Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Razboiul nostru împotriva ocupantului

Andrei Vartic, Literatura si arta, 19 iunie 2008

Ocupantul ruso-comunist nu a fost alungat din Basarabia dupa 27 august 1989, cand a avut loc Marea Adunare Nationala, nici dupa 27 august 1991, cand s-a votat Declaratia de Independenta, nici mai apoi, cand le-am permis aplaudacilor lui Lenin sa intre nestingheriti in biserica lui Iisus. Basarabia nu este ocupata de trupe straine doar la Tighina. Basarabia este ocupata peste tot de aceste trupe, camuflate si sub forma unitatilor de fanatici ale partidului comunist, si sub cea a mercenarilor si mancurtilor autohtoni, dar si sub cea a nevrednicelor orgolii care ne macina fiinta din interior. Observati, la acest capitol subtil de fiintare, cum simplele femei care vand produse alimentare la piata se adreseaza cumparatorilor atat de natural cu „Domnule!" si „Doamna!", iar academicienii si profesorii universitari se striga unul pe altul tot cu „Gheorghii Ivanovici".

Miscarea de renastere nationala, initiata in Basarabia si Bucovina, in anii 1987-1989, in conditiile fostei URSS, nu a putut alunga pe ocupant. Prea inegale erau puterile, iar romanii din Basarabia nu au primit nici un fel de ajutor din partea „Joint-ului" romanesc, asa cum au primit, primesc si vor primi cei care au slujit si slujesc pe ocupant. Si azi, dupa atata amar de „libertate", ne mai intrebam de ce ambasadorul Rusiei este prezent la toate manifestarile de la bustul lui Puschin din Chisinau, iar cel al Romaniei nu a fost vazut duminica, 15 iunie, la manifestarea inchinata lui Mihai Eminescu. Cine dar sa alunge pe ocupant? Tot noi singurei. Si cum? Tot numai cu mainile si mintea noastra autohtona, straveche, romaneasca.

Ocupantul a instaurat saracia umilitoare (cine a uitat painea de „strujca" din 1950 sau 1963 s-o manance cate zile va mai trai), si dupa 1991, fiindca nici un ocupant nu investeste in binele statelor ocupate. Ocupantul a alungat peste hotare dupa 1991, peste 1i3 din populatie, pe cei mai buni, ca nu cumva sa se injghebe o noua miscare de patrioti – si romani, si europeni - care sa-l mature din Basarabia. Ocupantul a instaurat in Basarabia un regim economic, medico-sanitar, alimentar, educational, cultural batjocoritor. Tinerii de azi, degradati si bolnavi, alcoolizati si prostituati, adica generatia de „blea, emo si caroce", reprezinta (oricat de tare am lauda pe unii scriitori, profesori, istorici, lingvisti, artisti, ingineri, agronomi sau medici de exceptie) prapastia impusa de ocupant, nu puterea valorilor noastre spirituale.

Dar exista macar o posibilitate de izgonire a ocupantului? Da. Acum, aceasta este unirea tuturor partidelor democratice romanesti, dar si a societatii civile romanesti (ca poporul roman din Basarabia este si platitorul majoritatii absolute a impozitelor) impotriva ocupantului. Ca si la 27 martie 1918. Nu „lupta partidelor democratice pentru putere", ci lupta tuturor impotriva ocupantului. Dintai sa scoatem in afara legii ocupantul, pe cei care batjocoresc cinic si pe cetateni, si Declaratia de Independenta, si dorinta de integrare in NATO si UE, si reunirea fireasca a neamului romanesc, si doar mai apoi sa ne jucam de-a democratia cu instrumentul partidelor politice. Doar lista nationala la alegerile parlamentare din 2009 (ca sa nu se supere UE ca nu suntem corecti sau sa ne critice Kremlinul ca suntem teroristi) ne poate aduce si bunastarea, si pacea si confortul nostru romano-european, atat de meritat (prin sacrificiul a peste un milion de victime ale ocupantului comunist si sovietic).

Tinerii si batranii de la 1988 au luptat, in conditiile de atunci, din fosta URSS, nu doar pentru limba romana si alfabetul latin, democratie si reforme economice, ci si pentru blugi, muzica rock, bere, ruj de buze si pomada, baruri si terase, mercedes-uri si case frumoase. A venit timpul ca tinerii de azi, de la 2008, sa-si suflece manecile si sa duca la bun sfarsit lupta veteranilor. A venit timpul sa-l alungam de langa noi, dar si din noi pe acest ocupant incult, pacatos, cinic si betivan care nu are ce cauta in fiinta noastra nationala. A venit timpul sa ne zidim viitorul nostru. Nu al ocupantului.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page