Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

TRADUCATOR LA COMBINATEMaria Diana Popescu, Agero

Dupa ani de embargó vine vestea ca porcul romanesc va iesi din nou in lume. Unde? In Federatia Rusa. Si industria pasarilor isi va lua zborul. Gata cu asediul gripei porcine si aviare. A venit ordin de sus, de la Curtea Europei. S-au intocmit planuri de masuri, combinatele de porcine din tara, declara specialistii (care combinate?, majoritatea au fost inchise), isi vor angaja traducatori, partenerii rusi trebuie sa priceapa ca nu-i pasare ca porcul romanesc si nici pui mai sanatos ca al nostru, desi, prin gospodariile romanilor, porcul asiatic l-a cam detronat pe Ghita al nostru. S-a aflat ca nu are colesterol, se poate sacrifica la trei luni, iar friptura din godac negru asiatic face bine celor cu probleme de sanatate, fiind recomandata si persoanelor care vor sa-si pastreze greutatea. Specimenele autohtone, potrivit calculelor, pot trai linistite in palate. Ele au, citez, „viitorul asigurat, din moment ce la chinuitoarea intrebare – cit mai au de gind sa se ingrase? - raspund afirmativ, chiar cu multa bunavointa. Existenta lor tine de suprarealism, de fractal, de arta insusirii laturilor de lux. Depinde de sfera de „refractie” prin care le observi, le gindesti, depinde de aplicatia de contabil prin care le socotesti, de incarcatura de intelegere a fiecaruia dintre noi si de alti parametri paminteni, mai ascunsi, de care specimenele n-au auzit niciodata. A vorbi cu rabdare de bun privitor despre dezastrul pe care l-au facut pamintului romanesc, cu apel la simbolistica, gasind mereu asocieri ce-ti dau senzatia de déja-vu, constituie o forma, pe cit de bizara, pe atit de captivanta, de exorcizare a grasunilor. Asa cum in logica neutrosofica ar fi reprezentate curbele si suprafetele in 3D, grohaitorii teposi se hranesc sirguincios cu sevele vitale ale poporului. Cazna de a  inventa, de a lua ce nu li se cuvine din forma si continutul puterii, merita atentie maxima. Ei nu traiesc obsedati ca „acest lucru s-a mai facut”, nu se auto-inhiba, ies de fiecare data in fata poporului cu pretul unui abur nou si cu atitudinea aferenta, incercind sa convinga, sa fie originali, sa demonstreaza ca au ceva special si salvator in patrimoniul aburelii.
Originalitate in arta parvenirii si a hotiei nu mai exista, desi fiecare exemplar e unic in alt mod, prin rit, urechi, coada sau sorici, la fel ca amprentele digitale. Daca ii invalidezi, isi insusesc cu naravul greierilor si cu harnicia furnicii pina si firimiturile noastre de pe masa. Cam asta e, in troc s-au amestecat expertii la nimic, taietorii de frunza si vigilentii colectionari de la benere cu mii de euro salarii pe luna. De ce s-au inmultit bancile ca ciupercile pe plaiurile noastre? De  ce au fost obtinute cele mai mari profituri din Europa in sistemul bancar romanesc?
Principalul vinovat de scufundarea economiei, benere stie! A reglementat sistemul financiar spre bataia de joc a cetateanului, spre prosperitatea bancilor, continuind sa dea sfaturi: „este nevoie de reducerea bugetarilor, de o noua impozitare a pensiilor…”. Asadar, tratament cu  medicamente care repara buzunarul lor drept. Izvorul de bani pentru viata de lux a bancherilor este captat prin taxarea si jefuirea celor mai saraci, desi ar trebui sa existe preocupare pentru bunastarea romanilor. Risipa, incompetenta, clientelismul politic, au distrus  tara. Referitor la societatea de acum si cea de dinainte de lovitura de stat, poate un politician sa-mi raspunda cum a contribuit la dezvoltarea Romaniei? E o mare lasitate sa nu rostesti adevarul, azi, cind Romania este distrusa sistematic, poporul este pauperizat programatic, stigmatizat de multe state occidentale. Ca urmare, „tot inainte!”, inainte, a fost sigur mai bine. Pe atunci, ca intelectual trebuia sa dai dovada, si mama imi povesteste ca in regimul trecut dadea din plin, ca dascali - oameni luminati. Li se cerea sa fie exemplu. Si erau, chiar de venea sau nu inspectorul de sector sa-i controleze la catedra. Cam asta-mi trece prin minte, acum, cind romanii au devenit bataia de joc a Europei, cind tot mai des in locuri publice apar, pe linga arhicunoscutele succesuri si ienexactitudini, alte marionete din manualul de istorie cu lectia bine-nvatata, care se gudura pe linga generatia tinara,  pe terenul acesta fragil si fertil pentru nostalgicii palatelor cu slugi. Multimea saracita a tot strins cureaua 22 de ani, nu mai poate intretine palate, cai si calesti, alte cohorte opulente, gata sa puna umarul la amplificarea dezbinarii  si raului social. Nu mai dorim sa fie inca o data „punct si de la capat, adica de la 1989. Cind de fapt ar trebui sa se ocupe de destinul Romanei diplomatii inzestrati, cum de ignoram mereu istoria recenta si lasam sa se strecoare la conducere toate Pristandalele? Desi sintem un popor liber, libertatea de a minti si manipula e a lor,  a noastra, de a permite sa fim exploatati si mintiti. La borna lui 1989 am avut si bani si profesionisti si intelectuali bine pregatiti si libertatea necesara spre a fi mai cel mai bun popor!

Maria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page