Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Clipele României ; Doua gorjence între Târgu Jiu si Pittsburgh

Exista in Romania cel putin trei generatii de oameni aflati intr-o neintalnire la nivel atitudinal. Pe de-o parte sunt unii care s-au format si au trait mare parte a vietii intr-o societate inchistata si uniforma, iar de cealalta parte stau cei prinsi intre schimbarea de macaz, prin care un tren vechi a fost trecut pe linia moarta, iar altul, nici el prea stralucit, isi cauta vitezele pe o linie serpuita, incercand sa se adapteze din mers conditiilor. Pe langa aceste doua ostiri ale Romaniei de azi, fiecare cu bataliile ei, se strecoara pe campul de lupta al prezentului cei nascuti sub zodia democratiei, si care acum se afla la momentul implicarii active in societate in cautarea propriei afirmari. O generatie oarecum paralela cu cele dintai, lipsita din fericire de necesitatea acomodarii la alti vectori existentiali, care se raporteaza la alte coordonate bazate pe valorile de tip occidental. Privita din afara, viata acestor tineri poate parea de multe ori plina de haos, fara consistenta, macinata poate de farmecul libertatii, oarecum totale, cu tente exuberante. Apropierea si cautarea cat de cat a intelegerii trairilor si idealurilor care-i anima cu siguranta pe copiii nostri ne surprinde pe noi cei influentati, ametiti si stresati de atatea schimbari suportate si devenite de cele mai multe ori insuportabile.

Stand de vorba cu doua dintre reprezentantele acestei generatii, am fost placut impresionat si surprins in primul rand de atitudinea matura, diferita de ceea ce suntem inclinati sa credem ca le-ar caracteriza, punand eticheta gratuita de superficial.

Am descoperit doua tinere gorjence inarmate cu hotarare, curaj si determinare, inspirand siguranta ca au puterea sa-si duca la indeplinire scopul urmarit, chiar daca din descriere as putea spune – „mici la stat, dar mari la sfat". Si nu sunt cazuri izolate, ci mai degraba doua din multimea de motive pentru mai multa incredere in cei care vin dupa noi si isi construiesc la inceput o Romanie virtuala, pentru care, dupa aceea isi iau viata in piept si incep sa si-o construiasca.

Plecate de la Liceul „Tudor Vladimirescu", colege de clasa a carei diriginta a fost profesoara Lili Roata, studente la Facultatea de Litere din Bucuresti, acum in anul II, Ioana Udriste – Relatii Internationale si Studii Europene si Marasescu Dorina – Asistenta Manageriala si Secretariat, sunt doua dintre exemplele pe care le vom aduce de acum incolo in atentia gorjenilor, pentru a arata ca exista nadejdea unei perspective pentru comunitatea de aici sau din alte parti ale acestei tari. Ceea ce este interesant in acest caz rezulta din spiritul lor combativ si hotararea, dupa cum am mai spus, de a-si stabili tinte si de a le atinge, in contrast cu firavul si delicatul lor aspect.

„Cum sa te descurci prin propriile forte"

Terminand anul de studii cu bine, au reusit sa intre intr-un program american de activitate pe timpul vacantei de vara, numit Work and Travel, un program de pregatire profesionala oferit tinerilor din intreaga lume, care creeaza oportunitatea de a dobandi experienta de munca, in cadrul unor companii din Statele Unite. Aceasta oferta se adreseaza studentilor, proaspetilor absolventi si celor care au o experienta de minim 2 ani intr-un domeniu calificat. Pregatirea educationala sau profesionala a acestora trebuie sa fie tangentiale la profilul de activitate al companiilor-gazda, din Statele Unite.

Cum v-a venit ideea sa participati la acest program?

Ioana: Ideea a aparut inca din primul an de facultate, impulsionata si de faptul ca toata lumea dorea sa plece, dar eu nu aveam curajul necesar pentru o astfel de actiune. M-am luat cu studiul si cu sesiunile si am uitat. Lucrez si intr-un ONG si vara trecuta a plecat o colega in acest program si a venit foarte entuziasmata si impresionata de ce a vazut si ce a facut. Si atunci m-am hotarat, pentru ca mi-am zis ca daca altcineva poate s-o faca, eu de ce sa nu pot realiza acest lucru.

Dorina: Mie mi-au zis prietenii, multi baieti si fete din toate colturile tarii. Doream sa plec din primul an, dar ar fi trebuit sa plec singura si nu cred ca m-as fi descurcat. Am stat de vorba si cu Ioana si asa am ajuns sa incercam.

Care este procedura si conditiile de admitere in programul respectiv?

Ioana: Work and Travel este destinat numai studentilor si printre criteriile de selectare este conditia ca media din primul an de studii sa fie peste 9 si sa nu ai restante. Pentru anii urmatori, media trebuie sa se situeze peste nota 8. Intr-o prima etapa iti faci un dosar si il depui la firma sau agentia intermediatoare. Trebuie sa participi la niste interviuri, pentru a fi stabilit nivelul de cunoastere a limbii engleze. In acest stadiu afli si ce meserii poti sa accesezi. In cazul in care esti incepator, de exemplu, poti fi distribuit in job-uri care nu presupun interactiuni cu un eventual client. Dupa aceasta iti alegi trei potentiali angajatori si dupa alte interviuri cu fiecare, semnezi cu unul dintre ei.

Dorina: Noi doua, pentru ca ne-am descurcat mai bine la ecest interviu, am obtinut nivelul avansati si am intrat in variantele de casier-receptioner. Unii lucreaza in statiuni precum Florida sau Miami. Noi vom lucra intr-un Travel Plazza, un fel de mall numai cu restaurante si fast food-uri. Am o prietena care a fost in Yellowstone National Park, dar locul acela este cam izolat de alte localitati si atunci ne-am ales Pittsburgh, Pennsyilvania, un oras cu mai multe deschideri pentru vizite interesante, fiind si aproape de statul New York. Vom sta acolo timp de trei luni.

Care considerati ca sunt avantajele, care v-au determinat sa faceti acest pas?

Dorina: Determinanta este aceasta provocare pentru a vedea daca ne putem descurca prin propriile forte intr-o situatie total noua pentru noi. Pe urma, mie imi place foarte mult sa calatoresc, sa vizitez, sa vad alte tari, alte culturi si alti oameni. Ma intereseaza foarte mult arhitectura si acolo cred ca am ce vedea. Pe de alta parte iti imbunatatesti limba engleza si intalnesti oameni din diverse culturi.

Ioana: Eu apreciez cultura americana si felul de a fi al americanilor, deschisi fata de tot ceea ce este nou, modul lor nonconformist de a privi viata, mentalitatea si atitudinea. Oricum se dau atat de greu vizele si te gandesti ca poate fi o ocazie unica. Atunci cand am luat noi vizele, erau cel putin 100 de tineri asemenea noua, din alti peste 500, care nu au reusit. Unul din aspectele cele mai importante este faptul ca vor veni studenti din toata lumea. Pe urma ai siguranta unui serviciu profesionist si asistenta permanenta pe perioada sederii.

Din alta perspectiva, pentru ce anume va pregatiti la facultatile alese?

Ioana: Eu m-am gandit in primul rand la integrarea europeana. Dupa terminare voi putea deveni functionar european. In mod normal ar trebui sa lucrez ca diplomat, numai ca nimeni nu te introduce direct in diplomatie, din facultate.

Dorina: Facultatea mea este axata pe stiintele administrative. Invat cum sa-mi deschid o afacere sau munca de secretariat. Avem cursuri de limbi straine, limba romana, informatica, drept, finante-contabilitate.

„O schimbare de mentalitate vine mult mai greu"

Ce parere aveti despre societatea romaneasca de acum?

Ioana: Mi se pare ca inca suntem prea reticenti la tot ce e nou.

Dorina: Eu cred ca dimpotriva suntem atenti la nou, pentru ca suntem o societate de consum.

Ioana: Da, dar mai mult preluam acest nou, nu il producem, iar aceste preluari sunt de fapt copii, un fel de mimetism. Luam numai chestii de suprafata si aparente, pe cand ceea ce este esenta si presupune o schimbare de mentalitate vine mult mai greu.

Care ar fi dictonul dupa care va ghidati in viata?

Ioana: Merg pe principiul ca daca muncesti si faci ceva cu hotarare trebuie sa vina si rasplata, pentru ca daca nu faci nimic, nu are cum sa-ti cada ceva din cer.

Dorina: Sunt total de acord cu Ioana si as adauga faptul ca trebuie sa respecti pe ceilalti, ca si ei la randul lor sa te respecte pe tine.

Aveti o varsta care cere implicare in viata societatii.Ce atitudine aveti fata de politica?

Ioana: Pe mine ma cam intereseaza, fiindca am si materii de asa natura, incat trebuie sa fiu la curent si cu acest domeniu. Am facut un curs de limbaj si politica, in care trebuia sa analizam discursurile politicienilor din campania electorala. Pot sa spun ca sunt neimpresionante in comparatie cu cele ale politicienilor din afara. Exista la noi tendinta de a face un mare circ, dar nu cred ca cei de la noi fac acest lucru constient, ci pentru ca acesta este nivelul. Adica nu putem contrapune campaniile candidatilor americani, de exemplu, cu cele desfasurate in Romania.

Dorina: Ma implic din punct de vedere civic. Merg la votare, la alegerile Europarlamentare, am fost chiar intr-o comisie de votare.

Viorel Surdoiu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page