Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Declaratia grupului de initiativa „Anul 1812”


Dupa proclamarea Independentei in anul 1991, specificul evolutiei Republicii Moldova a fost confruntarea sistematica cu probleme de identitate nationala si statala. Situatia aceasta este determinata de particularitatea evolutiei spatiului dintre Prut si Nistru in cei 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Imperiul Rus.
Prin Tratatul de pace de la Bucuresti din 16 (28) mai 1812, incheiat intre Imperiul Otoman si Imperiul Rus, partea de rasarit a Principatului Moldovei a fost anexata de catre Rusia tarista, incalcandu-se atat angajamentele partii suzerane, cat si a celei protectoare. Acest rapt a intrerupt procesul de dezvoltare fireasca in cadrul etnic si cultural romanesc a populatiei din stanga Prutului, prin impunerea unui model strain de dezvoltare.
Timp de peste un secol, autoritatile tariste au promovat intre Prut si Nistru o politica de izolare etnica si culturala, de deznationalizare si rusificare, ceea ce a impiedicat participarea plenara a Basarabiei la procesul de modernizare si dezvoltare nationala pe care l-a traversat poporul roman alaturi de celelalte popoare din Europa.
Ca urmare a dezmembrarii Imperiului tarist si in baza dreptului istoric si de neam, precum si a dreptului popoarelor la autodeterminare, Basarabia s-a desprins de Imperiul Rus, prin crearea, la 2 decembrie 1917, a Republicii Democratice Moldovenesti, prin proclamarea Independentei la 24 ianuarie 1918 si, prin votul Sfatului tarii din 27 martie 1918, s-a unit cu Romania. Astfel, s-a declansat procesul de reintegrare a Basarabiei in spatiul identitar, politic, spiritual si economic romanesc si european. Una din consecintele acestui act istoric a fost salvarea populatiei din Basarabia de ororile regimului totalitar comunist sovietic.
Dezvoltarea fireasca in cadrul teritoriului national a fost intrerupta de Pactul Hitler-Stalin din 23 august 1939 si reanexarea Basarabiei la 28 iunie 1940 de catre URSS, proces care a continuat politica imperiala si coloniala rusa fata de teritoriul dintre Prut si Nistru.
Politica promovata de autoritatile sovietice de dezmembrare a Romaniei a continuat prin divizarea Basarabiei si crearea in 1940 a unei constructii statale artificiale - RSS Moldoveneasca, continuatoarea RASSM, instituita de regimul sovietic in 1924 in stanga Nistrului - si crearea unei identitati nationale „moldovenesti” distincte de cea romana. Prin aceasta politica, Uniunea Sovietica a amplificat procesul de alienare identitara, lingvistica, nationala si ecleziastica a populatiei dintre Prut si Nistru, proces care isi are originile in anul 1812.
Aceste politici imperiale au fost evaluate si condamnate prin Hotararea Parlamentului RSS Moldova din 23 iunie 1990 si prin Declaratia de Independenta a Republicii Moldova din 27 august 1991.
Pornind de la dorinta fireasca de restabilire a adevarului istoric, prin prezenta Declaratie anuntam crearea grupului de initiativa „Anul 1812”, care isi propune sa incurajeze elaborarea si publicarea de monografii, studii si documente, sa contribuie la organizarea de manifestari cultural-stiintifice si sa initieze dezbateri publice in spatiul mediatic pe aceasta tema.
Declaratia ramane deschisa pentru a fi semnata de institutii academice si culturale, organizatii non-guvernamentale, uniuni de creatie si persoane particulare.

Facem apel catre mass-media sa contribuie la mediatizarea initiativei noastre.

Grupul de initiativa:

Alexandru MOSANU, dr. hab. in istorie, prof. universitar, membru de onoare al Academiei Romane;
Andrei ESANU, dr. hab. in istorie, prof. universitar, academician al Academiei de Stiinte a Moldovei;
Constantin TANASE, director, „TIMPUL de dimineata”;
Demir DRAGNEV, dr. hab. in istorie, prof. universitar, membru corespondent al Academiei de Stiinte a Moldovei;
Mihai TASCA, dr. in drept, cercetator stiintific;
Gheorghe NEGRU, dr. in istorie, conf. universitar, presedinte al Asociatiei Istoricilor din R. Moldova;
Ion NEGREI, istoric, vicepresedinte al Asociatiei Istoricilor din R. Moldova;
Octavian TACU, dr. in istorie, conf. universitar;
Vlad MISCHEVCA, dr. in istorie, conf. cercetator;
Gheorghe PALADE, dr. in istorie, conf. universitar.

Chisinau, 15 mai 2011
Grupului de initiativa „Anul 1812”

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page