Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

VESTE BUNA! BUNA?

Suntem in CRIZA. Ne-am obisnuit cu VESTILE RELE. Cele BUNE sunt din ce in ce mai rare. Si daca se intampla sa mai fie cate una, este privita cu suspiciune. Jurnalistii - cautatori si distribuitori de vesti prin profesie - aproape ca nu le mai discern nici ei si le arunca publicului sa se descurce cu ele fiecare cum poate.

Deunazi, media romaneasca pe canalele ei principale de comunicare, a transmis o veste pe care a numit-o BUNA, probabil si din dorinta naturala de nu a spune numai vesti RELE. Zicea asa: "Uniunea Europeana incurajeaza cultivarea TUTUNULUI in Romania". Expertii au gasit ca solul romanesc este excelent pentru acest lucru si chiar au demonstrat ca e asa, pe viu. Doua judete mari, Bistrita Nasaud si Mures au avut anul acesta o recolta de TUTUN de doua-trei ori mai mare decat estimarile. Euforie si la Strasbourg si la Bucuresti. De BINE si la centru si la periferie. De BINE? Cultivatul TUTUNULUI in Romania se dovedeste astfel foarte BENEFIC. Caragiale e mort, dar pilduirea lui s-a furisat si ea in media sub forma tragi-comica - cu preponderenta tragica, - dar ca sa poata fi inghitita a fost spoita comic - sub forma: "asa dar chiar daca nu suntem siguri ca vom avea ce MANCA, suntem siguri ca vom avea ce FUMA". Mica publicitate la marea Agentie de Asigurari. Iertare celor care considera comedia neavenita intr-o criza ca cea in care ne aflam, dar cand se spune ca PRODUCTIA de TUTUN este salvatoare, ce altceva mai e de facut.

Si ca sa nu se creada ca e doar o scorneala, imagini interminabile cu foi de tutun imense agatate pe araci ne-au fost puse sub priviri, si indemnul de a ne indragosti de ele caci erau asa de ademenitoare. Mai sa te convingi ca TUTUNUL este solutia CRIZEI. Dupa un minut de alte nazbatii media, pe ecrane a fost pusa o VESTE REA pentru VESTEA BUNA de mai inainte. O miscare de proportii nationale ANTITUTUN in Canada. Prezentarea efectelor fumatului atat de tragice incat nici macar strop de comedie nu avea ce cauta. Statisticile erau prezente si aici. Oricat de mult ar costa campania antifumat guvernul canadian, este cu mult mai putin decat costul efectelor fumatului. VESTE REA? Ca realitate da. Ca mesaj VESTE BUNA. Mai ales in mijloc de CRIZA a posibilitatilor de existenta, sa cheltui si putinele resurse care mai sunt pentru CULTIVAREA TUTUNULUI si apoi pentru combaterea URMARILOR FOLOSIRII LUI este o mare prostie. Cineva isi bate joc de oameni iar oamenii se lasa batjocoriti.

A fost doar un exemplu, statistic nici pe departe cel mai reprezentativ al societatii omenesti in care ne este dat sa traim, dar dupa el, fiecare isi poate continua peisajul. Si cand chiar si VESTILE BUNE sunt RELE, nu prea mai este incotro de apucat. La nivel patriotic imi este o imagine de jale ca dealurile linistite ale Romaniei sa se umple de culturile de TUTUN, afundare si nu iesire din CRIZA.

La nivel crestin, semnificatia este cu mult mai mare si chiar definitorie. Romania crestina are invatatura ei de capatai in Sfanta Scriptura si un CREZ de esenta al ei. Poate in acest context se potrivesc cele ce ne sunt spuse in Psalmul 33, 13: "Domnul priveste din inaltimea cerurilor si vede pe toti fiii oamenilor". Aceasta declaratie nu este retorica ci reala. Conform ei este absurd a se crede ca Departamentul investitiilor in cultura tutunului din cadrul Uniunii Europene scapa privirilor Domnului. Oligarhia tabacica a lumii care vrea sa prinda in tentaculele ei profitoare frumoasa Romanie chiar in timp de CRIZA, este la hotar de blasfemie. La Domnul Dumnezeu nu este vorba de fotografii facute in timpul semnarii asa ziselor contracte si acorduri ale supranumitelor afaceri, ci o derulare a tuturor amanuntelor cu efectele lor ireversibile, pe o pelicula marturie care sa satisfaca jurisprudenta divina. Sfanta Scriptura, calauza crestina, mai vorbeste si de ULTIMA SECVENTA a istoriei lumii. Ea este exprimata in zicerea: "S-a ispravit", Apocalipsa 21, 6. Este important de imaginat ce va surprinde aceasta ULTIMA SECVENTA. In contextul scurtului nostru dialog vreun roman drag agatandu-si pala de frunze de TUTUN pe arac la soare s-o pregateasca de fumat? Cer iertare de acest exemplu dar principiul trebuie exemplificat prin ceva. El poate fi extins in oricare alt domeniu si din nefericire ele sunt la tot pasul.

Nu ne asteptam, desigur, ca VESTILE BUNE sa contrabalanseze VESTILE RELE ci, dupa cum am vazut, unele din cele numite BUNE sa fie de fapt tot RELE. Nici un motiv de panica insa. Conform sperantei crestine, curand "se va sfarsi taina lui Dumnezeu, dupa VESTEA BUNA vestita de El robilor Sai proorocilor" Apocalipsa 10, 7. Ea nu va fi o VESTE BUNA care poate fi REA, ci VESTEA cea BUNA pe care noi o cunoastem ca VESTEA MANTUIRII implinita. In lumina acestei VESTI trebuie cercetate si considerate toate celelalte.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page