Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Literatura româna se reprezinta. Târgul de carte de la Frankfurt am Main, Octombrie 2011Reportaj de Viorel Baetu

 Ca in fiecare an si in 2011a avut loc la Frankfurt am Main, mega targul international pentru carti, carti, carti si reviste si produse multimedia si opere de arta si e boock.... Sute de mii de vizitatori s-au perindat  prin cele 12 Halle, intinse pe cele peste 100 de hectare de expozitie, unde tehnica mediala si-a dat mana cu linistitul camin islandez, in pavilionul tarii care in acest an a fost invitatul de onoare, tara in care statistic fiecare locuitor citeste in medie 8,5 carti pe an!!!! ISLANDA.

Standul Romaniei a fost organizat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National care dupa cum am aflat nu mai face decat sa participe si sa sprijine asociatiile de artisti la Targul de Carte de la Frankfurt si alte targuri si manifestatii culturale in tara si in afara granitelor Romaniei.
Cum ne declara dl. Ioan Matei seful biroului de  Cultura scrisa si Biblioteci din cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National. „Noi nu mai suntem organizatori de evenimente culturale, noi sprijinim doar aceste manifestari. Noi suntem niste functionari publici care nu apreciaza estetic, iar fondurile se dau pe baza de cereri si proiecte, pentru care avem consilii de specialisti”.
Deci Ministerul are rolul de intermediar, primeste banii alocati din buget pentru cultura si patrimoniu, bani pe care ii da sa-i imparta asociatiile profesionale la solicitanti.
Deci totul se face pe baza de licitatii, punctaje, comisii, comitete etc.
Ca dupa aceea sa aflam ca ICR-ul, deci cei care se ocupa in ziua de azi de promovarea culturii si literaturii in afara granitelor Romaniei, are un presedinte numit nominal de Basescu si are fonduri speciale, sau separate, sau cum sa le spun, dar  rezultatul e acelasi, deci cultura romaneasca este de doua culori, una romaneasca si una facuta de  romanii care traiesc in afara granitelor Romaniei, care este apreciata coordonata si cateodata chiar sustinuta de ICR.
De ce nu a intrat oare Romania in spatiul Schenger?

Editurile care au fost prezente aici in 2011, au fost cele din 2010 plus inca doua, trei, noi.
Prezentarea si limba oficiala a standului a fost engleza.
Invitatii din acest an au fost:
-Octavian Thor Pleter - „Introduction to Aerospace Engeneering”.
Dl. Profesor dela Institutul Politehnic Bucuresti sectia Air Navigation, a prezentat lucrarea in limba engleza, limba in care se face predarea la aceasta catedra.
Cartea este scrisa pentru tot romanul (care stie engleza) incercand sa redea ingineria aviatica, in imagini cu explicatii simple, deci fara formule complicate. O carte care poate fi recomandata.
O traducere in romana sau mai bine spus publicarea originalului, poate nu ar aduce cartea pe parchetul international, dar ar putea fi citita si de romani.
-Andrei Oisteanu–Konstruktionen des Judenbildes: Rumänische und Ostmittel-europäishe Stereotypen des Antisemitismus”,
Este cercetator la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Romane si membru in Consiliul Stiintific al Institutului, este de asemenea profesor asociat la Centrul de Studii Ebraice, la universitatea din Bucuresti.
In 2006, presedintele Romaniei i-a conferit Ordinul National  Steaua Romaniei in grad de Cavaler, „in semn de inalta apreciere pentru contributia deosebita in domeniul istoriei religiilor si pentru promovarea operei lui Mircea Eliade”, iar in 2005 presedintele Italiei i-a conferit Ordinul  Stella della Solidarietà Italiana


-Doina Uricaru  a prezentat „Herzinstitut”.
"Institutul inimii", in traducerea lui Herbert-Werner Mühlroth.
Cunoscuta poeta si eseista, membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, a Societatii Culturale Europene si a PEN Club.
Ea, a publicat noua volume de versuri distinse cu premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, Republica Moldova, Israel si America Latina; volume de eseuri si studii de literatura, filosofie si istoria artei studii despre literatura si arta romaneasca, europeana si americana, de avangarda si interbelica.
Artistul Nicolae Voiculet, artistul care a reprezentat Romania pe cele mai mari scene ale lumii, revolutionand  arta naiului, a adunat la standul Romaniei in anul acesta multi spectatori la cele doua concerte LIVE pe care le-a dat acompaniat de band-ul sau.
A fost o idee foarte buna a organizatorilor de a impleti literatura cu muzica intr-o funie romaneasca autentica.
Aceste au fost momentele cu multa incarcatura artistica de la standul Romaniei la cel mai mare targ de carte „Frankfurt am Main 2011.
Dragi scriitori din diaspora, nu va faceti griji, ministerul culturii, de asemenea editurile, de asemenea..... etc, etc, va considera ca romani si va trateaza la fel, „la noi totul merge pe talent” ne declara cu convingere dl. Dan Teodorovici „ Coordinator of Romanian Literature Departamen” de la Polirom.
(Interviurile luate la standul Romania – Targul de carte Frankfurt am Main 2011-, de la oficiali si mai putin oficiali, vor fi publicate intr-unul din numerele viitoare.)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page