „Numai cei care sunt cetateni americani de patru generatii, au sansa reala sa lucreze la CIA”
Nu este adevarat! De fapt, cetatenii americani care au avut experiente in afara Statelor Unite, au locuit in alte regiuni ale lumii sau provin din familii multiculturale, inteleg mai usor evenimentele din afara SUA cu care trebuie sa opereze si au abilitati mai bune pentru colectarea informatiilor necesare. Multi oameni au variate experiente de viata pentru ca parintii lor au lucrat in diverse locuri de pe planeta. Aceste experiente pot fi folositoare lucrand la CIA. Unele posturi ale CIA nu necesita sa fi nascut in SUA sau sa fi cetatean american. Activitatea SUA serveste si altor natiuni de pe pamant. Nu este necesar ca familia angajatului CIA sa fie cetateni americani. Orice experienta multiculturala ajuta angajatii CIA in munca lor de zi cu zi.
MITUL 9: „Familia ta  nu va sti niciodata cine esti cu adevarat”
Familia si copiii tai vor sti ca lucrezi la CIA Headquarter in Mc Lean Virginia si cateodata vor veni sa serveasca masa de pranz impreuna cu tine. Stim ca filmul „Spioni in familie” a fost un succes, dar povestea este o fictiune. Nu trebuie sa dansezi tango sau sa porti costum sub imbracamintea protectoare de scafandru. Viata de angajat CIA e mai putin spectaculoasa. Sotia si copiii tai vor sti exact unde esti atunci cand lipsesti de acasa si vei putea vorbi cu ei la telefon. Guvernul pune la dispozitia angajatilor CIA, aflati in misiune, sisteme performante de comunicatii prin care pot tine legatura permanenta cu familia.  
MITUL 10: „Vei utiliza arme si echipamente sofisticate, inclusiv arme secrete si explozibili periculosi”
Daca esti analist sau technician, inginer, cercetator stiintific, chimist sau biolog la CIA, vei avea nevoie de pix, creion si computer pentru a scrie rapoarte de activitate, nu de pistol sau explozibil. Categoriile profesionale numite sunt expuse acelorasi riscuri, standard in toate companiile in care exercita aceeasi profesie. Armele, dispozitivele de urmarire si interceptare, sau alte obiecte sofisticate si periculoase, sunt folosite  rareori, in misiuni ale agentilor operativi care se desfasoara in zone nesigure, in afara birourilor CIA sau in afara tarii. Cu exceptia spionilor din filmele de la Hollywood, care detin toate felurile de arme si echipamente stiintifico-fantastice, agentii reali ai CIA nu le utilizeaza aproape niciodata. Consideri arme secrete vorbitul la telefon, utilizarea unui computer si fotografiile? Cu asemenea arme si explozibili lucreaza ofiterii CIA de obicei. Cercetatorii stiintifici sau inginerii lucreaza, uneori, in laboratoare si fac experimente sau analize ale unor arme, echipamente si explozibili, dar toate aceste operatiuni se desfasoara in spatii controlate si cu maximum de precautii. Personalul care studiaza obiecte si materiale periculoase este temeinic instruit in domeniul protectiei muncii. Tehnologiile avansate urmaresc exact eliminarea acestor riscuri si stabilirea unor masuri de protectie pentru populatie si angajatii agentiei.

Simona BOTEZAN
Washington D.C.
- 20.11.2011


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page