Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CNP-ul si busuiocul electoral


    
Maria Diana Popescu   
Luni, 24 Octombrie 2011

Rusine democratiei mondiale, rusine tinerilor incitati sa ucida! Barbarie! Singele lui Gaddafi si al unuia dintre fiii sai a curs pe canalele media ale intregii planete, ca si cum s-ar fi dat liber la ucis. Putea fi capturat, putea fi judecat si condamnat pentru gravitatea faptelor. Ma intreb ce instanta mondiala pedepseste crimele savirsite asupra dictatorilor? Cine urmeaza? Nu sint fan Gaddafi, nici fan dictatori, dar nimeni nu are voie sa ia viata altuia. Cine crede ca aceste crime impotriva regimurilor dictatoriale se fac in numele democratiei, inseamna ca a trait degeaba. Stim din istorie, regimurile autoritariste de tip primitiv si imperiile au disparut in albii de singe, la fel, probabil, se va intimpla si cu cel mai sinistru din istorie, caruia ii trosnesc deja incheieturile de reumatism.

Dam mai departe pagina si aflam de pe plaiurile noastre cum guvernul ne numara cu degetul, citi mai suntem, citi au plecat unde-au vazut cu ochii si care mai e starea celor ramasi in tara. Absolut ridicola alegatia simplista a ministrului de interne: „Trebuie sa stim numarul populatiei, al soferilor si al salariatilor la stat". Ca si cum datele n-ar exista la Politia Rutiera, respectiv, la Ministerul Muncii si la Directia de Evidenta Informatizata a Persoanei. Ar fi fost minunat sa ni se ia si amprentele odata cu retinerea CNP, care deja alimenteaza tot soiul de suspiciuni. Avem de-a face cu o tot mai ilicita invadare a intimitatii individuale, un abuz de creare de baze de date peste tot (de la firmele de telefonie, facturi de gaze si lumina, pina la supermarketuri, s-a ajuns sa se ceara C.N.P.-ul sau copii ale cartilor de identitate si ale actelor de proprietate). Acest lucru a dus la escrocherii, la furturi de identitate soldate cu pierderi materiale si financiare. Statul ar trebui sa intervina in acest domeniu, stabilind sanctiuni severe sau reducind la minimum punerea la vedere a datelor personale. As vrea sa stiu cui serveste noua numaratoare, cine sifoneaza 45 de milioane de euro in recensamint, cind numaratii sint saraci lipiti pamintului, Romania datoare vinduta la F.M.I., si de ce romanii sint tot timpul amenintati cu amenzi pentru nesupunere la hotariri aberante? Nu se pot inventa amenzi pentru statistici, pentru nesupunere civica. Nu exista fundament legal, si daca s-ar inventa ar fi irelevant, la fel ca si in cazul trimbitatelor amenzi pentru refuzul asigurarii locuintelor, care au ramas la stadiul de amenintare. Romanii nu mai au incredere in autoritatile publice. In repetate rinduri s-au dovedit mincinoase, corupte si complet lipsite de respect fata de cetatenii din banii carora sint platite. Refuzul romanilor de a colabora cu acestea, nesupunerea civica, in ghilimele, a majoritatii, mi se pare o reactie fireasca la aroganta si dispretul autoritatilor.

Mai dam inca o pagina si aflam ca tot la noi se face o campanie asidua domnului Mihai. Nu stiu de ce nu se intelege odata pentru totdeauna ca problema familiei regale este de jure pur simbolica. Generatiile de azi, Romania in sine nu au nevoie de regi, de printese mostenitoare, de printi si de trepadusi opulenti care vor sa zburde pe pamintul nostru. Nici de acolitii de serviciu, care, dintr-un irepresibil dor de trecut se straduiesc sa-i dreaga busuiocul domnului Mihai, care foarte inspirat, imediat dupa 1989 a inceput sa calce granita cu un soi de uvertura electorala. Cu o orga de lumini reglata spre luare in posesie. Scutiti-ne cu regii, dragi nostalgici ai castelelor! Raul pe care l-a comis asupra poporului ne face sa rupem pagina din cartea de istorie, s-o mototolim si s-o aruncam. Habar n-au niste regi straini cu ce se maninca economia romaneasca, pentru ca nu cunosc bine nici limba poporului. Priviti cu atentie la forurile europene! Euro-parlamentarii sint si ei tot un soi de regi ai politicienilor din tarile membre, si cine ar putea fi mai gros de obraz decit un politician? Ma mir ca staulul de lighioane de la curtea Europei, multi ajunsi acolo prin frauda si mita, sint atit de beti de putere si de huzur, incit nu observa ca piramida se inverseaza, iar natiunile au iesit pe strazi impotriva acestui sistem corosiv. Lipsa transparentei, exploatarea popoarelor, somajul, saracia, coruptia, asasinatele economice, neincrederea in institutii, absenta strategiilor pe termen lung, nu puteau genera alta reactie decit protestul si boicotarea. Daca nu m-ar mai mira nimic, ar inseamna ca m-as afla departe de filosofare, iar mirarea, ca proces, potrivit lui Aristotel, a fost inceputul tuturor filosofiilor. Ce mai conteaza? Ma mira filosofia bancherilor mondiali care isi dau mina peste groapa in care este aruncata suveranitatea popoarelor lumii. Si asta pentru ca ei sa devina mai bogati si mai tirani. Treziti-va!, pina nu vom ajunge pe marginea gropii, in asteptarea glontului! Laureatul cu Nobel pentru pace de anul trecut sustine ca declansarea agresiunilor contra unor state suverane care nu se aliniaza la politicile lor murdare, este o simpla filosofare.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page