Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DIN VIATA SI ÎNVATATURA LUI IISUS

IN ULTIMILE ZILE DIN SAPTAMANA SF. PATIMI

de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Caci invata pe ucenicii Sai, si zicea: „Fiul Omului va fi dat in mainile oamenilor; ei Il vor omori, si a treia zi dupa ce-L vor omori, va invia." (Marcu 9,31)

"Si era - in fiecare zi - in templu si invata. Dar arhiereii si carturarii si fruntasii poporului cautau sa-L omoare. Si nu gaseau ce sa-I faca, caci tot poporul se tinea dupa El, ascultandu-L." (Luca 19,47-48).

„ Caci v-am dat, intai de toate, ceea ce si eu am primit, caci Hristos a murit pentru pacatele noatre dupa Scripturi; si ca a fost ingropat si ca a Inviat a treia zi dupa Scripturi". (1Cor.15,3-4).

„Si a zis Iisus catre ei: Cu dor am dorit sa mananc cu voi aceste Pasti, mai inainte de Patima Mea". (Luca 22,15)

„O viata a lui Iisus trebuie scrisa in genunchi, intr-un sentiment de recunoastere a propriei noastre micimi, care sa te faca sa-ti cada pana din mana. Iar un pacatos trebuie sa se cutremure pentru ca a avut indrazneala s-o scrie". (Francois Mauriac).

(Continuare din numarul precedent)

Prin urmare, revenind, intelegem ce fel de Pasti si miel Pascal au mers cei doi ucenici, Petru si Ioan sa pregateasca. Iar ei mergand nu se indoisera ca vor gasi intocmai cum le zise Iisus. Mergand in cetate, care era Ierusalimul, au gasit toate dupa cum Domnul le vestise dinainte si au pregatit Pastile dupa datina. Iar casa la care au plecat dupa „omul cu vasul cu apa" era casa Evanghelistului Marcu. Spre seara a venit si Iisus cu ceielalti ucenici din Betania la Ierusalim, la la casa unde Petru si Ioan pregatise Pastile: "Iar facandu-se seara, a venit (Iisus) cu cei doisprezece" (Marcu 14,17), „Si cand a fost ceasul, S-a asezat la masa, si apostolii impreuna cu El. Si a zis catre ei: Cu dor am dorit sa mananc cu voi aceste Pasti, mai inainte de Patima Mea. Caci zic voua ca de acum nu voi mai manca din acestea, pana cand nu se vor implini in imparatia lui Dumnezeu" (Luca 22,14-16).

Cine este mai mare?

Dar intre ucenici s-a iscat o ne’ntelegere la masa cu privire la intaietate, cine este mai mare dintre ei, la care Iisus le-a raspuns: "Si s-a iscat intre ei si ne’ntelegere: cine dintre ei se pare ca este mai mare? Iar El le-a zis: Regii neamurilor domnesc peste ele si cei ce le stapanesc se numesc binefacatori. Dar intre voi sa nu fie asa: cel mai mare dintre voi sa fie cel mai tanar, si capetenia ca acela care slujeste. Caci cine este mai mare: cel care sta la masa, sau cel care slujeste? Oare, nu cel ce sta la masa? Iar Eu, in mijlocul vostru sunt ca unul ce slujeste" (Luca 22,24-27). Iar in alta Scriptura, mai inainte, Mantuitorul a descoperit de ce a venit in lume, zicand: „Pentru ca nici Fiul Omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-si dea viata pret de rascumparare pentru multi." (Matei 20,28). Iar calea inaltarii Mantuitorul a prezentat-o cu alt prilej inainte, cand a zis: "Oricine se va inalta, va fi smerit; si oricine se va smeri, va fi inaltat" (Matei 23,12). Iar Iisus S-a smerit pana la moarte si inca moarte pe Cruce, pentru care Dumnezeu L-a inaltat mai presus de toate, si I-a dat toata puterea in cer si pe pamant (cf. Matei 28,18-20).

Spalarea picioarelor. Dupa aceasta Iisus S-a sculat de la Cina si a procedat la spalarea picioarelor. S-a desbracat de haine, S-a incins cu un stergar, a turnat apa intr-un vas de spalat si a inceput sa spele picioarele ucenicilor si sa le stearga cu stergarul cu care era incins (cf. Ioan 13,4-5). Atunci, „A venit la Simon Petru. Acesta i-a zis: Doamne, oare Tu sa-mi speli mie picioarele? A raspuns Iisus si i-a zis: Ceea ce fac Eu, tu nu stii acum, dar vei intelege dupa aceasta. Petru I-a zis: Nu-mi vei spala picioarele in veac. Iisus i-a raspuns: Daca nu te voi spala, nu ai parte de Mine. Zis-a Simon Petru Lui: Doamne, spala-mi nu numai picioarele mele, ci si mainile si capul. Iisus i-a zis: Cel ce face baie n-are nevoie sa-i fie spalate decat picoarele, caci este curat tot. Si voi sunteti curati, insa nu toti. Ca stia pe cel ce avea sa-L vanda; de aceea a zis: „Nu toti sunteti curati!". (Ioan 13,6-11).

Daca Petru a inceput sa se lumineze in smerenia lui la raspunsurile lui Iisus, in urma dialogului care a avut loc cu privire la spalarea picioarelor, Iuda insa a inceput sa se intunece in urma pacatului inceput de vanzare a lui Iisus. In cuvintele Domnului "Nu toti sunteti curati!" a fost deja descoperit Iuda tradatorul. Ceea ce suprinde totul este sangele rece cu care Iuda a cautat sa se prefaca ca nu intelege cuvintele ca: „Nu toti sunteti curati!" si a putut continua sa stea sa-i spele Domnul picioarele si lui!

Dupa ce Iisus le-a spalat picioarele ucenicilor, si-a luat hainele si S-a asezat la masa, pentru continuarea Cinei, de servire a Pastelui Iudaic, intai, le-a zis urmatoarea invatatura: „...Intelegeti ce v-am facut Eu? Voi Ma numiti pe Mine: Invatatorul si Domnul, si bine ziceti, caci Sunt. Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalat voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora; Ca v-am dat voua pilda, ca, precum v-am facut Eu voua sa faceti si voi. Adevar, zic voua: Nu este sluga mai mare decat stapanul sau, nici solul mai mare decat cel ce l-a trimis pe el. Cand stiti aceasta, fericiti sunteti daca le veti face"(Ioan 13,12-17). De aici rezulta inca odata, ca Domnul Iisus Hristos nu a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca salvarea omenirii si sa-si dea viata pret de rascumparare pentru multi. (cf. Matei 20,28).

Descoperirea lui Iuda vanzatorul

Dupa invataturile date mai sus, la masa Cinei, Iisus a zis o Scriptura, cu o proorocie mai dinainte, zicand: "...Cel ce mananca painea cu Mine a ridicat calcaiul impotriva Mea" (Ioan 13,18). Ucenicii tot nu au inteles desi nu era prima data cand le vorbea de Iuda si atunci Iisus le-a zis direct: „Adevarat, adevarat zic voua ca unul dintre voi Ma va vinde!"(Ioan 13,21). Atunci, ucenicii s-au uitat unul la altul nedumeriti! Petru i-a facut semn lui Ioan si i-a zis, care avea capul plecat pe pieptul lui Iisus, sa-L intrebe: cine este cel despre care vorbeste? Astfel Ioan la intrebat pe Iisus: „Doamne, cine este?" Iisus i-a raspuns: Acela este, caruia Eu, intingand bucatica de paine, i-o voi da. Si intingand bucatica, a luat-o si a dat-o lui Iuda, fiul lui Simon Iscarioteanul. Si dupa imbucatura a intrat satana in el. Iar Iisus i-a zis: Ceea ce faci, fa mai curand."(Ioan 13,22-27). In continuarea prezentarii cronologice Evanghelistul Ioan, zice: „Deci dupa ce a luat acela bucatica de paine, a iesit numaidecat. Si era noapte". (Ioan 13,30)

Descoperirea lui Iuda vanzatorul o fac si ceilalti Evanghelisti, in timpul servirii Pastelui Iudaic, mai intai, zicand: "Si pe cand mancau, Iisus a zis: „Adevarat graiesc voua, ca unul dintre voi Ma va vinde!" (Matei 26,21; Marcu 14,18; Luca 22,21). Ce stire trista! Ce veste neasteptata! Dar este cu putinta asa ceva? Iisus sa fie vandut? De ce? Si pentru ce? Si cine s-a gandit la o fapta ca aceasta a vanzarii? Erau toate intrebari rascolitoare pe care nevinovatii ucenici si le puneau. Astfel: „Ei (ucenicii) intristandu-se foarte, au inceput sa-L intrebe fiecare: Nu cumva sunt eu, Doamne? Iar El, raspunzand, a zis: Cel ce a intins cu Mine mana in blid, acela Ma va vinde" (Matei 26,22-23; Marcu 14,19-20). Atunci „si Iuda cel ce L-a vandut raspunzand a zis: Nu cumva sunt eu, Invatatorule? Raspuns-a lui: Tu ai zis". (Matei 26,25).

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page