Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MARUL MUSCAT


Nici vorba de a intra in dezbaterea ca fructul din care au mancat Eva si Adam a fost mar sau nu, caci n-am de unde sa stiu acest lucru daca Biblia nu-l spune.  Ca Solomon vorbea de mar in Cantecul Cantecelor lui (cap.2, 3: "ca un MAR intre copacii padurii", 2, 5: "inviorati-ma cu mere", etc.), sau ca oamenii sai il pomeneau in proverbele intelepte (25, 11: "mere de aur intr-un cosulet de argint", etc. ) nu pot fi argumente absolute in favoarea prezentei marului in Gradina Edenului in general si a identificarii lui cu "pomul cunostintei binelui si raului" in special.  Intelegerea ca marul biblic este de fapt un "citric" numit asa, nu-mi este nici ea suficienta. Nici chiar ca marul este folosit in traditionala sarbatoare a Pastelui nu confirma sigur ipoteza amintita. Asa ca intentionez sa spun cate ceva despre acelasi lucru, altcumva.
S-a intamplat ca in civilizatia crestina, MARUL a devenit reprezentantul pomilor fructiferi si ideea a fost acceptata in unanimitate. Pe acest fond s-a facut simoblic transferul la "pomul cunostintei binelui si raului" din Geneza biblica, pentru ca "pomul vietii" e ceva special, o taina divina pe care nu o putem asemana in imaginile noastre. Asa dar, fructul oprit, emblematic, MARUL, este reprezentarea oficiala de mii de ani. Cum a trecut ea prin istorie, ramane la indemana fiecaruia si nu face rostul acestor catorva vorbe.
In ultimii ani insa, folosind terminologia moderna, una dintre cele mai faimoase companii ale cunoasterii ca implicatie permanenta in viata a sute de milioane de oameni, a fost numita APPLE, adica MARUL. Din motive de posibilitati de incurcatura lingvistica - pentru ca inca nu s-a trecut oficial la limba globala -, a fost desenat MARUL, simplu de tot ca sa priceapa oricine, chiar si eu. Ca sa pronunt APPLE mi-e asa de greu, dar ca sa pricep MARUL desenat mi-e asa de usor.
Ceea ce observ eu - si dumneavoastra cu atat mai mult - este ca MARUL nu-i intreg. Cineva a MUSCAT din el. De ce oare?  Nu era mai corect si chiar mai intelept ca marea companie a cunoasterii din zilele noastre sa fie reprezentata de un MAR INTREG si nu de un MAR MUSCAT?
Pe 5 Octombrie 2011 a murit intemeietorul acestei ultra tehnologii - Steve Jobs, geniu in domeniul sau. Multi dintre dumneavoastra ii purtati prin buzunare sau serviete laptop-ul, iPod-ul, iPad-ul, iPhone-ul etc., ale caror nume n-am mai avut timp sa le mai traducem si le-am preluat asa. Incredibila cunoastere in tehnica! Cat ne folosesc aceste inventii ne dam seama numai daca prin absurd ni s-ar interzice sa le avem. Sa amintim doar ca recentele revolutii din tarile arabe nu ar fi fost posibile fara ele. Este aceasta cunoastere tehnologica profetica?  Si in impliniri? Nu este nici o noutate ca predicatorul, mai ales in bisericile neoprotestante, isi pune laptop-ul pe pupitru si citeste din Biblie din el, sau ca in banci publicul canta uitandu-se pe micile ecrane din palma. Biblia, Cantarile, sunt introduse in aceasta cunoastere tehnologica, cunoastere care desigur ne scuteste de multe eforturi nenecesare zilelor noastre, dar ne si ispiteste cu o reducere substantiala a participarii active. Sinteticul a inventat sintetizatorul sau invers, sau si una si alta, si totul ni s-a pus in brate la un pret destul de accesibil pentru a le procura.
Comentariul nostru nu poate acoperi in expunere multele benficii, nici marile riscuri cu ramificatiile lor in amanunte vitale, dar se poate mira, se poate intreba.
Ma intriga despre ce inseamna MARUL MUSCAT. Parca este aruncat din Gradina Edenului in gradina inimii mele dupa o traiectorie care a durat sase mii de ani. Aceasta emblema a cunoasterii tehnologice e intamplatoare sau deliberata? A avut in vedere Steve Jobs sau colaboratorul care i-a desenat MARUL MUSCAT "fructul oprit din pomul cunostintei binelui si raului", sau acest lucru este pur si simplu o coincidenta?
La urma urmei ca MARUL MUSCAT este premeditat sau nu pus sub privirile noastre ca emblema a cunoasterii este un lucru de care pot face abstractie mai ales pentru ca nu am acces la stierea lui si nici nu am de gand sa fac vreun efort pentru aceasta informatie. Ca el este insa o realitate de care nu pot face abstractie, este mult mai important.  Ca sa fie la sfarsit de istorie, emblematic, ceea ce a fost la inceput de istorie real, sa zicem ca prin absurd poate scapa omului, dar nu poate fi in afara stierii lui Dumnezeu.
Constient sau inconstient, MARUL MUSCAT este simbol al "cunostintei binelui si raului", iar proiectarea lui la nivel planetar este inchiderea cercului istoriei omenesti si nu ne mai ramane decat a privi catre pomul vietii care asteapta pe cei mantuiti cu fructele lui INTREGI.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page