Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

A înnebunit lupul! Smirnov vrea anexarea Transnistriei la Ucraina!Igor Smirnov a declarat jurnalistilor de la „Ukraina Moloda” ca isi doreste un referendum pentru anexarea autoproclamatei Republici Transnistrene la Ucraina: „Cred ca dorinta de a fi cu Ucraina nu a disparut. Desigur, de la inceput a existat ideea unei uniuni ucrainene. Comunitatea ucraineana sa creeze ordinea, sa organizeze un referendum. Iar daca oamenii decid sa fie cu Ucraina, atunci asa sa fie”, a spus el, amintind ca, din 1924 pana in 1940, regiunea a fost  parte a Ucrainei, ca Republica Sovietica Socialista Autonoma Moldoveana.
Liderul separatist transnistrean a facut, de asemenea, referire la procesul de negocieri cu Republica Moldova, reiterand ca telul prioritar al Tiraspolului este recunoasterea independentei regiunii si dezvoltarea acesteia alaturi de Rusia: „E greu sa porti astfel de negocieri, dar mai bine asa, decat varsare de sange”, a afirmat el, criticand faptul ca Ucraina obstructioneaza exporturile facute prin societati transnistrene. „Ne blocheaza. Trebuie sa le trimitem in Republica Moldova, pentru ca nu suntem recunoscuti”, a subliniat el. In consecinta... „Am luat decizia sa solicit inca o data increderea poporului transnistrean, pentru un nou mandat de presedinte. Cu fiecare an, ne apropiem de clipa in care ni se va recunoaste independenta si acesta este principalul motiv pentru care fac acest pas”, relateaza Unimedia. (Conform Constitutiei regimului separatist de la Tiraspol, care a fost modificata recent, Igor Smirnov mai are dreptul la inca doua mandate in functia de presedinte al regiunii transnistrene!!!)
Presa rusa a scris in mai multe randuri ca actualul lider al administratiei de la Tiraspol (care a implinit recent 70 de ani!) nu mai este agreat de Kremlin, in special din cauza inflexibilitatii in ceea ce priveste reglementarea conflictului transnistrean, dar si pentru ca la Moscova exista suspiciuni referitoare la gestionarea defectuoasa de catre Igor Smirnov a ajutorului financiar acordat anual de Federatia Rusa regimului separatist de la Tiraspol.
Intamplarea face ca, la sfarsitul lunii trecute, Oleg Smirnov, fiul mai mic al liderului transnistrean, si bancherul Oleg Brizitki erau suspectati, de Justitia rusa, de deturnare de fonduri in valoare de 160 de milioane de ruble (4 milioane de euro), bani alocati de Rusia Tiraspolului in calitate de ajutor umanitar! (Agerpres) Fiul liderului autoproclamatei Republici Nistrene si-ar fi cumparat, din banii furati, cateva apartamente la Moscova si o vila in apropiere de capitala rusa, afirma surse apropiate anchetei, citate de televiziunea Vesti. Dupa cum observati, scenariul seamana celui din Republica Moldova, in cazul ex-presedintelui Voronin si al beizadelei sale corupte, detinatori ai unor averi fabuloase, in conditiile in care basarabenii mor de foame.

Se pare ca, pana si pentru Smirnov, strugurii au devenit acri! Mai multi experti din regiunea transnistreana au cutezat sa isi  exprime nemultumirea fata de activitatea lui, intr-un sondaj de opinie realizat de o organizatie apropiata de Kremlin, ceea ce, potrivit presei, arata ca Rusia ar fi inceput campania de discreditare a lui Smirnov. In perioada 26 - 30 iulie 2011, Centrul International pentru Analiza Politicilor a realizat un sondaj de opinie la care au participat 30 de experti, care s-au pronuntat in legatura cu problemele sociale, politice si economice cu care se confrunta regiunea transnistreana. Potrivit autorilor sondajului, acesta a fost realizat pe teritoriul regiunii transnistrene, iar metoda folosita a fost interviul, relateaza Unimedia. La intrebarea „Cum apreciati activitatea «presedintelui» Republicii Moldovenesti Nistrene, Igor Smirnov?”, unele dintre raspunsuri au fost: „Presedintele si proprietarul companiei «Sheriff» au organizat un dezmat in Transnistria; insusirea ajutorului financiar rus de catre familia prezidentiala i-a obosit pe toti”. Unii dintre cei intervievati au raspuns, de asemenea, ca „prin astfel de actiuni, Smirnov va strica relatiile Tiraspolului cu Rusia”, iar altii au afirmat ca „liderul regimului separatist a creat un sistem corupt de extorcare a banilor de la oameni de afaceri, iar pentru «Sheriff» a anulat toate impozitele”. La intrebarea „Care, in opinia dumneavoastra, sunt cele mai stringente probleme in calea dezvoltarii moderne a Republicii Moldovenesti Nistrene?”, persoanele intervievate au raspuns, printre altele, ca „dezvoltarea economica nu exista in Transnistria”; „Exista doar dezvoltarea unei companii private - «Sheriff»; are loc preluarea ilegala de afaceri, inclusiv cu ajutorul schemelor criminale; Transnistria nu-si poate asigura dezvoltarea bazandu-se exclusiv de ajutorul financiar din partea Federatiei Ruse, deoarece acesta dispare, fara a fi monitorizat; este necesar un mecanism urgent pentru control mai riguros al bugetului, compus in mare parte din ajutoarele rusesti; salarii mici, nivelul ridicat de somaj; coruptie si conducere incompetenta a tarii; oamenii inteligenti si cinstiti nu sunt acceptati; plecarea tineretului” - au fost, de asemenea, alte raspunsuri ale celor intervievati. Sondajul de opinie cu privire la activitatea liderului de la Tiraspol intervine in conditii in care presa rusa a scris mai multe randuri ca Moscova il va sustine pe presedintele Parlamentului din regiune, Anatoli Kaminski, la alegerile prezidentiale programate pentru 11 decembrie in stanga Nistrului. Moscova spera ca noua guvernare de la Tiraspol ar putea fi mai usor convinsa de necesitatea unei reconcilieri cu Chisinaul.
Desigur, „politica este arta compromisului”, fapt ce reiese si dintr-un reportaj al lui Vlad Cubreacov (miercuri, 26 octombrie 2011 Chisinau, Romania de Est/ Basarabia/Romanian Global News), intitulat „Batranul bandit Igor Smirnov, stimat si decorat de Patriarhul Kiril al Moscovei (dar si de ambasadorii Ungariei si Germaniei!)”. La 23 octombrie, presedintele Transnistriei si-a marcat ziua de nastere. Prietenii, tovarasii de idei si colegii au venit sa-l felicite cu ocazia jubileului. Intre acestia, „In numele poporului si autoritatilor Republicii Karabahul de Munte” din Azerbaidjan, Smirnov a fost felicitat de catre «presedintele» impostor, Bako Saakian, care a mentionat: „De numele Dumneavoastra este legata formarea si devenirea statului transnistrean independent. Sub nemijlocita Dumneavoastra conducere, poporul Transnistriei si-a aparat libertatea propriei tari si a pasit ferm pe calea fauririi si prosperarii”. „Vreau sa va daruiesc o pereche de butoni, cu rugamintea ca Dumneavoastra sa vi-i puneti in momentul in care Rusia va recunoaste Transnistria. Noi vom astepta aceasta zi”, a spus membrul partidului „Spravedlivaia Rossia”, Aleksei Mitrofanov. Nu au lipsit deputati, guvernatori si alti oficiali din Federatia Rusa, printre care doi membri ai Dumei de Stat a Federatiei Ruse, Elena Drapenko si Konstantin Zatulin, director al Institutului Tarilor CSI. Sirul oficialilor rusi este incheiat de Aleksei Miller, presedintele Administratiei Societatii de Actiuni „Gazprom”, cel mai mare monopol de stat din Federatia Rusa. S-au alaturat, cu mesaje de sustinere, presedintele Republicii Osetia de Nord-Alania, Taimuraz Mamsurov, guvernatorul regiunii Celiabinsk, Mihail Iurevici, guvernatorul regiunii Kemerovo. O gramada de tari si tarisoare, care de care mai ... independenta! Si, evident, fiecare cu lingaii ei. A tunat si i-a adunat! Smirnov a mai primit binecuvantari de la reprezentantul Vaticanului, de la episcopul Sava de Tiraspol si Dubasari, de la mitropolitul Agatanghel al Odesei si Ismailului. „Reprezentantul Bisericii Romano-catolice care l-a felicitat pe capul regimului-marioneta de la Tiraspol a fost episcopul Anton Cosa de Chisinau, care nu a facut asemenea gesturi publice de recunoastere si pretuire a «presedintelui» Smirnov sub pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea (polonez), dar creeaza un precedent sub pontificatul Papei Benedict al XVI-lea (german).” In tot acest talmes-balmes aniversar, reprezentantii Patriarhiei Moscovei au denuntat „blocada” si „provocarile” din partea „fortelor distructive” fata de Transnistria, iar Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii l-a distins pe Igor Smirnov cu Ordinul Binecredinciosului cneaz Daniil al Moscovei, de gradul I, al Bisericii Ortodoxe Ruse. Inalta distinctie i-a fost inmanata de mitropolitul Pavel de Reazan si Mihailovsk.
Gandon Igor Smirnov si sotia sa, ing. Janeta Nicolaevna, sunt cetateni rusi si poseda pasapoarte ale Federatiei Ruse, acte care le-au fost inmanate de sectia consulara a Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau la 11 si 20 ianuarie 1999. In anul 2004, Uniunea Europeana l-a inclus pe o lista a transnistrenilor carora li s-a interzis calatoria in spatiul UE, fiind considerat raspunzator de impiedicarea progresului in vederea unei solutionari politice a conflictului transnistrean din Republica Moldova. Pe baza reexaminarii Pozitiei comune 2004/179/PESC, la data de 25 februarie 2008, Consiliul Uniunii Europene a considerat ca este oportun ca numele sau sa ramana in continuare pe lista persoanelor indezirabile in tarile UE. Liderul tiraspolean are doi fii: Vladimir (n. 1961, presedinte al Comitetului de Stat al Vamilor, cu rang de ministru) si Oleg (n. 1967, deputat in Sovietul Suprem, presedinte al Partidului Patriotic Transnistrean), cel despre care vorbeam mai sus. Acesta, mezinul, detine lantul de magazine „Sheriff” si stadionul echipei orasului, „Sheriff Tiraspol”, fiind si presedintele filialei transnistrene a bancii „Gazprombank”. Oleg Smirnov si magnatul Brizitki sunt suspectati ca au deturnat si cheltuit, intre noiembrie 2008 si noiembrie 2009, suma de 160 de milioane de ruble, acordata de Moscova pentru plata unor alocatii suplimentare pensionarilor transnistreni si a unor subventii pentru agricultori. Daca vinovatia celor doi suspecti va fi dovedita, ei risca pana la zece ani de inchisoare si posibile amenzi de un milion de ruble sau echivalentul veniturilor pe o perioada de trei ani.
Vi se pare ceva cunoscut in toate aceste randuri? Sa ne miram, asadar, ca „papasa” vrea referendum pentru alipirea la Ucraina! Un nou mandat i-ar conferi atat de necesara imunitate, nemaivorbind de prilejul de a-si umple nestingherit sacii cu bani albi pentru... zile negre!
Vai de biet roman, saracu’!
MARIANA CRISTESCU
 
P.S. Intre timp, o noua statuie a lui Iosif Vissarionovici Stalin a fost dezvelita in orasul ucrainean Zaporijia, in ziua de 7 Noiembrie (!), pentru a inlocui un monument similar dedicat fostului dictator sovietic distrus prin detonarea unei incarcaturi de explozibil, in urma cu un an, transmite AFP. La ceremonie au asistat circa o mie de veterani, pensionari si alti simpatizanti ai Partidului Comunist din aceasta regiune rusofona a Ucrainei. Evenimentul a avut loc chiar in ziua in care se sarbatoreau 94 de ani de la revolutia bolsevica. Fosta statuie a fost distrusa de nationalistii ucrainieni, iar noul monument va fi pazit de garzi inarmate.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page