Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cultura romaneasca, din nou, indoliata!Ne-a parasit LIVIU CIULEI...

Nascut la 7 iulie 1923, in Bucuresti, marele om de cultura Liviu Ciulei, regizor, actor, scenograf, arhitect si profesor, s-a stins in noaptea trecuta (24/25 octombrie), la varsta de 88 de ani, in Germania. A studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti (1946), apoi arhitectura (1949). A debutat ca actor in 1945, la Teatrul Mic, in piesa "Incatusarea”, dupa piesa "Animal Kingdom”, scrisa de Philip Barry; ulterior s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti (numit ulterior Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor in 1957, punand in scena "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash. In 1961 a devenit celebru pentru o punere in scena total originala a piesei "Cum va place” a lui Shakespeare. A fost, vreme de peste 10 ani, director artistic al Teatrului Bulandra, intre anii 1963 si 1972. A lucrat in multe tari din Europa, precum si in SUA, Canada si Australia.
A parasit Romania in anul 1980 si a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University si New York University. S-a intors in tara dupa 1989, regizand o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra. Ca arhitect, in afara scenografiilor majoritatii pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstructia auditoriului Teatrului Bulandra, precum si a altor teatre. A fost casatorit cu marea actrita Clody Berthola si cu jurnalista Helga Reiter. Este tatal regizorului Thomas Ciulei.
Activitatea sa creatoare remarcabila, de peste 50 de ani, a marcat atat arta scenica romaneasca, prin spectacole de anvergura nationala si internationala, dar si lumea filmului romanesc si international. Dintre cele mai importante premii, ordine si distinctii, reamintim: Globul de Cristal, Karlovy Vary, 1969, pentru filmul "Valurile Dunarii", Premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru filmul "Padurea spanzuratilor”, Premiul UNITER, 1996, Premiul de Excelenta UNITER, 2001, Premiul de Excelenta in cinematografia romana, 2002; Membru de onoare al Ordinului Arhitectilor, 2006.

Dumnezeu sa il odihneasca intre dreptii Sai, alaturi de Generatia de Aur, cu care se va intalni!
MARIANA CRISTESCU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page