Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

OZN-urile si APOCALIPSAMaria Diana Popescu, Agero

Credulii care au adormit in transpiratii, murmurind numele sfirsitului, par urmariti de ghinion. Apocalipsa s-a aminat din nou. Asteroidul a facut cu mina pamintenilor de la mii de kilometri distanta, dind peste cap organigrama profetilor care uita sa-si ia medicamentele si dorm cu armaghedonul sub perna. Predictiile incadrate in consistenta unor abstractiuni au devenit biete fatalitati jurnaliere. „Profetul Apocalipsei”, cum a fost denumit Harold Camping, californianul de 90 ani, fost inginer de profesie, a recunoscut in direct la un post de radio ca a dat gres anul acesta cu prognozele sfirsitului lumii, cerindu-si scuze. M-am lamurit cum stau lucrurile cu ingineriile din mintea profanatorilor: apocalipsa e atunci cind un om cu deviatii patologice, cu un grad de cultura minimal, inchipuit si paranoic, se crede inginer atoatestiutor. A fost mare vinzoleala in media, numerologii au pus in calcule bizare Universul, si tot soiul de profeti si-au scos apocalipsele pe taraba. Teoreticienii, astrologii, metafizicienii au zumzait indeajuns cit sa fie de acord cu teoria potrivit careia omenirii i se va opera o trezire spirituala, nu acum, ci la anul. Adica, cineva din haul indepartat va roti cheita responsabila cu evolutia inteligentei, si dintr-o data se va deschide un sait pe gugal care ne va teleporta intr-o alta dimensiune, cu un simplu clic. Minunat! Extraterestrii vor face asta, tot ei au aruncat cu bolovanul ala de asteroid martea trecuta spre Pamint.
Adeptii stiintelor oculte au intrat in garda, gata sa-si tina rasuflarea daca universul ar fi umblat la mintea pamintenilor sau ar fi venit cu evenimente neobisnuite. Cei care au folosit abuziv cuvintul apocalipsa au lucrat 24 din 24 la celebra aliniere: 11.11.’11. Internetul acesta nauc a fost invadat de texte insistente asupra caracterului mistic al coincidentei, asociat catastrofelor naturale sau celor provocate. Cu alte cuvinte, apocalipsa ar fi venit, ca Anul Nou, in functie de fusul orar. Sigur, mai urmeaza 12.12.2012, insa pe atunci Europa va trai intr-o noua era a austeritatii, instalata odata cu fatidica aliniere din 2011, pusa pe schimbari la virfurile statelor. Daca tot n-a venit inca apocalipsa descrisa de proorocii Evangheliei, ceva asemanator tot a venit: Istoria si historismul, dislocate de vectorul diacronic, in unele cazuri au fost legate la ochi si ciuruite de gloante, in altele, bombardate sistematic sau linsate de rebeli antrenati. Cum in corpul social, la fel ca si in natura, nimic nu se pierde, ci totul se transforma, in functie de masura interesului, mentalitatea ramine captiva in postmodernitate. Ceea ce se poate masura cu aproximatie este nesiguranta, teama si suspiciunea. Ele nu ne pot parasi in conditiile apocaliptice dictate de puterile lumii. Sintem deja in Apocalipsa. A fost doar putin atenuata, dar va reveni. E de meditat...
Daca tot se pune problema unei catastrofe, e suficient sa privim urmarile catastrofale ale jocului de-a criza, fata de care capacitatea omului de a le rata este fragila. Greciei i-a fost schimbat premierul, cel al Italiei, omniprezent in presa de scandal cu celebra bunga-bunga, cel care a gafat cit a putut in cariera diplomatica, implicat in cele mai neobisnuite scandaluri sexuale, cel care a primit ca bonus o statueta in figura, numarindu-si ceasurile, a declarat sec: demisionez. Butoane, alarme, rachete, crime, oricind se poate pune mausul pe „ok” si gata apocalipsa la ordin. Butonarea, la noi o moda, controleaza puterea, boala votului la doua miini a contagiat sus-pusii, rezistenti pe seama butoanelor de clan. O adunatura de virsta a patra, fara demnitatea, fara rusinea virstei, batjocoreste peste jumatate dintre romani, care potrivit unor sondaje GfK, au probleme cu banii, multi isi cumpara mincare in rate si se imbraca de la second hand. Ministreasa care a cheltuit o groaza de bani pe frunza pescuita de pe internet, aduna semnaturi pentru moartea ciinilor comunitari. Rusine! Exhibitionism, obscenitate si degenerare peste tot in lume. In Parlamentul Poloniei a patruns, de curind, prima femeie hibrida, decizie care a socat aceasta tara romano-catolica traditionalista. Din barbat, a ajuns femeie-parlamentar.
Convinsi ca in politica e la fel ca in chimie, adica amesteci un acid cu o baza si obtii, de regula, o sare si apa, puterile Europei ne trateaza cu sare in ochi si cu spalaturi cu apa chioara. Romania si nicio alta tara nu primesc practic ajutoare financiare. Doar instiintari de plata. Fondurile europene nu exista in fapt. Sint fonduri virtuale, un circuit de hirtii ieftine intr-un sistem-caracatita. Numai contributiile reale ale statelor membre sint directionate catre parlamentarii europeni si in buzunarele spagarilor din comisia europeana. De aceea s-a infiintat si la noi inca o „autoritate” in circuit – un minister fictiv si el, de tocat banii virtuali, de care nu era nevoie, existind, de altfel, o agentie specializata. Puterile europene isi urmaresc interesele. Intr-o alta ordine de idei, privind retrospectiv in Europa, dar cu datele de la borna prezentului, vom intelege odata pentru totdeauna de ce Germania si Franta au impus moneda Euro. Tarile care au adoptat-o danseaza acum dupa flautul politicii fiscale mosite la Berlin si la Paris si bagata pe git popoarelor, pe post de directive U.E. Asadar, nu ar fi fost cazul sa se ia drept litera de lege orice directiva a U.E. Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din tirgul puterilor, si pentru ca fiecare stat are particularitatile lui economice, acestea, in inteligenta lor, ca si acum o suta de ani, sau acum saptezeci de ani, s-au trezit cu unele natiuni legate ca pietrele de moara de gitul lor, si n-au decit, sufocindu-se, sa resusciteze zona euro pe spinarea proprie. „Amicus certus in re incerta cernitur”. Ca sa raspund inainte de a fi intrebata inginereste, „da’ tu cine esti, de vorbesti despre toate?”, marturisesc ca sint un voluntar care doreste sa (re)construiasca, fara proiecte costisitoare, fara bani virtuali europeni, pilonii patriotismului si ai traditiei crestine. Iar in chestiunea cu apocalipsa, este la fel ca si cu ozn-urile: lumea stie de existenta lor, dar nimeni nu le-a vazut cu adevarat.

Maria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page