Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

A DOUA VENIRE A DOMNULUI HRISTOSde Preot Aurel Sas, Ic. Stavrofor, Las Vegas

“Atunci se va arata pe cer semnul Fiului Omului si vor plange toate neamurile pamantului si vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere si cu slava multa” (Matei 24,30).
“Iar de ziua si de ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, decat numai Tatal”(Matei 24,36).
„El (Iisus) a zis catre ei: Nu este al vostru a sti anii sau vremurile pe care Tatal le-a pus in stapanirea Sa”(Fapte 1,7)
“Iar cerurile de acum si pamantul sunt tinute prin acelasi Cuvant (al lui Dumnezeu) si pastrate pentru focul din ziua Judecatii si a pieirii oamenilor necredinciosi.
 Iar ziua Domnului va veni ca un fur; atunci cerurile vor pieri cu vuiet mare; stihiile arzand, se vor desface si pamantul si lucrurile de pe el vor arde cu totul. Dar noi asteptam, potrivit fagaduintei Lui, ceruri noi si pamant nou, in care locuieste dreptatea” (2Petru 3, 7, 10, 13).
“Si am vazut cer nou si pamant nou. Caci cerul cel dintai si pamantul cel dintai au trecut; iar marea nu mai este.” (Apoc. 21,1).
“Da, vin curand si plata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia, dupa cum este fapta lui. Eu sunt Alfa si Omega, Cel dintai si Cel de pe urma, inceputul si sfarsitul”…Da, vin curand. Amin. Vino, Doamne Iisuse! (Apoc. 22,12-13; si 22, 20).

(Continuare din editia precedenta)

De aici putem spune mai departe, ca Semnele de pe cer – amintite – care vor avea loc, vor fi premergatoare la aparitia Domnului Hristos, iar razboaiele sunt generale si greu de identificat care ar fi ultimul, ele aratand doar ca raul se intinde si venirea Domnului ca sa judece viii si mortii este tot mai aproape.
Generatiile care vor fi mai aproape de Venirea Domnului vor putea realiza mai bine, generatia noastra, chiar ca spune: ca traim vremuri apocaliptice, lepadarea de Credinta nu a ajuns la apogeul raului prezentat de Scripturile dinainte, ca va fi atunci stramtoare mare si urgie cum nu a mai fost de la inceputul lumii (cf. Matei 24,21), cand diavolul, satana va fi dezlegat si prin antihristul sau va face ultimile ravagii de pervertire si distrugere, conform Scripturilor dinainte. "Predicarea Evangheliei la toate neamurile; si convertirea poporului lui Iudeu” este de asemenea ceva nedeterminat, iar venirea “potrivnicului “ si predica lui Enoh si Ilie sunt invaluite intr-un mare mister”(cf.Andrutsos, Dogmatica, op. cit. p. 464, 465).
In final, vor trambita ingerii, iar la trambita Arhanghelului, cosmosul si lumea actuala se vor schimba, innoindu-se simultan cu invierea mortilor si transfigurarea celor vii, spre a se inalta la dreapta judecata, dupa ce dreptii vor intampina pe Domnul in vazduh la Vinerea Sa “intru putere”. Toate semnele amintite tintesc spre Domnul Hristos-Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii, Imparat imparatilor si Domnul domnilor, Care din cate s-a aratat este “semnul unic”, incat “semnul Venirii Lui” este El, Iisus, Insusi, insotit de Crucea prin care ne-a mantuit si prin care inoieste lumea, iar Crucea este ea insasi “semnul Fiului Omului” ca nedespartita de El si opera Lui. De aceea alta Scriptura zice: “Fiindca propovaduirea Crucii este o nebunie pentru cei ce Sunt pe calea pierzarii: dar pentru noi, care Suntem pe calea mantuirii, este puterea lui Dumnezeu.”(1Cor. 1,18).

Intelepciune si veghere
Stimate cititorule, doresc sa inchei, cu Pilda celor zece fecioare, din Evanghelia de la Matei 25,1-13, care in aplicare in viata tuturor vremurilor, vine sa prezinte generatiilor modul in care oamenii trebuie sa se pregateasca de primirea Mirelui, de primirea Domnului, Care nu se stie cand va veni.
Zis-a Domnul Pilda aceasta: Imparatia cerurilor se va asemana cu zece fecioare, care luandu-si candelele lor, au iesit intru intampinarea mirelui. Cinci dintre ele erau nebune si cinci erau intelepte. Cele nebune luand candelele lor nu au luat cu ele untdelemn. Iar cele intelepte au luat untdelemn in candelele lor.
Mirele intarziind au adormit toate. Iar la miezul noptii s-a facut strigare: Iata, Mirele vine! Iesiti intru intampinarea lui! Atunci s-au desteptat toate fecioarele si si-au impodobit candelele lor. Fecioarele cele nebune au zis catre cele intelepte: Dati-ne si noua din untdelemnul vostru, caci se sting candelele noastre. Iar cele intelepte au raspuns: Nu, ca nu cumva sa nu ne ajunga nici noua si nici voua, mai bine mergeti la cei ce vand si va cumparati.
In timp ce ele au mers sa cumpere, a venit mirele si cele intelepte fiind gata au intrat cu el la nunta si usa s-a inchis. La urma au venit si celelalte fecioare, zicand: Doamne, Doamne, deschide-ne noua. Iar mirele le-a raspuns: Adevarat zic voua: Nu va cunosc pe voi.
Si incheie Domnul Pilda, zicand: "Drept aceea, privegheati, ca nu stiti ziua, nici ceasul cand vine Fiul Omului”(cf.Matei 25,1-13).
Mirele din Pilda respectiva este Mirele Cel ceresc, care vine la Biserica Sa, mireasa lui Hristos (cf.Apoc.22,17). Este Dreptul Judecator, Domnul Iisus Hristos, Care ne-a Rascumparat, si care va veni la fiecare in parte si la a doua Sa Venire, sa judece viii si mortii.
Intrebarea este: Unde ne situam noi si omul generatiei vremii noastre, intre fecioarele cele intelepte care isi pregatesc untdelemn in candelele lor, ori intre cele nebune care nu isi pregatesc untdelemn in candelele lor? Fireste, ca untdelemnul in candele inseamna: Credinta omului, din sufletul sau, catre Dumnezeu, impodobita de toate faptele bune ale dragostei crestine.    Prin aceasta Pilda, Domnul Iisus vine si ne pregateste sa veghem si sa ne gandim mai intai la sfarsitul nostru personal, si apoi la Venirea a doua a Domnului. Aceasta prioritate pentru ca Dreptul judecator, Hristos Iisus, poate veni oricand, la Pomul vietii noastre sa ia roadele (cf. Marcu 11,12-14), si daca este gol si nu suntem gata, usa se inchide, ca la fecioarele cele nebune, si in zadar vom striga: Doamne, Doamne, deschide-ne noua, este prea tarziu, caci a trecut timpul si "ceasul al unsprezecelea”, si usa s-a inchis, si Domnul va trebui sa ne raspunda: Nu va cunosc pe voi.    
De aceea, sa nu uitam indemnul Domnului Iisus, Care zice:"Drept aceea, privegheati, ca nu stiti ziua, nici ceasul cand vine Fiul Omului” (cf.Matei 25,1-13).
O, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul Omului si Fiul lui Dumnezeu, Unicul nostru Mantuitor si Salvator, ajuta-ne, Doamne, in toata vremea sa putem veghea si sa putem avea o relatie personala cu Tine, Dumnezeule, prin Credinta, Rugaciune si urmarea Hristosului Tau. Sa fim gata in toata vremea de intampinarea Ta.
Sa fim ca fecioarele cele intelepte, care si-au luat din timp untdelem in candelele lor, si nu ca fecioarele nebune care nu si-au pregatit untdelemn in candelele lor si sa se inchida usa, si timpul vietii sa fie trecut, si sa nu ne mai poti primi pocainta.
Te rugam, Doamne, Dumnezeule, scrie numele nostru in Cartea Vietii Mielului (cf. Apoc. 21,27), in Cartea vietii vesnice, ajuta-ne, Doamne Iisuse, ca fii si credinciosi ai Bisericii Tale, pe care nici portile iadului nu o vor birui (Matei 16,8), sa Te putem chema in toata vremea: "Vino, Doamne Iisuse”(Apoc. 22,20), "si Duhul si Mireasa zic:„Vino!” si cine aude, sa zica: „Vino!” si celui ce ii este sete, sa vina; cine vrea, sa ia apa vietii fara plata!”(Apoc. 22,17). Amin. Amin. Amin. "Slavit sa fie Domnul”(Ps.69,5).

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page