Comunicat de presa ; Mircea Geoana a ridicat problema vizelor pentru români în Senatul SUA

Pre?edintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, a avut o serie de intalniri cu conducerea Senatului American, ridicand problema intrarii Romaniei in programul Visa Waiver, ceea ce ar permite ceta?enilor romani sa calatoreasca pe teritoriul SUA pentru o perioada de pana la 90 de zile fara sa necesite viza. Cu ocazia prezen?ei sale in Senatul American, Mircea Geoana i-a asigurat pe senatorii americani de cooperarea ?i celeritatea cu care senatorii romani, cei care au ultimul cuvant in chestiuni de politica externa ?i de securitate, vor ratifica acordul privind amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor elemente ale scutului anti-racheta.  Totodata, Pre?edintele Senatului Romaniei a discutat cu senatorii americani ?i despre Parteneriatul Strategic romano-american ?i despre consolidarea economica a acestuia, dincolo de dimensiunile militare ?i de intelligence.

Mircea Geoana a avut o intrevedere cu liderul majorita?ii din Senat, senatorul democrat Harry Reid, prilej pentru a discuta despre situatia economica  si politica din Romania si Europa, precum si despre impactul pe care anuntatul referendum din Grecia il va avea asupra zonei euro si asupra economiei mondiale.  In aceste zile, in Statele Unite ale Americii au loc aprinse dezbateri publice in legatura cu anuntul Greciei de a organiza un referendum referitor la planul de salvare convenit de liderii Uniunii Europene si ai institutiilor financiare. Geoana a lansat o invita?ie pentru o delega?ie a Senatului American de a vizita Romania.

In plus, Mircea Geoana a avut o intrevedere si cu senatorul republican John McCain, membru al conducerii Comisiei pentru for?e armate din Senatul SUA. Cu acest prilej, cei doi oficiali au discutat despre scutul anti-racheta si despre prezenta militara americana in Romania, precum si despre evolutiile din Republica Moldova si Georgia, Rusia si Turcia si despre vecinatatea estica a NATO. In cadrul discutiilor s-a aprofundat si subiectul implicatiilor geopolitice ale crizelor din Europa si SUA. John McCain si-a anuntat intentia de a vizita Romania dupa conferinta de Securitate de la Munchen, ce va avea loc la inceputul anului viitor. Totodata, John McCain ?i-a aratat sprijinul in vederea redactarii de politici publice si de legislatie pentru veteranii romani ai razboaielor din Irak si Afganistan.

Totodata, Presedintele Senatului Romaniei a avut si o intrevedere cu senatorul Mary Landrieu – Pre?edintele Comisiei pentru IMM-uri ?i antreprenoriat din cadrul Senatului SUA. Cu aceasta ocazie, Mircea Geoana a solicitat sprijinul forului american in vederea redactarii de legislatie pentru IMM-uri si pentru companiile noi care intra pe piata si a subliniat importanta unei legi-cadru romanesti orientate spre infiintarea de locuri de munca, dupa modelul legislatiei propuse de Presedintele Obama – American Jobs Act.

Cu prilejul prezen?ei sale in Congresul Statelor Unite, Mircea Geoana a avut numeroase intrevederi cu oficiali din conducerea Senatului ?i a Camerei Reprezentan?ilor. Printre cei cu care Mircea Geoana a purtat discu?ii se numara John Kerry – pre?edintele Comisiei pentru rela?ii externe din cadrul Senatului SUA, Richard Lugar – Membru in conducerea Comisiei pentru rela?ii externe din cadrul Senatului SUA, senator republican, Dianne Feinstein – Pre?edintele Comisiei pentru supravegherea comunita?ii de informa?ii, senator democrat, Kent Conrad – Pre?edintele Comisiei pentru Buget, senator democrat, Richard Shelby – membru al conducerii Comisiei pentru banci, locuin?e ?i afaceri urbane, senator republican, David Vitter – membru al conducerii Subcomisiei senatoriale pentru for?e strategice, senator  republican, precum ?i cu Chris Coons, membru in patru comisii importante din Senatul SUA – Buget, Energie, Politica Externa ?i Juridica, senator democrat. De asemenea, Mircea Geoana a avut si o intalnire cu congresmanul Jeff Miller – Presedintele Comisiei pentru Veterani din Camera Reprezentantilor si membru al grupului de prietenie cu Romania din Congresul Statelor Unite.

Presedintele Senatului Romaniei a avut si o intrevedere cu Douglas Elmendorf, director al Congressional Budget Office, forul federal din Statele Unite care este responsabil cu furnizarea tuturor datelor economice catre Congresul SUA. Cu acest prilej, Mircea Geoana a solicitat sprijinul partenerilor americani pentru intarirea capacitatii Parlamentului national de a evalua impactul bugetar al legislatiei si al politicilor publice. In plus, Geoana si Elmendorf au discutat si despre perspectivele economiei americane si a stadiului propunerilor de reducere a deficitului in cadrul SuperComisiei Senat-Camera Reprezentantilor, care are ca termen 23 noiembrie pentru depunerea raportului sau. SuperComisia a fost creata in urma impasului legat de plafonul de indatorare al SUA, in august 2011, si are ca scop identificarea masurilor bipartizane care pot fi luate pentru a reducerea deficitului SUA.

Inafara intrevederilor pe care le-a avut in Senatul SUA, Mircea Geoana a avut si o serie de intalniri cu inalti reprezentanti ai Administratiei americane. Astfel, Mircea Geoana a avut o intrevedere cu Miriam Sapiro, Adjunctul Reprezentantului pentru Comer? al Statelor Unite ale Americii, prilej pentru a discuta despre modalita?ile prin care schimburile comerciale dintre SUA ?i Romania pot fi intensificate. Geoana a solicitat sprijinul Administra?iei americane pentru un turneu de prezentare a ofertei romane?ti de export ?i investi?ii in SUA in cursul anului 2012, ca forma de sus?inere a dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre Romania ?i Statele Unite. Geoana ?i Sapiro au mai discutat ?i despre stadiul pregatirii viitorului Summit SUA-UE in plan economic si comercial.

Totodata, Pre?edintele Senatului a avut o intrevedere ?i cu Phil Verveer, Coordonator IT&C din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Cu aceasta ocazie, Mircea Geoana a reiterat nevoia intensificarii dimensiunii componentei economice a Parteneriatului Strategic dintre Romania ?i SUA, in special in domeniul IT&C. Mai mult, Geoana i-a transmis o invita?ie lui Phil Verveer de a organiza o ac?iune comuna la Bucure?ti anul viitor.