Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scrisoare deschisa

Domnului Director General al Directiei Generale de Politica Industriala si Competitivitate din cadrul MINISTERULUI ECONOMIEI - PETRU IANC

 

Domnule Director General,

(Continuare din numarul precedent)

Cu multi ani in urma subsemnatul Ghimes Sorin,inginer specialist pe parte energetica in cadrul filialei Uzinexport, a fost solicitat de directorul Ghirtoi sa se alature echipei de specialisti ai filialei ARCOM,ing.
Neculce Traian si ms. Neagu Ion, pentru a verifica si pune la punct celula cu transformator de 10/0,4 KV si celula de distributie de 0,4 KV. Aceasta actiune s-a hotarat in urma repetatelor avarii ale transformatoarelor de la statiile din oras care lasau adesea in bezna blocul de locuinte al personalului celor doua filiale. Am pus la punct celulele, le-am adus in oras, le-am montat in apropiere de blocul cu pricina si le-am racordat la reteaua de 10KV. Lucrurile au mers minunat pana acum vreo 2-3 ani cand s-a hotarat renuntarea la serviciile acestui post si s-a deconectat ramanand pe pozitie pe post de mobila. S-a dat sfoara in tara pentru gasirea de amatori de chilipiruri. Se urmarea vanzarea postului cu numai 5000 USD. Fiind clienti care au oferit doar 3000 USD, s-a trecut in stand-by asteptand vremuri mai bune. La sfarsitul lunii august, in aceeasi zi cand, impreuna cu Ghimes Sorin, fotografiam batrana LEA portocalie(!?!), un camion la care jumatatea din fata a caroseriei este transformata intr-o cabina cu cateva banci si vreo 2-3 ferestruici, care a revenit in actualitate, prin micsorarea numarului de persoane care trebuiesc transportate, inlocuind autobuzul care arata ca venit din Afganistan (desi se deconteaza pe el "la greu" motorina, ulei, cauciucuri, etc) au aparut ca din senin trailerul si macaraua. Intr-o ora postul de transformare a disparut ca prin minune, dar nu inapoi in Baza ci la mare departare. O intrebare nu ne da pace. A cedat nervos cineva si a batut palma la 3000 sau a gasit un client serios care a platit 5000? Ramane sa cereti conducerii filialei RCOM Krivoi Rog, avizul de expeditie si factura cu care a fost "expediata" marfa. Dar sa revenim la articolul domnului Mogos si sa va mai redam cateva pasaje cu "zicerile" domnului Dragomirescu.

"… unele deconturi si pontaje care s-au facut destul de ciudat, insa directorul Dragomirescu doarme linistit, pentru ca sefii de la Bucuresti au decis asta si el este acoperit. Mai mult, conducerea Arcom a trimis o comisie care ii spunea lui Dragomirescu ce si cum sa faca pentru ca totul sa iasa bine. "Eu nu fac nimic fara aprobarea Bucurestiului", a adaugat directorul. Arcom SA primeste de la Ministerul Economiei aproape 2,9 milioane de lei noi anual pentru gaze, energie, salarii sau carburanti, pentru ca sunt aproape 17 km de la blocuri pana in combinat (n.a. -credem ca v-ati prins ca kilometrii n-au absolut nici o legatura cu gazele, energia electrica, salariile sau carburantii iar pentru 2009 primeste 3,3 milioane din care au incasat deja aproape 1,8 milioane pentru trim. I si II si va incasa in jur de 800000 pentru trim. III).

Cu toate acestea, nici un oficial roman nu s-a obosit sa ajunga vreodata la Dolinska sa vada care e treaba pe acolo, cu toate ca au fost nenumarate comisii din minister care au mers de cateva ori la intalniri bilaterale la Kiev, aflat la mai putin de 300 km departare de combinat. Petru Ianc, directorul general al Departamentului de politici industriale din Ministerul Economiei, este considerat omul care cunoaste indeaproape situatia combinatului.

In iulie a fost la Kiev, a precizat directorul Dragomirescu, dar pe la Dolinska nu a trecut. In septembrie se va duce din nou. Si tot numai la Kiev. "E posibil ca de atata timp sa nu vina nimeni de la Bucuresti, vreo comisie sa vada cum traim aici? E o situatie grea, pentru ca aici sunt niveluri de radiatii de douazeci de ori mai mari. Cine sta aici tre’ sa aiba un organism puternic. Ianculescu, care a fost director aici dupa Revolutie, e paralizat complet", a adaugat un muncitor.

Referitor la "unele deconturi si pontaje care s-au facut destul de ciudat" merita sa facem unele precizari.

1. Mai sus, in paranteza, la nota autorilor, n.a.,v-am spus ceva despre deconturile de carburanti si piese de schimb auto, dar este un decont mult mai tare-decontul de medicamente. Filiala ARCOM Krivoi Rog a prezentat pentru „bun de plata" la ME deconturi de medicamente de 6000,8000 si chiar 11000 de grivne pe o singura luna din trim. III (circa 750,950,1300 USD). ME a avizat cu „bun de plata" aceste deconturi. In realitate nu s-au decontat nici macar 100 de grivne celor care au avut probleme de sanatate si au facut referate cu toate cele necesare anexate. "N-am bani, da-mi documentele si asteapta sa am bani". Si bietii oameni primesc banii la Sfantul Asteapta (unii asteapta de 2-3 ani ca filiala sa aiba bani ca sa li se dea si lor „bun de plata").

2. Referitor la pontaje facute destul de ciudat trebuie sa recunoastem ca au depasit toate asteptarile la capitolul inventivitate. Paznicii si electricienii de intretinere a pompelor de drenaj au programul de lucru de 24 h cu 72 h libere. Dar toti sunt pontati cu 8 ore zilnic, de luni pana vineri, sambetele si duminicile fiind libere. Deci de vineri 15:30 si pana luni 7:30 nu exista nici un fel de paza si nici un fel de supraveghere a pompelor de drenaj. Mai trebuiesc 2 lozinci "Poftiti domnilor si luati de unde vreti numai sa n-alegeai" si "Pompelor nu va defectati ca se inunda combinatul." Noroc ca asta e doar pe hartie nu si in realitate. DAR plata pe baza de pontaje FALSE este reala, ilegala, doare rau si nimanui nu-i pasa. Daca se intampla un accident intr-o sambata sau duminica cu vreun paznic (Doamne fereste!) cine raspunde? Paznicul ca se afla in perimetru obiectivului in timpul liber conform pontajului sau societatea ca l-a pontat liber desi era in exercitiul functiunii? —Pentru a intra in legalitate cu acest fals au inventat "FISA P(r)OSTULUI: PAZNIC" ca anexa la Contractul individual de munca. La capitolul "CONDITIILE DE LUCRU ALE P(r)OSTULUI" se mentioneaza:
Program de lucru: 8 ore si suplimentar cand este nevoie. Chiar si asa intrebarile de mai sus raman absolut valabile si cineva va trebui sa raspunda, chiar penal, pentru aceasta.

Va redam mai jos alte cateva aberatii care intrec orice imaginatie.
Scopul postului: Asigurarea unui climat de siguranta, ordine si disciplina.
Activitati principale: Mentinerea ordinei si disciplinei.

Responsabilitati, sarcini, activitati si actiuni specifice :

1. Paznicul executa lucrari cu caracter administrativ (intretinere drumuri si cai de acces, cosire spatii verzi aferente etc.) in tot spatiul aferent obiectivelor pazite. PAI CAND SA MAI SI PAZEASCA?!?

2. Executa orice dispozitii in realizarea strategiilor pe
termen scurt ale companiei.

3. Sa protejeze obiectivele impotriva avariei, dezastrelor naturale sau provocate etc.

4. Se cer "CUNOASTINTE DE LEGISLATIE".

5. Capacitate de prevedere a situatiilor deosebite.

Fisa postului este atasata integral la prezentul mesaj ca sa va descretiti putin fruntea dupa toate cele de mai sus. —Pentru a demonstra ca indeplinesc si sarcinile trasate de HG 643/1999 pe perioada de sistare a lucrarilor au inventat si "FISA P(r)OSTULUI: ELECTRICIAN". Punctam cele ce intereseaza:

Programul de lucru de 8 ore si suplimentar cand este nevoie se regaseste si la electricieni desi au acelasi program ca paznicii, 24 h cu 72 h libere.

-Realizarea unor lucrari complexe de intretinere……a utilajelor si instalatiilor tehnologice, in scopul prevenirii defectiunilor de natura electrica.

-Executarea unor lucrari de reparatii la instalatiile electrice ale utilajelor si instalatiilor tehnologice.

-Intocmeste necesarul de material, solicitand sa fie aprovizionat la timp cu tot ce este necesar executarii lucrarii.

In realitate acesti electricieni (patru electricieni mari si lati, cate unul pe tura) se ocupa doar cu statiile de pompe de drenaj, care sunt destule, vreo 10 de toate, si de restul de maruntisuri pe parte electrica de la birouri si de la blocul unde locuiesc impreuna cu colegii de la filiala Uzinexport. De utilajele si instalatiile tehnologice nici pomeneala.

va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page