Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

A murit regizorul Liviu Ciulei

Bucuresti, 25 oct /Agerpres/ - Marele regizor Liviu Ciulei a murit marti, la varsta de 88 de ani, intr-un spital din Germania, unde fusese internat din cauza mai multor afectiuni, au anuntat televiziunile de stiri. Liviu Ciulei, una dintre cele mai proeminente personalitati ale culturii romanesti actuale, actor, regizor, arhitect, scenograf si profesor, s-a nascut la Bucuresti, la 7 iulie 1923. Este absolvent al Conservatorului de Muzica si Arta Dramatica (1946) si al Facultatii de Arhitectura din Bucuresti (1949). Ca actor, a debutat in rolul lui Puck, din 'Visul unei nopti de vara' de Shakespeare (1946), la Teatrul Odeon. Din 1948, a trecut la Teatrul Municipal ('Lucia Sturdza Bulandra'), al carui director artistic a fost timp de 10 ani. Intre anii 1963 si 1968 a fost vicepresedinte ACIN. A semnat numeroase articole in reviste culturale: 'Contemporanul', 'Romania literara', 'Teatrul'. Din 1975, a lucrat in teatre din Germania, Marea Britanie, Canada, Australia, SUA. Ciulei a parasit Romania in 1980 si a devenit director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (1980-1985), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University si New York University. S-a intors in tara dupa 1989, regizand o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra, ca un semn de recunoastere a meritelor extraordinare aduse scenei si ecranului romanesc. Ca arhitect a contribuit la reconstructia auditoriului Teatrului 'Bulandra' si a altor teatre iar ca scenograf si-a stilizat decorurile pentru cele mai multe dintre piesele puse in scena: 'Hamlet', 'Visul unei nopti de vara', 'Cum va place', 'Iuliu Cesar' de W. Shakespeare, 'Azilul de noapte' de Maxim Gorki, 'Leonce si Lena' de Georg Buchner s.a. Celebrul sau spectacol 'Cum va place' (1961) este considerat de critici un spectacol de rascruce pentru reteatralizarea teatrului, proces pe care Ciulei l-a teoretizat inca din 1956, in articolul 'Teatralizarea picturii de teatru', publicat in numarul din luna iunie 1956 al revistei 'Teatrul'. Activitatea sa ca regizor de film a fost rasplatita prin decernarea Globului de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary (1960) pentru filmul 'Valurile Dunarii' si a Premiului pentru regie, in 1965, la Cannes, pentru filmul 'Padurea spanzuratilor' (dupa cunoscutul roman al lui Liviu Rebreanu) - care a reprezentat apogeul experientei regizorale filmice a lui Liviu Ciulei. In 1996 UNITER i-a acordat premiul sau anual pentru intreaga activitate. A fost distins cu Premiul de Excelenta la Galele UNITER-2001 si cu Premiul de excelenta in cinematografia romana (2002). In octombrie 2006, a primit titlul de membru de onoare al breslei arhitectilor, acordat de Ordinul Arhitectilor din Romania.
La 22 iunie 2009, a fost lansat, la Bucuresti, volumul 'Liviu Ciulei. Cu gandiri si cu imagini', carte ce cuprinde schite de spectacole, fotografii si insemnari ale marelui regizor de teatru si film.
Volumul se adreseaza, in egala masura, celor care au avut sansa de a vedea spectacolele lui Liviu Ciulei, dar si celor care nu au avut bucuria sa beneficieze de acest privilegiu, din diverse motive. La Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) din anul 2010, maestrul Liviu Ciulei a fost rasplatit cu Premiul de Excelenta, trei dintre marile creatii cinematografice ale marelui regizor - 'Eruptia' (1957), 'Valurile Dunarii' (1959) si 'Padurea spanzuratilor' (1964) - fiind incluse in programul TIFF 2010, in sectiunea 3x3. Liviu Ciulei a devenit membru corespondent al Academiei Romane in 12 martie 1992. Fiul sau, Thomas Ciulei, este regizor, producator si director de imagine. AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page