Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Între cele mai nemeritate sapte premii Nobel pentru Pace: Yasser Arafat

Viorel MaierPrin acordarea Premiului Nobel pentru Pace 2011 la trei femei, o pacifista liberiana (Leymah Gbowee), o economista (presedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf) si o ziarista yemenita (Tawakkul Karman), comitetul norvegian a atras atentia asupra relatiei dintre femei, violenta si construirea pacii. Premiul au fost indreptatit anul acesta, dar nu a fost  intotdeauna cazul in alegerea unor laureati precum Yasser Arafat de exemplu, noteaza marti ziarul El Pais.
Desi global, numarul razboaielor a scazut si odata cu ele numarul victimelor din conflictele armate, dar acestea au devenit in general de ordin civil, ceea ce inseamna ca impactul asupra femeilor este mult mai mare. In Congo, de exemplu, violurile sunt catalogate ca o "arma de razboi" avand in vedere ca este utilizata ca atare de toate partile in conflict pentru a forta deplasarile populatiei si a pedepsi populatia civila (in Kivu s-au semnalat peste 27.000 de violuri).
De la aprobarea Rezolutiei 1325 (2 000) a ONU, dimensiunea acestui tip de conflicte internationale a capatat o noua vizibilitate: azi suntem mai constienti de impactul cumplit al acestor orori asupra femeilor si de faptul ca rolul acestora este cheie in faurirea unor societati mai juste, mai libere si mai pasnice. Rezolutia ONU a avut un amplu parcurs, atat in privinta violentei sexuale impotriva femeilor cat si a comportamentului Castilor Albastre in operatiunile de mentinere a pacii, de multe ori participanti activi la violente si la exploatarea sexuala a femeilor.
Acest Nobel a restaurat credibilitatea premiului, pus serios la indoiala de deciziile controversate din trecut. In trecut, Nobelul s-a concentrat de multe ori in exces pe premierea institutiilor oficiale si a marilor figuri politice, in detrimentul indivizilor si societatii civile. Joshua Keating a intocmit pentru revista Foreign Policy o lista de sapte persoane care, potrivit multora, nu au meritat sa primeasca premiul Nobel pentru Pace.
Pe aceasta figureaza in ordine: Yasser Arafat, pentru activitatile sale teroriste; Henry Kissinger, pentru bombardarea in secret a Cambodgiei; Theodore Roosevelt, pentru rolul sau in razboiul din 1898 impotriva Spaniei; Woodrow Wilson, pentru rasismul sau; Kofi Annan, pentru greselile sale in Rwanda si in operatiunea Petrol Contra Alimente din Irak; Mohamed el Baradei si AIEA, pentru incapacitatea de a controla proliferarea nucleara; si Barack Obama, pentru putinele sale merite, completate pe deasupra de un discurs de acceptare dedicat integral utilizarii fortei in relatiile internationale.
Lista este discutabila, iar premiile par unele mai nemeritate decat altele, desigur cel al lui Wilson atrage atentia. Atrage de asemenea atentia ca o revista americana publica o lista a celor mai "nemeritate" premii Nobel pentru Pace acordate unor americani, dintre care trei presedinti ai SUA. Pe de alta parte, asa cum remarca cineva, cei sapte au ceva in comun: sunt toti barbati. Sa fie oare o intamplare? se intreaba ziarul. (Viorel Maier, AnimaNews)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page