Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CONVORBIRE CU PROFESORUL GEORGE ANCA SI PASTORUL CORIN JOHN IZVERNARIUde Ben Todica, Australia

http://www.youtube.com/watch?v=Ssf7Xa5uxGo&feature=related

(Continuare din editia precedenta)

Partea a cincea
Ben Todica:  Si-acum, in final, domnule profesor, spuneti-ne, vorbiti-ne despre experienta spirituala si religioasa de aici din Melbourne. Cu ce plecati de la noi?

George Anca: N-as putea sa spun in cateva cuvinte.  Am iubit strazile acestui oras foarte elegant si foarte, asa, modern si estetic, are si lucruri clasice si are si lucruri post moderne, strazile foarte primitoare, tinerii, e un oras cu multa tinerete si frumusete, foarte frumoase fetele oamenilor, nu sunt foarte razarete dar nici nu sunt triste, e o armonie in acest oras, am nimerit si pe o strada  atunci cand era mitingul in legatura cu boicotarea ajutoarelor pentru Gaza. Am fost in mari institutii culturale, in Marea Galerie Nationala, la Centrul de arta, la Mausoleul eroilor din razboiul Pacificulu. Este o mare densitate de posibilitati spirituale, Manastirea Sfantul Paul si am fost chiar in compania dumneavoastra si a parintelui, tot asa, sunt 12 apostoli, cum explicati ca Melbourne este plin de apostoli?

Corin John Izvernariu: Pentru ca este un oras spiritual…

G.A.: Da, da, da sub aceasta egida a apostolatului, asta mi s-a parut si mie iar Oceanul Pacific nu produce claustrofobie, desi e mai mare decat toata planeta, nu numai decat Melbourne…

C.J.I.: Vi s-a-ntamplat ceva cand ati fost pe malul oceanului?

G.A.: Am fost la pinguini si i-am vazut atat de comunicativi in felul lor, si muzical, si, este o experienta spirituala, cangurii cum danseaza, daca-i vezi la filme e altceva, daca-i vezi in iarba, intre ei mai speriosi sau mai putin speriosi, porumbeii vin langa tine, stau sa-i atingi aproape, si muzicalitatea, si papagalii, si portul, si florile, si…

C.J.I.: Acum vorbim despre creatia lui Dumnzeu, evident…

G.A.: Evident, si nu stiu ce face Dumnzeu mai frumos, probabil, pentru ca nu stiu daca totul e chiar creatia lui Dumnzeu, iar aici am impresia ca Dumnzeu e mai …spiritual… S-ar putea, dumneavoastra sa stiti mai bine, oricum, si crestinii, Australia e o tara crestina, in mare, nu se mai pune asa problema acuma probabil, dar spiritual vorbind…

C.J.I.: Catolica, da, numarul crestinilor, da, catolica…

G.A.: Nu stiu, noi suntem ortodocsi, protestanti, am impresia ca nu e lupta, nu e…

C.J.I.: Relatiile sunt foarte bune, nu se ridica piatra, nu, si numai atata dar, facand parte din multiculturalism si in executivul uniunii baptiste, avem intalniri cu preotii de la bisericile catolice sau anglicane si chiar cu rabini de la iudaism si avem un fel de rugaciune, deci relatiile…

G.A.: Iar eu ca sa ma intorc la Brancusi si Eliade as putea ca experienta cea mai, ma rog, poate fructuoasa in ceea ce ma priveste ar fi ca in sfarsit, ceea ce Eliade scrie serios, ceea ce Brancusi intr-un anumit fel a concurat, el a fost legat de arta africana, e vorba de aborigenii australieni, pictura lor care se afla in Australia, in galeriile de arta din Australia si cu povestirile lor, cu cartile lor, cu dictionarul artistilor aborigeni, aici am intrat intr-un univers intr-adevar a lui Dumnzeu, intr-o religie de o culoare care nu era cunoscuta noua dar care, ca spiritualitate, este extraordinara si nu te poti dezlipi de ea.

B.T.: Avem posibilitatea in continuare sa avem oaspeti de onoare ca domnul profesor, scriitorul, poetul George Anca, ca domnul pastor, reverend John Corin Izvernariu si multi alti romani din comunitatea noastra. Dragii mei am ajuns la sfarsitul emisiunii, va multumim foarte mult ca v-am avut ca oaspeti.

G.A.: As fi fericit chiar daca imi fac vreo iluzie daca, dumneavoastra, comunitatea romaneasca din Melbourne m-ar recunoaste in vreun fel si daca eu in Romania as putea sa fac orice ca aceasta comunitate sa fie recunoscuta la spiritualitatea ei majora, reprezentantiva pentru istoria culturii noastre de astazi si de maine.

B.T.: Domnul pastor o sa va aprobe…

C.J.I.: Sunt convins ca n-ati venit la intamplare aici si este un plan pe care il vom descoperi putin mai tarziu si desigur va recunoastem, ii multumim lui Dumnzeu ca v-am avut atata timp in mijlocul nostru si as vrea sa spun ca dintre toti romanii care ne-au vizitat mi se pare, dupa umila mea parere, ca ati cuprins cel mai mult si ati imbratisat cel mai mult in Melbourne, statul Victoria, si imi pare rau ca nu mai stati trei zile ca am fi vrut sa va trimitem si in Queensland, sa intalniti si comunitatea de acolo.

B.T.: Va dorim calatorie placuta, transmiteti cele mai bune urari din partea comunitatii noastre fratilor nostri romani. Dragi ascultatori va dorim in continuare un weekend placut si pana la o emisiune viitoare, Ben Todica va spune la revedere si sa auzim numai de bine.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page