Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (853)

* Mai in gluma, mai in serios un bun cunoscut de-al meu, nascut pe aceste meleaguri, ma informeaza ca incepand cu 1 Jul. 2008, s-ar putea sa intre in vigoare un nou sistem de penalizari pentru infractiunile auto.

Ca titlu informativ, si pentru "nelinistea" d. voastra va redau unele dintre ele:

- nerespectarea standardelor privind numarul de persoane, pe linia de carpool, atrage, la prima infractiune plata unei amenzi contraventionale de $1,068.00; a doua infractiune duce la dublarea amenzii, a treia, la triplarea ei, iar dupa patru infractiuni carnetul se suspenda.

- schimbarea incorecta a benzilor de circulatie se amendeaza contraventional cu suma de $ 380.00.

- blocarea unei intersectii ne aduce un minus financiar de $ 485.00 iar folosirea celularelor poate sa ne coste $ 285.00

- amatorii de Clan McGreggor sau alte licori Bahice, vor deveni automat clientii unei inchisori, iar toleranta admisa in cazul depasirii vitezei minime admise s-a redus la numai 3 mile.

- Centurile de siguranta sunt obligatorii tuturor ocupantilor auto, inclusiv soferul, care au depasit varsta de 18 ani.

Personal, sunt adeptul teoriei lui William F. Buckley Jr. care a afirmat, ca: "A well-disciplined society needs few laws: but it needs strong mores." (O societate disciplinata are nevoie de putine legi, dar legi dure.)

* Dupa afirmatia cunoscutului jurnalist Bill O’Reilly, peste 80% din oamenii de presa-jurnalisti sunt morons (superlativul idiotului). Odata cu trecerea in nefiinta a jurnalistului Tim Russert, un profesionalist de exceptie, il rog pe Bill sa reconsidere procentajul. Cert este ca esichierul publicistic este dominat de persoane cu un nivel educational precar, dominati de interese mercantile si care nu cunosc ca rolul presei este sa ofere stiri, indiferent de generatorii lor. Ingrijorator este faptul ca referindu-se la veridicitatea celor mediatizate, Bill O’Reilly afirma ca in jur de 80% dintre stirile oferite nu sunt conforme cu realitatea !!!

* Am un respect deosebit pentru cei care comportamental se pot incadra in perceptele lui Martin Lomasney: Niciodata sa nu scrii cand poti vorbi; niciodata nu vorbi cand poti incuviinta din cap" (Never write when when you can speak, never speak when you can nod). Scriitorul irlandez W. B. Yates ne avertizeaza ca vorbele pot fi usor distorsionate si rupte de continutul si intentia lor. Am incercat, din nefericire fara rezultat, sa respect normele de mai sus din dorinta sincera de a evita contraversele atat de inerente intre componentii unei natiuni caracterizata printr-un mod de existenta antagonic, in care limbajul suburban si agresivitatea verbala sunt componente curente ale dialogului. Chiar in aceasta saptamana, de la peste 10,000 Km. departare, din frumosul si pitorescul oras Tg. Mures, dupa umila mea parere cel mai European oras al Romaniei, un oarecare domn "Platon" incerca sa-mi explice in ce tara convietuiesc si ca America nu este asa perfecta cum o infatisez.

Stimate d.le "Platon", perceptele unei societatii perfecte au preocupat toate mintile luminate ale mapamondului. Thomas Morus si Tomasso Campanella au trasat chiar perceptele unei societati perfecte. Cartile Utopia si Cetatea Soarelui stau dovada incercarilor lor. America nu este perfecta, dar este cea mai aproape de perfectiune tara si ultimul bastion al democratiei. Aceasta este si explicatia, ca marea majoritate a populatiei planetei, doreste sa imigreze aici. Dar, indiferent de locatie, va sugerez sa meditati la cuvintele lui Zorba the Greek: " Life is trouble; only death is not." (Viata este necaz; numai moartea nu este.).

Stiu ca omul are nevoie de comunicare. Frederich Nietzsche a scris ca a trai singur, a nu comunica, este specific regnului animal. Eu consider ca pentru a comunica oamenii trebuie sa se regaseasca in anumiti parametrii educationali, intelectuali, morali etc. Oricat as incerca sa dialoghez intr-o limba sau atitudine necunoscuta interlocutorului meu, rezultatele sunt nule. Asa ca d.le "Platon", nu ne regasim in niciunul din parametrii de mai sus! Circulati singur!!! Buda, al carui admirator sunt datorita unei filosofii aparte, izvorata din "meditatiile" sale, ne sugereaza ca in viata sa cauti compania oamenilor la fel de inteligenti sau mai inteligenti ca tine: daca nu-i gasesti, nu te asocia cu nimeni, ramai singur! Multi dintre d.voastra, inclusiv subsemnatul, am fost singuri o buna parte a existentei noastre, ca sa nu zic toata.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page