Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Pasaportul dublu - o realitate israelianaIn ultimile luni, in Israel au fost realizate serioase studii cu privire la utilizarea pasapoartelor duble, in special europene. Astfel, conform studiului realizat de Universitatea Bar-Ilan, circa 100.000 de israelieni au un pasaport german, la acest numar adaugandu-se in fiecare an 7 000 noi candidati.
Acelasi lucru se constata si in Polonia, unde, in regiunea Varsovia, de exemplu, din anul 2004 au fost realizate 10 000 de pasapoarte pentru cetateni israelieni.
La randul sau, consulatul francez din Ierusalim a confirmat, de asemenea, o productie intensa de pasapoarte si de multe ori o activitate accentuata pentru a face fata numarului mare de solicitanti. Sunt atat de multe cereri incat unii avocati israelieni au ales sa faca din aceasta necesitate specializarea lor juridica.
Amichai Zilberberg, specialist in consilierea cu privire la achizitionarea de pasapoarte polonez, evidentiaza: "Numai in acest an, cateva sute de oameni au venit sa ma consulte. Acesta este un fenomen real".
Cum se explica acest interes? Facilitarea calatoriilor in strainatate (mai limitate, atunci cand dispui de un pasaport israelian), oportunitati profesionale sau academice ... Dar  dezvaluie, de asemenea, o forma de teama existentiala, un sentiment central al psihologiei israeliene. Fenomenul dublului pasaport nu este complet nou. El s-a manifestat intens in timpul celei de a doua Intifada, un adevarat "punct de cotitura psihologica", in conformitate cu profesorul Udi Lebel, un specialist in societatea israeliana, de la Centrul universitar Ariel din Cisiordania.
Dar mesajul transmis prin achizitionarea unui al doilea pasaport s-a schimbat dramatic in ultimii zece ani. "In anii 2000, odata cu primele valuri de atentate sinucigase, graba pentru obtinerea unei a doua cetatenie a fost o modalitate de interpelare a guvernului", conform analizei lui Udi Lebel. Mesajul a fost urmatorul: "Voi nu-mi asigurati securitatea. Iata ce ma obligati sa fac: trebuie sa revina in Europa, in tara pe care parintii mei au parasit-o - cum ar fi Germania sau Polonia - unde nu se simteau in siguranta. Si acum ma intorc la acelasi punct".
Avertismentul este sever, deoarece in psihologia israeliana, Israelul nu este perceput doar ca un stat, dar si ca un refugiu, remediul just pentru temerile existentiale ale poporului evreu. (Lea Ben Hilel, AnimaNews)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page