Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Între CATEDRALA si CAZINOUBucurie pentru orice roman de treaba ca tara a avut un an agricol bun si ca veniturile in acest sector de economie au fost peste estimari. Cu cat?  Statisticienii stiu. Ni s-a spus si noua ca probabil cateva miliarde de euro, cu aproximatie, desigur. Imediat, oamenii pusi sa vegheze binele poporului s-au gandit ce sa faca cu acest "plus". Dintre multele optiuni, doua au atras atentia mai deosebit: Catedrala Mantuirii Neamului si Cazinoul de la Constanta. Desi ideatic aceste doua obiective par la distanta unul de celalalt, amandoua sunt ale tarii. Absolut ca optiunea Mitropoliei este catre Catedrala, iar cea a Academiei este catre Cazinou, dar intre ele mi-ar place sa stiu optiunea poporului, cum ar fi printr-un referendum. Nu recomand un referendum national pe aceasta tema, dar sa gandim putin asupra ei nu mi se pare lipsit de insemnatate, chiar daca "plusul" de care am amintit este deja virtual si directia i-a fost deja schimbata.
Argumente pro si contra pentru fiecare dintre propuneri sunt nenumarate.  
CATEDRALA, un edificiu spiritual ca TEMPLUL din Vechiul Testament catre care sa priveasca fiecare suflet motivat de speranta crestina. Se merita!  Credinta crestina este umilinta slujitoare a Domnului Isus Hristos de pe malurile Galileii si casuta din Betania unde se mai odihnea din cand in cand. Sa mearga Mantuitorul lumii doar de doua-trei ori la Templu - si in ce conditii -, n-ar duce spre catedralizare ci spre "odaia de sus", simpla ca mancatul Pastelui pe fuga.  "Uite ce pietre...", "Nu va ramanea piatra pe piatra". Nu se merita! Istoria nu ne-a lasat nimic despre ceea ce am putea numi "catedrala Apostolica", ci doar despre cateva puscarii prin care Apostolii au patimit. Ortodoxia monahala, minastiriala, schitica, a fost cumva la inceput, si o rezistenta la fastul catedralic roman considerat nechristic. La inceput asa a fost si in protestantism. Cu timpul insa concurenta catedralica a crescut si continua. Probabil ca acest cuvant CATEDRALA, pe langa intelesul de BISERICA MARE in care se propovaduieste Evanghelia, mai poarta si amprenta seculara provenita de la CATEDRA, cu invatatura nu neaparat teologica. Sunt total in nestiinta cum in literatura crestina ortodoxa de Limba Romana s-a trecut de la BISERICA la CATEDRALA, si cand si de ce. Din surse autorizate, ceea ce numim CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI se refera la Neamul Romanesc parte din Neamul Omenesc. Imaginea ca fiecare NEAM sa aiba o CATEDRALA a MANTUIRII lui, in procesul globalizarii este foarte dificila, dupa cum o eventuala declaratie oficiala despre Catedrala Sfantul Petru ca fiind Catedrala Mantuirii Lumii ar pune pe multi pe ganduri. Oricum, daca aceasta CATEDRALA va fi cu adevarat un locas de inchinare a oamenilor la Dumnezeu, guvernul Romaniei va fi binecuvantat daca ajuta la construirea ei.
CAZINOUL de la Constanta, se zice ca ar fi fost un edificiu de mandrie nationala si ca acum este intr-o stare de degradare deplorabila, si ca multa cultura s-ar pierde odata cu pierderea lui. Iarasi nu stiu si port rusinea acestei nestieri cum si pe cea a niciunui imbold de a sti. Iarasi argumente pro si contra. Iarasi nu vreau referendum.  Sunt lucruri care nu mai este necesar a fi puse la vot. In Romania - ca peste tot in tarile civilizate - sunt o multime de cazinouri care se numesc locuri de jocuri de noroc si alte petreceri, dar Cazinoul de la Constanta e socotit celebru, deja monument de cultura, si pe care, chipurile, ar fi o rusine sa-l lasam in paragina. Economic, ar fi o investitie buna, investitiile s-ar amortiza repede prin cheltuielile pe care le-ar face acolo bogatii de prin lume si de prin tara, care ar da sustinere salvarii patrimoniului.  Ma duce gandul fuga la ceea ce se va numi PATRIMONIU in globalizare. Va fi probabil prezervarea istoriei planetei asa cum a fost, ne mai contand cum a fost.  Chiar si unui necredincios dar cu un minim de decenta umana i-ar repugna o asa consemnare. Un om de bun simt nu se lauda.  Si daca totusi cineva se lauda, s-ar cuveni sa se intrebe cu ce.
Intre CATEDRALA si CAZINOU, nu-mi permit decat o prezentare notionala, ideatica sau cel mult simbolistica.  De unde sa stiu eu ca un PUSTNIC ar putea purta germenul jocurilor de noroc, sau un JUCATOR de NOROC - vezi Dostoievski -, ar purta in el germenul evlaviei pustnicitatii. Ramane insa realitatea care nu scapa lui Dumnezeu si ingerilor care-I raporteaza ce se petrece pe pamant, ca unii vor o CATEDRALA a MANTUIRII NEAMULUI, ca altii vor CAZINOUL lor drag care este in paragina si ca multi dintre si unii si altii le cam confunda.  De altfel Biblia confirma ca la Templu se petreceau deseori lucruri de CAZINOU si ca din Nazaretul Cazinou a iesit puritatea mantuitoare, Domnul nostru Isus Hristos.
Nu am nici o calitate la vreo concluzie. La o reflectare sincera insa, as indemna, mai ales acum cand Catedrala de Cristal este scoasa la vanzare. Ma mai gandesc ce cosmar ar fi pe lume daca Biserica Sfantul Petru din Roma - daca este si Catedrala -, ar fi scoasa la vanzare.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page