Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Festivalul romanesc din Sacramento a fost un succes


Evenimentul organizat de Romanian Community Center of Sacramento a ajuns la editia cu numarul zece si s-a bucurat de o participare record, adunand peste 2500 de romani (dar si americani si alte etnii din USA) veniti din toata California, dar si din alte state din USA, unde s-a cantat, s-a dansat si s-a mancat romaneste! Aceasta sarbatoare pur romaneasca a avut loc pe 1 Octombrie, la Royer Parc in Roseville, Ca, ocazie cu care au fost organizate diverse activitati specifice romanilor si unde s-au servit produse specifice bucatariei romanesti; pentru cateva ore, romanasii veniti in numar mare, s-au simtit ca la mama lor acasa.
Au fost expozitii de fotografii unde s-a incercat o promovare a turismului si istoriei Romaniei, o prezentare de costume populare traditionale romanesti si prezentari de carte ale scriitorilor de origine romana din California, prin prezenta Aurei Imbarus si a lui Viorel Vintila.
Programul artistic a fost unul diversificat, pentru toate gusturile si a cuprins un program folcloric cu Georgeta Fartala, Adrian Niculescu, Cornel Budaroi si Augustin Lzara. Muzica usoara romaneasca nu a lipsit si s-a facut auzita prin doua voci deosebite - Abigaila si Esther.
Programul de dans a fost sustinut de trupa Xenon-Ro(Diana Adriuca, Andrea Got, Boris Budac si Filip Lazar) si de Grupul Tezaur(Adrian si Liana Ciontos).
Acest program artistic a purtat amprenta inimoasei Abigaila Budac, care a depus multa munca si s-a implicat total in pregatirea programului care a avut un mare succes, publicul fiind foarte generos in aplauze.
Nu putea sa lipseasca de la un festival romanesc, bucataria traditionala romaneasca, care prin intermediul unor bucatari renumiti de la Biserica Ortodoxa Invierera Domnului, din Sacramento, s-a dovedit a fi foarte solicitata de catre romanasii amatori de produse autohtone.
Micile „staruri" culinare, printre care as aminti: mititei, sarmale, carnati cu varza si mamaliguta, au gadilat si bucurat papilele gustative ale romanasilor, dar si americanilor prezenti la festival, care au avut numai cuvinte de lauda la adresa produselor culinare romanesti.
„Cireasa de pe tort", a fost prezenta si la propriu si la figurat, prin delicioasele prajituri cremsnit, savarine sau amandine. De asemenea langosul si kurtos-kalacs, au fost la mare cautare printre amatorii de delicatese pur romanesti.
Programul s-a incheiat cu o tombola cu premii, tombola organizata de Kati Got, care a mai facut fericiti cativa romanasi norocosi.
Festivalul romanesc a fost un real succes si acest lucru nu ar fi fost posibil fara munca titanica a unor romanasi cu inimi mari, care au pus suflet si pasiune la realizarea acestui important eveniment romanesc. Echipa care a coordonat aceasta manifestare romaneasca, a avut-o la timona pe Ruxandra Vidu - Presedinta RCCS, fiind sustinuta de mana sa dreapta, Abigaila Budac ("motorul" acestui festival) si de cei trei „locotenenti" de nadejde: Kati Got, Esther Bercea si Boris Budac, o echipa bine sudata, care a facut din aceasta manifestare pur romaneasca, un eveniment reusit, cu adevarat cool!
Festivalul si-a deschis portile la ora 12:00 si s-a terminat la ora 17:00, cand cortina a cazut si romanasii s-au imprastiat fiecare la casele lor. Cu siguranta insa, ei vor reveni si pentru editia a XI-a, pentru o noua doza de romanism autentic, editie care se va desfasura anul viitor, in Octombrie.

Viorel Vintila

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page