Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1005)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Anul 1981, marcheaza printre multe altele, lansarea pe esichierul muzical american a unei formatii de renume, care-si va pune amprenta pe evolutia ulterioara a muzicii americane. Este vorba de formatia R.E.M., care s-a format in Athens, Georgia si al carei prim album a fost “Radio Free Europe.” Am tinut sa mentionez acest lucru, deoarece renumitul post de radio, cu sediul la Munchen, Germania, a fost singura sursa de informatii credibile, pentru cei aflati dincolo de Cortina de Fier. Una dintre melodiile de succes ale grupului se incheie cu urmatoarele cuvinte: “it’s the end of the world as we know it.”- este sfarsitul lumii, asa cum o stim.
 Este suficient sa lecturam cotidienele de mare circulatie ale mapamondului, ca sa realizam ca sfarsitul lumii "asa cum o stim noi, este iminent", omenirea urmand a intra intr-o noua faza a dezvoltarii sale, devenind "victima” unui nou sistem politico-economic. Articole de genul, "Euro pune in pericol stabilitatea planetei”, "Omenirea aflata in preajma catastrofei”, "Economia Planetei pe marginea Prapastiei” si multe altele similare ne ridica legitima intrebare: destinele lumii sunt conduse de oameni competenti sau de cohorte de ignoranti si sarlatani, al caror singur talent - preocupare este obtinerea si pastrarea postului.
Ca sa nu ramana mai prejos si sa-si aduca o majora contributie la sfarsitul lumii, asa cum am cunoscut-o, administratia messianica sub inconfundabila bagheta a Titanicului Pontifus Maximus, a dat publicitatii un document intitulat, “Living Within Our Means And Investing In The Future; The President Plan For Economic Growth And Deficit Reduction.” Ca sa vedeti irationalitatea principiilor care au stat la baza acestui plan, se prevede ca datoria nationala sa ajunga la 17.7 trilioane de dolari, pana in anul 2021 !!!, echivalentul Produsului Social Brut, cumulat al Germaniei, Frantei si Marii Britanii !!! In privinta “Investing In The Future”, planul prevede crearea a noi departamente guvernamentale, cheltuieli exagerate pentru asanarea economiei si subventii generoase celor care au sustinut politica curentei administratii. Daca asta este tot ceea ce poate face actuala administratie pentru economia Americana, salut si subscriu in proportie de 100%, cu caracterizarea facuta de Mark Steyn, intelectual de prima marime si un nume de rezonanta in publicistica internationala, cu privire la Titanicul Pontifus Maximus:” we voted for a ludicrously unqualified chief executive who will be regarded as a joke in any serious nation.” (noi am votat pe cel mai caraghios necalificat presedinte, care va fi reamintit ca o gluma in orice natiune serioasa). Asta, daca mai exista vreo natiune serioasa pe Mapamond. Este suficienta o analiza atenta a parlamentarilor si conducatorilor acestui zbuciumat mapamond, ca sa realizati ca nu puteau fi alesi de persoane in deplinatatea facultatilor mintale.
 Raman surprins ca Adam Smith, filosof englez, fondatorul economiei politice ca stiinta, geniu ale carui idei au fost dezvoltate ulterior de David Ricardo si Moses Mordecai Karl Levi, autor al "Avutiei Natiunilor”, in care dezvolta modul de functionare a sistemelor economice si a dezvoltarii lor in timp”, nu a avut in vedere factorul uman in dezvoltarea natiunilor, ci numai factorul material. Personal, consider ca omul reprezinta cel mai pretios capital si nimic altceva. Exemplul Japoniei, pornita de la faza de ruina totala, dupa cel de-al doilea razboi mondial, tara care nu a beneficiat de Planul Marshall, si al Germaniei, distrusa in totalitate dupa aceeasi conflagratie, este suficient de edificator. Trebuie sa ne formam, oameni, caractere, valori. Toate acestea se pot forma numai printr-un sistem educational functional. Nu trebuie neaparat sa construim peste 4000 Biserici; populatia unei tari, indiferent de forma de guvernamant trebuie educata, nu indoctrinata.
Amintiti-va de cuvintele filosofului si logicianului Bertrand Russel, omul care a fundamentat logicismul si teoria tipurilor: ”When the state intervenes to ensure the indoctrination of some doctrine, it does so because there is no conclusive evidence in favor of that doctrine.” (Cand statul intervine sa asigure indoctrinarea unei doctrine, o face pentru ca nu exista evidente concludente in favoarea acelei doctrine.)
Sub privirile indobitocite a milioane de americani, continua manifestatiile impotriva sistemului capitalist, cohorte de anarhisti, idealisti si tot felul de idioti utili protesteaza impotriva unui sistem care, trebuie sa admitem, si-a dovedit nefunctionalitatea. Ma surprinde ca dintre legiunile de "genii” economice, scollate pe la Harvard, Yale sau Princetown, nimeni nu a observat ca sistemul capitalist a devenit nefunctional numai de la venirea Titanicului Pontifus Maximus, la conducerea Mapamondului, motivul fiind evident si pentru o persoana cu nivel educational, ramas la Kindergarten: se folosesc metode socialiste in conducerea economiei, metode care nu numai ca sunt nefunctionale, dar sunt respinse de sistem. Sunt de acord ca evolutia societatii umane ar trebui coroborata cu un nou sistem economic. Intrebarea este: a fost statuat un nou sistem? Si cel mai important factor ramane daca dispunem de persoane capabile sa implementeze un alt sistem economic?
 Oricum, manifestatiile au cuprins marile orase americane si se desfasoara cu binecuvantarea, ca sa nu zic patronajul, mesianicului presedinte, al sindicatelor si a o multitudine de vip-uri, care mai de care de extrema stanga. Printre cei mai ardenti sustinatori ai luptei impotriva sistemului capitalist, se afla si multimiliardarul George Soros, personaj care si-a castigat averea prin "tranzactii” financiare la Wall Street, fiind zile cand a castigat si "modesta” suma de 1,2 miliarde de dolari! Din surse indubitabile, "participantii” primesc intre 350-650 dolari pe saptamana !!! Acum imi explic cum acesti revolutionari sunt vazuti ba la Geneva, ba la Toronto, ba la Santiago de Chile, ba…. in Irvine, California. Cine-i finanteaza? va las dumneavoastra placerea sa trageti concluziile care se desprind.
Am indreptatite motive sa cred ca omenirea a ajuns deja in Twilight Zone - Zona Sumbra, iar numai un miracol de nuanta Divina ne mai poate salva. Dar, asa cum am mai mentionat, teologul Cyrus Hermann K. Curtis ne-a avertizat ca Dumnezeu ii ajuta pe cei care se ajuta singuri (He helps those who help themselves), iar omenirea se pare ca nu face nimic ca sa se ajute !!!
 
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page