Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCRISOARE DESCHISA adresata Presedintele Romaniei interpelat de romanii de pretutindeni pe problema Legii antinationale prin care Arhivele Nationale vor fi dezmembrate


Mai multe organizatii ale romanilor din Tara si strainatate ii cer intr-o scrisoare deschisa Presedintelui Romaniei sa nu promulge legea prin care Arhivele Nationale ale Romaniei vor fi dezmembrate, pentru a satisface cererile UDMR, transmite Romanian Global News.


Iata textul scrisorii:


DOMNULUI PRESEDINTE AL ROMANIEI TRAIAN BASESCU

Domnule Presedinte,

Opinia publica responsabila din Romania, de la cetateni simpli la cercetatori stiintifici, istorici, scriitori, oameni de arta si de stiinta, reprezentanti ai societatilor civice si cultural-patriotice au luat act cu ingrijorare de recentul demers de legiferare a dezmembrarii integritatii institutiei Arhivelor Nationale prin votarea in Camera Deputatilor a Parlamentului Romaniei a legii de restituire a arhivelor confesionale catre creatorul lor. Este vorba de arhivele luate de la creator in perioada comunista, incercandu-se repararea unei nedreptati si netinandu-se cont ca de fapt se face o nedreptate si mai mai mare fata de cetatean si fata de viitorul consolidarii noastre nationale.
Sta marturie, in acest sens, traditia arhivistica romaneasca, modul cum s-a format insasi institutia Arhivelor Nationale. Astfel, cand la 23 iulie 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna legea pentru concentrarea tuturor actelor “monastirilor pamantene”, acte de interes public, in Arhivele Generale ale Statului, se afirma ca se face aceasta pentru sigura lor conservare si pentru folosirea lor practica, masura deja aplicata prin legiuirea din 1841de a se aduna aceste acte ale manastirilor si care au fost administrate de o “Comisiune documentala”, comisie contopita in 1862 cu Arhivele Generale ale Statului.

Asadar, generatia preunionista si cea unionista si-au asumat responsabilitatea fata de viitorul si consolidarea natiunii lor si nu se cunoaste ca manastirile respective sa fi raspuns cu dusmanie fata de acest act de accedere a Principatelor romanesti la modernitate. Mai mult chiar, dupa rasturnarea lui Cuza, guvernele ulterioare, regii cei gloriosi care au realizat Independenta si Marea Unire nu s-au gandit sa retrocedeze manastirilor arhivele si nici sfintele manastiri romanesti nu au dat dovada de dusmanie fata de stat ca sa le ceara inapoi, locul de depozitare si importantul lor destin cultural si stiintific era de necontestat.

Cand in martie 1865 Adunarea Electiva a Romaniei vota legea pentru predarea la Arhivele Statului a arhivelor manastirilor asa-zise brancovenesti, 99 de deputati au votat pentru, 8 contra si 2 s-au abtinut. Si prin Legea pentru organizarea Arhivelor Statului din 1925 se prevedea primirea spre pastrare in Arhivele Statului a actelor civile, bisericesti si militare, chiar actele de stare civila ale Familiei Regale (nimeni nu era mai presus de interesul national), acte mai vechi de 30 de ani si care nu mai erau necesare administratiei curente a acestor autoritati – spunea legea.

Care ar fi fost, asadar, destinul cultural si stiintific al Romaniei fara aceste documente puse la dispozitia unori mari oameni de cultura romani precum Iorga, Hurmuzaki, Bogdan s.a. ?
Domnule presedinte, solutia dezmembrarii unei institutii de baza a statului roman, cu documente de o valoare inestimabila si unicate, care urmeaza sa fie dispersate in sute si sute de centre extrem de nesigure, duce la periclitarea drepturilor cetateanului, mai ales ca se face o discriminare intre cetateni prin aceasta cedare pe criterii anume, fapt care incalca in mod clar Constitutia Romaniei. Situatia de acum peste o jumatate de secol, de la preluarea lor, este acum alta, sute de parohii care au creat atunci arhive pentru comunitatea lor azi nu mai exista, comunitatile apartin altui cult. Evident ca nu se pot priva membrii comunitatilor respective de trecutul stramosilor lor. Neconstitutional este si faptul ca nu s-au consultat Bisericile romanesti, specialistii, oamenii de cultura si intreaga societate, deoarece este vorba de o problema majora, de mare interes national.

Ne intrebam atunci care este viitorul Romaniei fara memoria ei istorica si culturala?
De aceea, domnule Presedinte al Romaniei, va solicitam sa nu promulgati aceasta lege si sa o returnati Parlamentului si dezbaterii publice romanesti, pana nu este prea tarziu in declansarea unui pas care va avea consecinte ireparabile pentru patrimonial national. Constitutia Romaniei va cere sa aparati acest patrimoniu, care slujeste si va sluji mereu cetateanul roman, fara discriminare etnica si confesionala, cultura si stiinta nationala si a Europei si, implicit, prosperitatea si consolidarea nationala.

Cu deosebit respect,
Semneaza din Romania:
ASTRA; Centrul European de Studii Covasna Harghita; Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni;

Semneaza din SUA:

Consiliul Mondial Roman; Clipa Magazine; Comitetul Roman American pentru Basarabia; Consiliul Roman American; Dumitru Caranfil; Mihai Stan; Dwight  Luchian-Patton; Vera Luchian-Patton; Nicolae Dima; Valentin Tepordei; Sergiu Anca; Neculai Popa;

Conform informatiilor Romanian Global News, mai multi academicieni si oameni de cultura vor face un apel similar catre Presedintele Romaniei.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page