Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PATRIOTII MOLDOVANI VOR SA REFACA MOLDOVA LUI STEFAN, DAR CU TRUPELE RUSESTI PE TERITORIU


In timp ce Vlad Filat alearga prin lume sa-i convinga pe mai-marii momentului ca la Chisinau curge alta apa la moara, niste zanatici minoritari din partidul „Patriotii Moldovei” anunta deschis ca lupta pentru dezmembrarea Romaniei in scopul refacerii Moldovei istorice. Sa fie ca pe vremea lui Stefan cel Mare. Sa vina Iasii spre Chisinau, adica mai spre Rusia.
Alde Ghidirim nu amintesc nimic de teritoriile moldovenesti, date pe tava Ucrainei pe timpul lui Stalin. Ei nu pomenesc nici de plecarea trupelor rusesti de pe teritoriul „tarisoarei”, vor sa aduca Putna in Gagauzia.
De la oligofreniile lui Vasile Stati, nu am mai citit asemenea ineptii:
“Partidul Patriotii Moldovei, care ii cuprinde ideologic pe patriotii din Moldova de pe ambele maluri ale Prutului, isi asuma constient initiativa si declara initierea procesului international de retragere a tuturor semnaturilor si angajamentelor asumate de conducatorii Moldovei in timpul crearii statului unional cu denumirea “Romania”.”
Mai precis, au semnat Pantelimon Halipa, Ion Inculet si toti fruntasii basarabeni pentru unirea cu Romania? Ei bine, alde Ghidirim le retrag semnaturile!
Rationamentul merge trasnet mai departe:
“Initiind iesirea Moldovei din aceste acorduri, poporul moldovan anunta totodata inceperea procesului de transformare a statului cu denumirea “Romania”, pentru incalcarea obligatiilor contractuale, pentru inselarea sperantelor si aspiratiilor poporului din Moldova Mare si cere retrocedarea tuturor teritoriilor istorice moldovenesti, care se afla in componenta Romaniei si alipirea lor la Patria-Mama Moldova. A venit vremea sa unim pamanturile istorice ale Moldovei intr-un singur stat, sub steagul lui Stefan cel Mare!”, declara autorii documentului.
“In numele reprezentantilor poporului moldovenesc, cerem de la conducerea tarii sa inceteze orice mentionare a denumirii “statul roman” in legatura cu viitorul suveran al poporului moldovenesc si orice cooperare politica cu acest stat, evident distructiva fata de Moldova si pentru poporul moldovan”, continua “patriotii Moldovei”.
- Noi credem ca astazi Romania “si-a pierdut sensul” si a venit vremea sa se faca o separare internationala pe criterii etnice nationale. Popoarele care se afla in Romania trebuie sa decida ele insele in care state doresc sa-si construiasca viitorul.
Poporul moldovan in intregime este credincios Patriei sale si, in ciuda incercarilor brutale si fara precedent ale fortelor pro-romanesti, nu va deveni un satelit al unui stat creat artificial, care este Romania.”
Prin comunicatul lor, autorii documentului “ii roaga pe toti cei interesati sa participe la procesul dezmembrarii Romaniei, sa iasa la lupta pentru retrocedarea teritoriilor lor istorice”.
“Noi credem ca Romania, ca “stat” a fost creat in conformitate cu planul ingenios al coalitiei din Vest din doua state istoriceste opuse din perspectiva viitorului lor, avand ca unic scop “generarea” unor focare de conflict la frontiera fostului Imperiu Rus.
Din pacate, locuitorii Moldovei si Valahiei, de-a lungul intregii lor istorii, fiind in componenta unor structuri geopolitice si culturale antagonice, s-au razboit permanent. Acest razboi se continua si astazi. Este suficient sa amintim evenimentele tragice recente, care au avut loc in capitala Republicii Moldova, pe 7 aprilie 2009, cand au avut loc pogromuri, s-au incendiat Parlamentul si Presedintia, pe care s-a arborat tricolorul romanesc”, se arata in comunicatul patriotilor moldovani.
Autorii sustin ca “autoritatile romane aduc in viata poporului moldovenesc haos si confuzie, iar acest lucru trebuie oprit categoric”.
“Pentru a restabili ordinea in tara si pentru a asigura dezvoltarea stabila si echilibrata, este necesar, in primul rand, sa rezolvam problema consolidarii statalitatii moldovenesti. Realipind la Moldova suverana teritoriile ei istorice, noi vom putea rezolva o serie de probleme ale poporului moldovenesc, care astazi par “irezolvabile”: va disparea de la sine problematica “identitatii moldovenesti”, “istoriei moldovenesti”, “a limbii moldovenesti”, se va contura un viitor puternic si suveran al statului moldovenesc.
Vom reveni la simbolistica istorica a Moldovei suverane.
Vom interzice oricaror tari sa mai foloseasca aceste insemne in stemele si pe drapelele de stat;
va disparea “neintelegerea” dintre Moldova si Transnistria, dintre Moldova si Gagauzia;
problema aderarii Moldovei la Uniunea Europeana se va rezolva practic automat, avand in vedere ca partea de dincolo de Prut a Moldovei se afla deja in Uniunea Europeana. Dupa unirea tarii, toate organizatiile paralele din Romania, statale sau religioase de pe teritoriul Moldovei vor fi lichidate fiindca nu mai sunt necesare. Ele vor putea sa activeze si sa depuna toate eforturile spre binele propriului popor. Tineretul moldovan va putea sa-si indeplineasca apoi cu demnitate ambitiile in plan social si in viata particulara, atat pe teritoriul Moldovei suverane, cat si pe teritoriile uniunii eurasiatice si uniunii europene”, se mentioneaza in comunicat.
“Datorita pozitiei sale geografice si geopolitice avantajoase, Moldova va putea controla si va consolida fluxurile de energie si informatii, financiare si industriale “Est-Vest” si “Vest-Est”. Moldova va putea sa-si indeplineasca din nou rolul sau istoric, pe care l-a avut pe timpul lui Stefan cel Mare si al altor mari domni moldoveni, va fi o punte intre Vest si Est, cel mai important avanpost spiritual.
Moldova Mare renascuta, cu o putere statala totala, cu libertatea politica in raport cu orice stat si bloc de state, va putea incepe dezvoltarea armonioasa a poporului, avand bune relatii cu vecinii din vest si din est.
A venit vremea sa renastem duhul invincibil al statului Moldovan si sa unificam poporul nostru multinational si pamanturile istorice sun steagul lui Stefan cel Mare si Sfant!”, au concluzionat “Patriotii Moldovei”.
Partidul a precizat ca “acest comunicat va fi raspandit peste tot teritoriul tarii noastre, si in tinutul de peste Prut, la ambasadele straine si la toate misiunile internationale”.
Cei de la IA REGNUM NOVOSTI au publicat integral documentul, dupa care au venit cu un comentariu la fel de stalinist.
Pentru a intelege cat de ostil este mediul in care traiesc toti romanii, inclusiv basarabenii si transnistrenii, voi reproduce aceasta proba de manipulare grosolana a istoriei noastre:
“Basarabia, din care o mare parte constituie teritoriul actualei Republici Moldova in frontierele ei de fapt, adica fara Transnistria, iar partea de sud intra in regiunea Odessa din actuala Ucraina, in veacurile X-XI, a intrat in componenta statului Rus Vechi. In secolele XII-XIII, a intrat in componenta cnezatului Galitia-Volinia, iar la mijlocul secolului al XIV-lea, a fost parte a cnezatului Moldova. Incepand cu a doua jumatate a secolului al XVI-lea, Basarabia a ajuns sub stapanirea jugului otoman si a fost eliberata in anul 1812 de trupele rusesti. Prin Tratatul de pace de la Bucuresti, incheiat intre Turcia si Rusia in 1812, a intrat in componenta Imperiului Rus.
Ca urmare a infrangerii Rusiei in Razboiul Crimeii din 1853-1856, Congresul de pace de la Paris din 1856 a hotarat ca 3 judete din sudul Basarabiei, care intrasera in componenta Imperiului Rus, sa fie transferate cnezatului Moldova, dar prin decizia Congresului de la Berlin, din 1878, au fost restituite Rusiei. Cnezatele Moldova si Valahia, vasale ale Imperiului Otoman, s-au unit in 1859 si au constituit viitorul regat al Romaniei, proclamat in 1881. Notiunile de “roman”, “popor roman” si “limba romana” au fost create de lingvistii din Transilvania, care sustineau scrisul in grafie latina (scrisul moldovenesc exista in chirilica din momentul aparitiei sale, in veacul al XVI-lea si pana in 1989, cand, prin decizia Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti, limba moldoveneasca a fost trecuta la grafia latina in varianta romaneasca (sic!); grafia latina a fost introdusa cu forta in perioadele ocupatiei romane din Basarabia - 1918-1940 si 1941-1944. Notiunile “roman” etc. au fost inventate la sfarsitul secolului al XVIII-lea in Transilvania care intrase atunci (si s-a mentinut acolo pana in 1918) in componenta Austro-Ungariei.
(Pentru rusii si ucrainenii care nu stiu sau nu vor sa stie istoria reala a romanilor, deci si a moldovenilor, oferim doar doua argumente care atesta ca notiunea de “roman” nu este “inventia lingvistilor transilvaneni”: “Cazania lui Varlaam”, tiparita in 1643, mai scrie pe coperta “Carte romaneasca / de invatatura dumenecile / preste an si la praznice imparate / stii si la svtianti mari / cu zisa si cheltuiala a lui Vasile Voivodul si domnul Tarai Moltdoveia ditna multe / scripturi talmacita din limba sloveneasca pre limba Romeniasca / de Varlaam Mitropolitul / de Tara Moldovei”.
In 1646, domnitorul moldovean Vasile Lupu ii porunceste logofatului Eustachie sa tipareasca la tipografia manastirii Trei Ierarhi “Cartea romaneasca de invatatura si indreptarea legii”. Acolo erau codul penal si codul civil, codurile de procedura penala si civila ale tuturor romanilor. De ce nu au scris moldovenii Eustachie sau Varlaam “Carte moldoveneasca de invatatura”? Cand vor gasi neostalinistii rusi un raspuns argumentat stiintific la aceasta intrebare simpla, atunci vom accepta si noi ca exista natiunea moldoveneasca - nota red.).
Prin hotararea Congresului de la Berlin din anul 1878, se recunostea independenta Romaniei, pentru care se recunostea dreptul de alipire la teritoriul ei a Dobrogei, a Insulei Serpilor (teritoriul actualei Ucraine) si a Deltei Dunarii. Cu toate acestea, Marea Britanie, Germania si Franta au recunoscut practic existenta Romaniei abia in anul 1880.
In decembrie 1917, Romania a ocupat Basarabia, dar URSS nu a recunoscut niciodata anexarea ei. In 1924, pe teritoriul Transnistriei si in raioanele limitrofe din Republica Sovietica Socialista Ucraineana, a fost formata Republica Sovietica Socialista Autonoma Moldoveneasca, in componenta Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. La 28 iunie 1940, URSS a luat Basarabia inapoi, ca urmare a alipirii ei la Republica Autonoma Moldoveneasca. Asa s-a format Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca. Sudul Basarabiei si nordul Bucovinei au fost incluse in componenta Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Cu toate acestea, dupa numai un an, adica in 1941, Romania a ocupat din nou aceste teritorii, dar si altele din URSS, teritorii care au fost definitiv eliberate in anul 1944.
Conform pozitiei oficiale a Romaniei actuale, atitudine impartasita chiar si de sustinatorii basarabeni ai unionismului romanesc, Moldova este “al doilea stat romanesc”, moldovanii sunt “romani”, limba moldoveneasca este “romana”.
Trebuie precizat ca, in conformitate cu recensamantul din 2004, promulgat de catre Biroul National de Statistica al Republicii Moldova, se considera romani 2,2% din locuitorii Moldovei, moldoveni - 75,8%, 78,4% din moldoveni considera limba moldoveneasca drept limba materna, 18,8% cred ca este limba romana.
Printre altele, teoria Bucurestiului cu privire la “romanii” moldoveni si ucraineni este artificiala, fiindca, pe langa faptul ca identitatea romaneasca este istoriceste secunda in comparatie cu identitatea moldoveneasca, formarea romanilor ca natiune a avut loc in anumite parti din teritoriul actualei Romanii - in Valahia si in Moldova - in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand Basarabia era deja in componenta Imperiului Rus, iar Bucovina era in Austro-Ungaria. Cu toate acestea, ocuparea acestor teritorii in periaodele 1918-1940 si in 1941-1944 servesc drept argument pentru Bucuresti sa considere ca populatia moldoveneasca de aici este formata din “romani” si sa pretinda la aceste teritorii, la influenta si prezenta in regiune.”
La acesti indivizi nu ma mira ca fac jocul Imperiului Rus. Cea mai mare dezamagire pentru mine este sa constat aceeasi atitudine la Partidul Popular Crestin Democrat. Dupa ce am vazut cum “s-a maturizat” Iurie Rosca – pe care l-am pretuit sincer altadata – am prilejul sa vad cat de stramb poate gand un tanar ca Victor Ciobanu, pe care l-a impins la conducerea PPCD.
Ofer si aici un citat mai lung dintr-un interviu publicat de AVA.MD:
“Noi pornim de la premisa ca R. Moldova nu este “un stat vremelnic”, cum incearca unii sa ne convinga, si de aceea, nu are sens sa ne blocam mereu si mereu in trecut. Da, Moldova a facut parte din Rusia, din URSS, din Romania. Dar asta a fost in trecut. Astazi, independenta si suveranitatea Republicii Moldova, ideea statalitatii reprezinta pentru noi cea mai importanta valoare politica. (…)
Da, partidul nostru a militat o vreme pentru unirea Moldovei cu Romania. Asta a fost intr-un trecut apropiat, cand alti politicieni militau pentru pastrarea sau refacerea URSS. Adica, nestiind care ar fi modelele cele mai adecvate pentru viitorul Moldovei, noi toti ne-am alaturat unor optiuni diametral opuse, am fost nevoiti sa ne agatam de ceea ce credeam ca e posibil atunci sa refacem. Dar, cu trecerea timpului, toti ne-am mai maturizat, am inceput sa intelegem si sa evaluam mai bine noile realitati politice. Iata de ce PPCD militeaza de multi ani pentru consolidarea statului moldovenesc, pentru independenta si suveranitatea lui. (…)
Astazi, doar cativa proscrisi politici din Moldova bat apa in piua si lupta din greu pentru a reface trecutul, nu sunt in stare sa vada prezentul si sa inteleaga perspectivele viitorului.
Moldova are nevoie de bune relatii politice, economice si culturale cu Romania. Aceste relatii se pot fortifica si dezvolta pe termen lung numai dupa semnarea acestor doua documente fundamentale. Numai asa, dupa opinia noastra, poate sa inceteze orice speculatie politica pe tema “suveranitatii limitate” a Moldovei sau recunoasterea “conditionata” a independentei sale din partea Romaniei vecine”.
In concluzie, Romania “limiteaza suveranitatea” Republicii Molotov!
Tata imi spune ca, atunci cand plantezi un pom, daca nu-i respecti orientarea spre soare, asa cum s-a nascut in pepiniera lui, el se va rasuci toata viata, trunchiul i se va contorsiona dureros, si tot asa va creste. Cum a fost lasat de Dumnezeu sa iasa din samanta lui.
Nu stiu daca Victor Ciobanu se va rasuci spre soare vreodata. La fel ca Iurie Rosca, tanarul viforos de altadata, care putea intra in istorie, spera sa smulga voturi de la cei care cred in himera unui stat alcatuit din 6 judete bantuite de stafia lui Stalin.
Coridorul manipularii istorice e plin. Nu mai este loc de-alde Voronin si de “patriotii moldovani”. Ei se calca deja pe picioare. Unde sa mai intrati?
Urmarind asemenea devieri, ma bucur si mai mult cand vad cum l-a primit cancelarul Germaniei pe Vlad Filat la Berlin. Angela Merkel a vorbit chiar despre “reformele serioase” de la Chisinau si ca economia incepe sa functioneze.
Sper sa nu-l aud vreodata pe Filat glasuind ca “patriotii moldovani”…

Viorel Patrichi
ARENA


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page